Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozdrabniarka McAllister - Podłączenie silnika do panelu sterującego

binman 15 Jul 2014 22:00 7527 3
    binman
    Level 2  
    Jestem niestety całkiem cienki w temacie elektrotechnika, więc proszę wybaczyć mi ewentualne nie fachowe sformułowania.
    Mam rozdrabniarkę do gałęzi McAllister świetnie spisującą się od 2008 roku, niestety ostatnio tak się zablokowała na wcale nie tak grubej gałęzi że gdy próbowałem poluzować docisk do frezu pękło plastikowe pokrętło, by dostać się do niego musiałem zdjąć górę obudowy, i tym samym panel sterujący. Gdy odkręciłem panel i naprawdę lekko go podważyłem, równocześnie wypadło sporo przewodów z konektorów (nie spadły konektory, tylko powypadały słabo zaciśnięte w nich przewody). Sam nie potrafię zlokalizować co z czym powinno być połączone, ale wierzę w fachowość innych forumowiczów i ich chęć pomocy.
    Zamieszczam zdjęcia panelu i silnika
    Rozdrabniarka McAllister - Podłączenie silnika do panelu sterującego Rozdrabniarka McAllister - Podłączenie silnika do panelu sterującego Rozdrabniarka McAllister - Podłączenie silnika do panelu sterującego
    Proszę nie sugerować się podłączeniem przewodów na trzecim obrazku, bo jedyne co mi się udało to wybić bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej.
    Jeszcze tylko o tym jak to działało przed awarią:
    przy ustawieniu żółtego przełącznika na stronę "strzałka na zewnątrz", po naciśnięciu zielonego przycisku silnik pracował w sposób ciągły wciągając gałęzie. Gdy dochodziło do zakleszczenia gałęzi należało przełączyć przycisk żółty w pozycję "strzałka do wewnątrz panela", wtedy silnik pracował w przeciwną stronę, ale tylko gdy trzymało się wciśnięty zielony przycisk stycznika.
    Naprawdę bardzo proszę o pomoc, bo szkoda byłoby wyrzucać sprawne w gruncie rzeczy i naprawdę skuteczne urządzenie z powodu braku wiedzy nt. połączenia, a boję się by experymenty "w ciemno" nie spowodowały spalenia silnika.
    Przynajmniej prosiłbym o deskrypcję przewodów wychodzących z silnika, być może bym sobie wtedy poradził (choć nie na pewno).
    pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    binman
    Level 2  
    Krzysztof Reszka wrote:
    A czy kolega porozumiał się z przedstawicielem w Polsce .
    http://www.macallister.pl/

Jeśli kolega kliknie w "kontakt" na powyższej stronie, to otrzyma adresy Castorama Polska, pisałem do Castoramy (gdzie kupiłem ten rozdrabniacz), a oni skierowali mnie do firmy serwisującej sprzęt McAllistera, czyli do POLIMETSERWIS, gdzie odpowiedzieli mi że to stary sprzęt i nic nie mogą pomóc (czyt. nie chce im się).
    binman
    Level 2  
    Problem został rozwiązany przez szeltona za pośrednictwem pw.
    Chciałbym mu wyrazić tą drogą serdeczne podziękowania za pomoc i spory wkład pracy w rozwiązanie mojego problemu.
    Szelton dziękuję :!: