Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chiński CarDVD Android 4.4.2 - Brak reakcji po podłączeniu modemu 3G, brak sieci

draqlek 16 Lip 2014 13:27 5895 14
  • #1 16 Lip 2014 13:27
    draqlek
    Poziom 8  

    W skrócie (sic!).

    Kupiłem w kwietniu chiński CarDVD 2DIN z Androidem, GPS, WiFi, BT, opcją podłączenia 3G i tunera DVB-T, kamerki DVR, czujników i kamerki cofania, sterowania na kierownicy i BUS CAN: Link

    Po upgradzie system wygląda tak:
    - Model SNT-210
    - Android 4.4.2-0140516-sntb-HOMEMADE
    - Kernel 3.0101-gdaab9de-dirty
    - QDroid@DevServer #9
    - Build omnisntb-eng 4.4.2 KOT49H eng.QDroid.20140516.133512 test-keys

    Urządzenie ma 2 USB, jeden z tyłu, drugi z przodu. 2 sloty na karty SD. Jedna na kartę z mapami (domyślnie iGO), służy do upgradu systemu, druga - dowolne inne rzeczy.

    Wszystko pięknie działa, oprócz najważniejszego - 3G.

    Pierwsze co zrobiłem to odezwałem się do sprzedawcy (maile, chat), ale na maile nie odpisują, a chaty wyglądają tak, że jedna wiadomość na godzinę. Nic się kompletnie od nich nie dowiedziałem, tyle że u nich działało...

    Brak roota i chyba brak możliwości rootowania, bo nie można podłączyć

    Karta SIM bez PINu w Plusie.

    Zainstalowana appka "3g reconnect", ale system nie reaguje po podłączeniu modemu 3G (Huawei E230, Huawei E220 lub Huawei K3770). Modem łączy się z siecią - najpierw zielona diodka miga, potem niebieska. W ustawieniach Androida nie ma listy APNów.

    Code:
    Network: unknown
    
    Signal strength: 2147483647 dBm 255 asu
    Mobile network type: Unknown
    Service state: Out of service
    IMEI: {my SIM's IMEI}
    IMEI SV: Unknown
    IP address: Unavailable
    WiFi MAC address: {some MAC address}


    komenda lsusb w "Android Terminal" daje w rezultacie
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Mogę komunikować się bezpośrednio z modemem (komendy AT) przy wykorzystaniu "Slick USB 2 Serial Terminal". np.

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    PPP Widget nie pomaga, tzn. nawet wykrywa modem i port, ale nie łączy się, jak widać na filmiku:
    Link


    W logach PPP Widget:
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    W systemie uruchomiony jest m.in proces /system/bin/u3gmonitor

    Jest kilka plików, które mogą zawierać potrzebną konfigurację (albo jej aktualny brak):

    dla E230
    /system/etc/usb_modeswitch.d/12d1_1003

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dla K3770
    /system/etc/usb_modeswitch.d/12d1_14d1
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    /system/etc/usb_modeswitch.d/Android.mk
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    /system/xbin/call-pppd

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    /system/etc/3g_dongle.cfg:

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    /system/etc/ppp/modem_config:

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Nie mam ani wiedzy ani pomysłów, co mogę dalej zrobić..

    1 14
  • #2 16 Lip 2014 15:17
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Proszę poprawić post i zamiast znaczników CODE użyć SYNTAX dla tekstu.


    Sugeruję nie kombinować z terminalami czy z jakimiś "PPP cośtam", tylko po ludzku dodać poprawne ustawienia APN w ustawieniach sieci komórkowej.

    draqlek napisał:
    W ustawieniach Androida nie ma listy APNów.

    Chyba nie sądzi kolega, że Chińczycy będą wklepywać ustawienia polskich sieci komórkowych?
    Nie ma, bo rozpoznana sieć nie posiada odpowiedniego APN-a podanego w urządzaniu. Trzeba go dodać.

    0
  • #3 16 Lip 2014 15:28
    draqlek
    Poziom 8  

    arnoldziq napisał:
    Chyba nie sądzi kolega, że Chińczycy będą wklepywać ustawienia polskich sieci komórkowych?
    Nie ma, bo rozpoznana sieć nie posiada odpowiedniego APN-a podanego w urządzaniu. Trzeba go dodać.


    Spróbuję pójść jeszcze w tym kierunku, ale Kolega chyba nie docenia Chińczyków.

    W katalogu \system\etc\ jest pliczek apns-conf.xml (205 KB!)
    poniżej lista polskich APNów (MCC="260")

    Kod: xml
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Ponadto jak napisałem wcześniej - modem odpowiada na komendy AT (za pomocą dodatkowego programu)
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Co oznacza, że jest w stanie odczytać dostępne APN i wybrać ten odpowiadający wydawcy karty SIM (AT+COPS? wybiera 26001, czyli Plusa).
    Jeśli system by wykrywał modem, port i łączyl się z nim powinien wg mnie sam wypełnić listę dostępnych APN.

    0
  • #4 16 Lip 2014 15:34
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    draqlek napisał:
    W katalogu \system\etc\ jest pliczek apns-conf.xml (205 KB!)
    poniżej lista polskich APNów (MCC="260")

    Jeżeli APN nie pokazuje się na liście APN-ów, to znaczy, że nie został rozpoznany.
    Może to być spowodowane tym, że sieć zgłasza się jako "PLUS" a nie "PlusGSM" tak jak to jest opisane w XML-u.

    0
  • #5 16 Lip 2014 15:37
    draqlek
    Poziom 8  

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    W katalogu \system\etc\ jest pliczek apns-conf.xml (205 KB!)
    poniżej lista polskich APNów (MCC="260")

    Jeżeli APN nie pokazuje się na liście APN-ów, to znaczy, że nie został rozpoznany.
    Może to być spowodowane tym, że sieć zgłasza się jako "PLUS" a nie "PlusGSM" tak jak to jest opisane w XML-u.


    Taaaak, to może być obiecujący pomysł. Sądziłem, że nazwa APN jest drugorzędna i liczy się MCC i MNC. Sprawdzę.

    0
  • #6 16 Lip 2014 15:40
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    draqlek napisał:
    Sądziłem, że nazwa APN jest drugorzędna i liczy się MCC i MNC. Sprawdzę.

    Nie ma tak prosto. Poza tym, nawet na tej krótkiej liście można zauważyć co najmniej trzy różne sieci z tym samym mcc="260" i mnc="01"

    0
  • #7 16 Lip 2014 19:40
    draqlek
    Poziom 8  

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    Sądziłem, że nazwa APN jest drugorzędna i liczy się MCC i MNC. Sprawdzę.

    Nie ma tak prosto. Poza tym, nawet na tej krótkiej liście można zauważyć co najmniej trzy różne sieci z tym samym mcc="260" i mnc="01"


    No to jestem przy ścianie. Bo nie mogę zmienić pliku /system/etc/apns-conf.xml (uprawnienia ma tylko root). Nie mogę też podmienić tego pliku w wersji instalacyjnej (Link), którą Chińczycy przysłali, bo base.zip wewnątrz archiwum jest podpisany przez SignApk. Próba podmiany pliku wewnątrz archiwum oczywiście nic nie dała i urządzenie nie chciało zainstalować systemu z podmienionym zipem.

    Próba wpisania z palca APN u w ustawieniach też nic nie dała. Po kliknięciu "Save" nic się nie dzieje.

    Próbowałem podłączyć urządzenie do laptopa kablem USB wtyczka typ A<=>USB wtyczka typ A, ale ani laptop ani urządzenie nie zareagowało, więc nie mogę rootować go Kingo Android Rootem..

    0
  • #8 17 Lip 2014 10:15
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    draqlek napisał:
    Próbowałem podłączyć urządzenie do laptopa kablem USB wtyczka typ A<=>USB wtyczka typ A, ale ani laptop ani urządzenie nie zareagowało, więc nie mogę rootować go Kingo Android Rootem..

    Poszukaj aplikacji, powinna być dostępna jako APK na stronie producenta sprzętu, która włączy tryb ADB w twoim urządzeniu.
    Podłącz się poprzez WiFi do jakiegoś routera i zrób root-a poprzez Wifi.
    Tutaj masz dokładnie opisane jak i co zrobić, w całkiem podobnym urządzeniu : "AN-21 U" - Unbranded 6.2" 2 DIN Pure Android 4.1 Car Stereo Radio Head Unit
    Nie chodzi o pobranie plików z tej konkretnej strony/postu, ale o ogólną zasadę.

    0
  • #9 17 Lip 2014 15:19
    draqlek
    Poziom 8  

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    Próbowałem podłączyć urządzenie do laptopa kablem USB wtyczka typ A<=>USB wtyczka typ A, ale ani laptop ani urządzenie nie zareagowało, więc nie mogę rootować go Kingo Android Rootem..

    Poszukaj aplikacji, powinna być dostępna jako APK na stronie producenta sprzętu, która włączy tryb ADB w twoim urządzeniu.
    Podłącz się poprzez WiFi do jakiegoś routera i zrób root-a poprzez Wifi.
    Tutaj masz dokładnie opisane jak i co zrobić, w całkiem podobnym urządzeniu : "AN-21 U" - Unbranded 6.2" 2 DIN Pure Android 4.1 Car Stereo Radio Head Unit
    Nie chodzi o pobranie plików z tej konkretnej strony/postu, ale o ogólną zasadę.


    Ok, spróbuję, ale widzę, że rooting jest tu oparty przede wszystkim na wykorzystaniu załączonych plików. Jeśli są robione pod to konkretne urządzenie, to mi nie wiele pomogą.

    Spróbuję zrobić na laptopie sieć ad-hoc i połączyć się, ale dla takiej opcji nie widzę możliwości komunikacji - czy np Kingo rooter obsługuje połączenie przez Wifi?

    I jeszcze jedno - spróbuję ADB Togglera, ale ma trochę wątpliwości. Jeśli on automatyzuje tylko ręczny proces przełączania USB w debugging mode, to nic nie zrobi, bo u mnie urządzenie jest cały czas niby w debuggin mode, ale Debug Options i tak nie widzę..

    1
  • #10 17 Lip 2014 16:58
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    draqlek napisał:
    Ok, spróbuję, ale widzę, że rooting jest tu oparty przede wszystkim na wykorzystaniu załączonych plików. Jeśli są robione pod to konkretne urządzenie, to mi nie wiele pomogą.
    te wszystkie urządzenia są do siebie dość podobne, jeżeli nie jednakowe. Spróbuj.
    draqlek napisał:
    Spróbuję zrobić na laptopie sieć ad-hoc i połączyć się
    Nie sądzę, żeby to się udało. Urządzenia oparte na Android-zie mają poważne problemy z sieciami ad-hoc.
    draqlek napisał:
    czy np Kingo rooter obsługuje połączenie przez Wifi?
    Naprawdę nie wiem co to jest :/
    Potrzebujesz połączyć się zarówno z laptopa/stacjonarki jak i swojego urządzenia do tego samego router-a, który przyzna ci w obu przypadkach adres IP w tej samej podsieci.
    draqlek napisał:
    bo u mnie urządzenie jest cały czas niby w debuggin mode
    Czyli połączenie sieciowego ADB powinno zadziałać.

    0
  • #11 17 Lip 2014 22:27
    draqlek
    Poziom 8  

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    Ok, spróbuję, ale widzę, że rooting jest tu oparty przede wszystkim na wykorzystaniu załączonych plików. Jeśli są robione pod to konkretne urządzenie, to mi nie wiele pomogą.
    te wszystkie urządzenia są do siebie dość podobne, jeżeli nie jednakowe. Spróbuj.


    Ok, tylko muszę chyba u rodziców to zrobić w domu, bo u mnie w mieszkaniu z 5 piętra nie sięgnie Wifi, a do innych się nie podłączę. Tzn mogę się podłączyć do UPC WiFree, ale to nie zrobi wspólnej sieci, bo działa jak hot spot.

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    Spróbuję zrobić na laptopie sieć ad-hoc i połączyć się
    Nie sądzę, żeby to się udało. Urządzenia oparte na Android-zie mają poważne problemy z sieciami ad-hoc.


    Potwierdzam, ad hoc w ogóle nie wykryty. Choć w opcjach Wifi w Androidzie jest coś takiego jak Wifi direct. Jak będę miał czas to sprawdzę to.

    arnoldziq napisał:

    draqlek napisał:
    czy np Kingo rooter obsługuje połączenie przez Wifi?
    Naprawdę nie wiem co to jest :/
    Potrzebujesz połączyć się zarówno z laptopa/stacjonarki jak i swojego urządzenia do tego samego router-a, który przyzna ci w obu przypadkach adres IP w tej samej podsieci.


    Kingo Android Root Link - ale zdaje się, że działa tylko po USB.

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    bo u mnie urządzenie jest cały czas niby w debuggin mode
    Czyli połączenie sieciowego ADB powinno zadziałać.


    Niby tak, ale przejdę po kolei procedurę od początku. Nie mam pewności czy mam już "root access in ADB mode" (pierwszy screen po odpaleniu appki Root My AN-21 U), sprawdzę też Baidu Root.

    0
  • #12 18 Lip 2014 10:13
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    draqlek napisał:
    sprawdzę też Baidu Root.

    Tak na prawdę, to zdobycie uprawnień root-a polega na podaniu w trybie ADB kilku komend.
    Można to zrobić spokojnie z wiersza poleceń.
    Jedyne c\ego potrzebujesz, to połączenie ADB i pakiet SU, który ruszy na Twoim urządzeniu.

    0
  • #13 18 Lip 2014 14:58
    draqlek
    Poziom 8  

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    sprawdzę też Baidu Root.

    Tak na prawdę, to zdobycie uprawnień root-a polega na podaniu w trybie ADB kilku komend.
    Można to zrobić spokojnie z wiersza poleceń.
    Jedyne c\ego potrzebujesz, to połączenie ADB i pakiet SU, który ruszy na Twoim urządzeniu.


    Czyli jak mam włączony tryb debugowania, nie potrzeba połączenia z zewnątrz? Wystarczy sama klawiatura ekranowa - i kilka komend?

    Czy jednak potrzebne jest zewnętrzne urządzenie?

    0
  • #14 18 Lip 2014 15:16
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    draqlek napisał:
    Czy jednak potrzebne jest zewnętrzne urządzenie?

    Potrzebujesz połączenia ADB. Z zewnątrz.

    0
  • #15 21 Lip 2014 18:26
    draqlek
    Poziom 8  

    arnoldziq napisał:
    draqlek napisał:
    Czy jednak potrzebne jest zewnętrzne urządzenie?

    Potrzebujesz połączenia ADB. Z zewnątrz.


    No to tak:

    Połączyłem się przez router (mój Wave ma funkcję routera Wifi), laptop i CarDVD bez problemu się połączyły z nim, widzą się nawzajem (pingi przechodzą).

    Zainstalowałem na lapku "15 seconds ADB v1.3.exe" (Link)

    Włączam konsolę..

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Instaluję adbWireless.apk, włączam zielony guzik - potwierdza mi że teraz mam się połączyć z adb connect 192.168.170.3:5555

    Ale nic to nie daje

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Podobnie próbowałem zrobić z konsoli na urządzeniu.

    Niektórzy sugerowali, żeby zresetować port:
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Różni mędrcy piszą, że trzeba mieć podłączone urządzenie na USB, żeby to zrobić, ale ja nie mogę podłączyć na USB..

    W ustawieniach Wifi CarDVD mam:
    Code:
    MAC
    
    00:11:7f:30:fa:ed

    192.168.170.3
    fe80::211:7fff:fe30:faed


    Ustawiałem też port nasłuchiwania na urządzeniu w ten sposób:
    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0