Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mobilna telewizja czyli przenośny mały telewizorek

DJCheester 25 Aug 2014 06:18 54723 40
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Myślę że tak u mnie działa bez problemu, zdjęcia płytki Ci nie zrobię bo sprzęt jest skręcony, lecz myślę że na tym zdjęciu co Ci zaznaczyłem dokładnie widać o co chodzi. Myślę że masz ostrość zwaloną, a sprawdzałeś przed przeróbką czy działało ?

Sprawdź który tranzystor lub tranzystory są od ostrości na schemacie

http://radioskot.ru/forum/6-3447-1

Pomierz lub podstaw drugie i sprawdź czy działa - być może drugie znajdziesz na płytce z głowicą

Dziś dopiero miałem trochę czasu i spojrzałem na schemat tego TV sprawdź napięcie na suwaku tego potencjometr od ostrości i czy jak kręcisz to ci się zmienia napięcie, jeśli tak to sprawdź tranzystor VT21 konkretnie na nóżce która idzie do punktu 1 tam też powinno się zmieniać napięcie tylko powinno być mniejsze, jeśli się zmienia to sprawdź elektrolit C5 pewnie jest wyschnięty wymień i powinno działać, dalej to już tylko wzmacniacz wizyjny ale skoro widzisz obraz na kineskopie to reszta działa.

Daj znać jak poszła naprawa

Pozdrawiam ...
    Poland7
    Level 10  
    Ja jestem ciekaw jednej rzeczy a mianowicie jak to możliwe że tak mały telewizor "udźwignął" tuner DVB-T który zapewnie był używany do testów. Przecież chyba sprzęt do telewizji naziemnej jest mocniejszy od takiego miniaturowego odbiornika.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Nie rozumiem stwierdzenia - "udźwignął" oraz "Przecież chyba sprzęt do telewizji naziemnej jest mocniejszy od takiego miniaturowego odbiornika"

Zasada działania odbiornika jest taka że ten telewizor tak naprawdę nie ma nic wspólnego z dekoderem DVB-T.

Jest to po prostu odbiornik 2.4Ghz (Sender Receiver) wbudowany do tego telewizora z którego usunąłem wcześniej głowicę VHF a zostawiłem sam monitor

Tak naprawdę ten telewizor wyświetla to od czego się podłączy nadajnik (Sender Transmitter)

Więc tak naprawdę jest to tylko bezprzewodowy monitor do którego można podłączyć dekoder DVB-T lub tuner SAT czy odtwarzacz DVD.

Poczytaj sobie więcej o transmitterach TV tzw senderach lub TV-Link wtedy dowiesz się jak działają te urządzenia i na jakich częstotliwościach.

Oczywiście wiadomo że ten telewizor działa tylko w odległości około 50 metrów od nadajnika ale dla moich potrzeb wystarczy i właśnie w takim celu został skonstruowany.

Mam nadzieję że rozjaśniłem temat koledze

Pozdrawiam ...
    Poland7
    Level 10  
    Jak najbardziej wyjaśniłeś. Dziękuje za wszelkie informacje szanowny przedmówco :)
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Postanowiłem się z Wami szanowni koledzy podzielić wiedzą którą zdobyłem, budując ten projekt.

Jako iż elektroniką zajmuję się hobbystycznie już ponad 20 lat, a od niedawna zawodowo - pracuję w tym zawodzie - to muszę powiedzieć że technika radiowa - bezprzewodowa od zawsze mnie fascynowała, na początek budowałem proste nadajniczki radiowe FM małej mocy i opanowywałem wszystkie radioodbiorniki w niedalekiej odległości, nigdy nie budowałem nadajników dużej mocy lecz starałem się aby mój nadajnik miał jak najlepsze parametry akustyczne, szerokie pasmo przenoszenia oraz aby podczas zasilania sieciowego nie było brumu - ale to tak na marginesie. Później jak człowiek już był trochę starszy przyszedł czas na nadajnik telewizyjny też kilka projektów było wykonanych za nim obraz z małej płytkowej kamery ujrzałem na odbiorniku telewizyjnym na początek bez dźwięku ale jak wiadomo nie od razu Kraków zbudowano, podczas udoskonaleń projektu dźwięk też się pojawił ale wracając do naszego tematu, opisywane czasy to przeszłość nikt już nie buduje torów transmisji bezprzewodowej używając zakrasu FM czy VHF-UHF.

Szukając informacji o wszelkiego rodzaju senderach video oraz audio znalazłem szereg informacji modeli i schematy podłączeniowe. I tu pozytywnie się zaskoczyłem ponieważ wszystkie sendery (nadajnik i odbiorniki video) można wysterować bez użycia procesora (ja nie umiem programować więc dla mnie to była bardzo ważna informacja).

Trochę o video senderach które można kupić na aukcjach po niskich cenach - tak się składa że obecnie mam większą ilość senderów - jeśli ktoś chciałby to proszę pisać na maila.

Każdy video sender składa się z nadajnika czyli układu RX oraz odbiornika czyli układu TX

Po rozebraniu senderów różnych firm takich jak PHILIPS, MEDION, TEVION stwierdziłem że wszystkie te (lub prawie wszystkie) układy działają na takich samych modułach (ekranowanych głowicach fabrycznie zestrojonych) nadawczo odbiorczych.

Podstawowy opis takiej głowicy nadawczej i odbiorczej

- zasilanie napięciem 5V - wszędzie w senderach zasilanych napięciem 9V lub 12V jest stabilizator na 5V

- wejście audio kanał - 1
    - wejście audio kanał - 2

czyli jak widzimy układ przesyła dźwięk stereo

- wejście wideo CVBS - podłączamy sygnał video

Do tych wejść bezpośrednio można podłączyć sygnały audio i wideo (kolorowe chinche) choć w większości senderów jest to podłączone przez kondensator tak aby nie przepuścić ewentualnej stałej składowej napięcia.

Co ciekawe w większości senderów mamy przełącznik kanałów - czyli te układy mają możliwość nadawania z różną częstotliwości, oczywiście podstawowa częstotliwość przekazu to 2.4Ghz lecz kanały które wybieramy różnią się o kilka megaherców.

Należy ustawić taki sam kanał w nadajniku jak i w odbiorniku do tego służą odpowiednie wejścia w modułach które należy podłączyć pod stan wysoki

Mobilna telewizja czyli przenośny mały telewizorek Mobilna telewizja czyli przenośny mały telewizorek

Powyżej mamy właśnie taki komplet - wymiary i waga są bardzo małe - co otwiera nowe możliwości zastosowania np. do budowy monitoringu można maksymalnie użyć czterech nadajników i jednego odbiornika z przełącznikiem kanałów i proszę mamy gotowy mini system monitoringu bezprzewodowego, małe wymiary i ciężar a do tego niskie napięcie zasilania nadajnika w połączeniu z miniaturową kamerą płytkową daje możliwość umieszczenia kamery w modelach latających, jeżdżących czy pływających, czyli za niewielkie pieniądze można mieć popularne nagrania FPV, wystarczy kupić model i podczepić taki nadajnik z kamerą - zasilanie 5V tu można napotkać mały problem zasilania - do modeli latających najlepsze są akumulatory Li-Po ze względu na małą wagę - napięcie znamionowe 3.7V - trzeba podbić do 5V ale w dzisiejszych czasach to nie problem, istnieje masa mini przetwornic boost up które można zasilić napięciem z przedziału 0.9 - 5V - i na wyjściu otrzymujemy stabilizowane napięcie 5V niektóre z tych przetwornic mają dolną granicę przy której wyłącza się przetwornica (napięcie 2.5V) taką właśnie należy zastosować do ogniwa Li-Po ponieważ zejście poniżej tego napięcia wiąże się z uszkodzeniem ogniwa.

Jak więc widać czasy się zmieniają - kiedyś człowiek który nie posiadał nawet podstawowej wiedzy z zakresu w.cz. nie brał się za budowę nadajników i odbiorników radiowych i telewizyjnych a zestrajanie tego wszystkiego bez sprzętu to była katorga, dziś no cóż wszystko jest "EASY" mamy gotowe nadajniki i odbiorniki RX-TX 433Mhz na których to działa większość pilotów radiowych np takich do bram garażowych rolet itp, mamy gotowe moduły audio gdzie można bez problemu na częstotliwości 2.4Ghz przesłać dźwięk niemal idealny częstotliwość przenoszenia 20 - 20000Hz - cóż chcieć więcej, no i mamy wreszcie video sendery gdzie oprócz dźwięku stereo przesyłamy obraz bez większej wiedzy elektronicznej jesteśmy w stanie użyć tych modułów.

Acha i na koniec ważna uwaga - głowice są RX i TX czyli pracują jako nadajnik i odbiornik więc aby poprawnie przesłać sygnał AV trzeba mieć zarówno głowicę nadawczą jak i odbiorczą - te głowice nie można konfigurować tzn w tryb nadawania lub odbierania.

Jeśli macie jakieś pytania związane z tymi modułami chętnie pomogę pytajcie na forum lub na PV

Pozdrawiam ...
    240sx
    Level 10  
    Kupiłęm przyoadkiem taki telewizorek. Niestety bez zasilacza, a gniazdo posiada 3 piny.

Czy mógłbym prosić o informację gdzie podłaczyć "+" i "-" z zasialcza 12V?

Pozdrawiam, ml.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam w oryginalnym gnieździe nie pamiętam już w które piny. Proponuję Ci odkręcić dolną pokrywę i popatrzeć na płytkę ze ścieżkami. Najgrubsza ścieżka to minus. Sprawdź miernikiem ciągłość między gniazdem a tą ścieżką i ustalisz minus. Drugi pin podłączony do płytki to plus a jeden jest nieużywany. Uważaj przy tym podłączaniu bo odwrotne podłączenie spowoduje uszkodzenie. Bez przeróbek ten telewizorek w dzisiejszych czasach nic Ci nie wyświetli bo tam jest tylko wejściowe gniazdo antenowe na kanały analogowe vhf 1-12 więc musiałbyś mieć modulator telewizyjny na taką niską częstotliwość lub zastosować przeróbkę tego tv jak ja to zrobiłem. Pozdrawiam...
    240sx
    Level 10  
    Super, dziękuje. Wypatrzyłem już na schemacie "korpus" (rosyjska masa) tylko obawiałem się niepotrzebnie rozkręcać.
    Czy należy się spodziewać jakiś problemów przy zdejmowaniu obudowy, typu krókie kabelki, które można oderwać?
    DJCheester
    Level 24  
    Nie na spokojnie cztery śruby od dołu i lekko wysuwasz płyta dolna nie ma żadnych przewodów więc nic nie urwiesz. Pozdrawiam...
    Pamiętaj że przy powielaczu jest 7000V jak tv pracuje więc pod napięciem nie dotykaj płyty, najlepiej zasilanie podłączać po złożonym tv jak się nie ma doświadczenia przy serwisowaniu tv kineskopowych. Pozdrawiam....
    240sx
    Level 10  
    Dziękuje za informacje. Obyło się - póki co - bez rozkręcania: podłączyłem zasilanie do pinów gniazda (+12V do pojedyńczego górnego, "-" od masy - dowolny z 2 dolnych pinów lub blaszki pod nimi).

Telelewizorek zaświecił i zaszumiał. Problem tylko w sygnale W.Cz. Mam modulator ale dla kanałów >21. TV odbiera 1-12. Szukam innego modulatora, ale zastanawiam się czy nie spróbować tak jak autor tego wątku dodać tam wejście AV. Z opis nie wygląda to strasznie.

Chciałem się tylko upewnić czy napięcie i polaryzacja 'wchod wideo i wchod audio' w TV jest zgodna z tym co wychodzi z AV ze standardowych odbiorników DVB-T i można to podłączyć bezpośrednio czy też wskazane są elementy dodatkow - kondensator?
    DJCheester
    Level 24  
    Witam, ja jestem autorem tematu 😀

Po wypięciu płytki z głowicą możesz podłączyć video do płytki z kineskopem, sygnał jest w standardzie nic nie musisz zmieniać. Problem pojawia się z audio, bo na płytce z głowicą jest wzmacniacz audio i tu musisz sobie zastosować jakiś chiński moduł ja zrobiłem to na układzie PAM8403 2x3W wykorzystałem jeden kanał bo wewnątrz tv jest jeden głośnik, potencjometr od głośności trzeba wykorzystać ten z przedniego panelu. Pozdrawiam.

Z modulatorem 1-12 możesz mieć problem go dostać, a po drugie po co modulować sygnał aby za chwilę go demodulować w głowicy, lepiej wpiąć wideo wprost na wejście monitora.