Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG tch m900r - Trzeszczące głośniki

pabl001 16 Lip 2014 20:22 936 4
  • #1 16 Lip 2014 20:22
    pabl001
    Poziom 13  

    Posiadam samochód renault laguna I wraz z radiem LG tch m900r i zestawem czterech głośników pod 50w. Problem jest taki że głośniki trzeszczą i radio jest bardzo ciche. Nie ważne czy słucha się głośno czy cicho - efekt ten sam. Głośniki sprawne w 100%. Sugerowałem że radio się popsuło zatem włożyłem inne - Panasonic CQ-FX55, Efekt był podobny tylko grało bez trzeszczeń. Na CD i stacjach radiowych tak samo. W poprzednim aucie (fiat punto I) miałem radio Panasonic CQ-FX55 i te cztery głośniki co w lagunie i efekt był bardzo dobry. Czy to może być od niewłaściwie zamontowanych głośników? proszę o pomoc, dzięki.

  • #2 16 Lip 2014 21:02
    nyquist
    Poziom 24  

    pabl001 napisał:
    Posiadam samochód renault laguna I wraz z radiem LG tch m900r i zestawem czterech głośników pod 50w. Problem jest taki że głośniki trzeszczą i radio jest bardzo ciche.

    Witam. Co to są dokładnie za głośniki? "50W" niewiele mówi.
    pabl001 napisał:
    Sugerowałem że radio się popsuło zatem włożyłem inne - Panasonic CQ-FX55, Efekt był podobny tylko grało bez trzeszczeń.

    Może być to wina radia, ale także głośników - na początek proponowałbym sprawdzenie (zmierzenie) ich impedancji.

  • #3 17 Lip 2014 21:06
    pabl001
    Poziom 13  

    Jeden głośnik ma około 50W mocy.
    Impedancja czyli sprawdzenie czy nie ma zwarcia na kablu?
    Przewody idące do głośnika są połączone podajże czterema kostkami bo były przerwane, może to powoduje problem?
    Czy jeżeli pomyliłem plus z minusem to spalenie głośnika następuje od razu po uruchomieniu czy po jakimś czasie? Ponieważ jest duże prawdopodobieństwo że mogłem pomylić.

  • #4 20 Lip 2014 22:05
    nyquist
    Poziom 24  

    pabl001 napisał:
    Jeden głośnik ma około 50W mocy.

    To w dalszym ciągu niewiele mówi.
    pabl001 napisał:
    Impedancja czyli sprawdzenie czy nie ma zwarcia na kablu?

    Wykonaj pomiar impedancji (właściwie rezystancji) 'widzianej' przez radio na wszystkich wyjściach. Wystarczy najprostszy multimetr.
    pabl001 napisał:
    Przewody idące do głośnika są połączone podajże czterema kostkami bo były przerwane, może to powoduje problem?

    Jeżeli jest coś 'namieszane' to może.
    pabl001 napisał:
    Czy jeżeli pomyliłem plus z minusem to spalenie głośnika następuje od razu po uruchomieniu czy po jakimś czasie? Ponieważ jest duże prawdopodobieństwo że mogłem pomylić.

    Odwrócenie polaryzacji przy podłączeniu danego głośnika (o ile to masz na myśli) nie powoduje jego uszkodzenia. Warto natomiast dodać, że jeżeli pomyliłeś się przy części głośników, a część podłączyłeś dobrze, to wystąpi efekt znoszenia się fal i będzie właśnie 'cicho', szczególnie w zakresie niskich tonów.

  • #5 22 Lip 2014 20:25
    pabl001
    Poziom 13  

    Problem leżał pod stronie radia, a dokładnie przejściówki kostki ISO. Wszystkie jej kable były połączone na izolatkę. Po kupnie nowej wszystko wróciło do normy. Dzięki.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo