Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tylne światła Seat Toledo iii jedno działa a drugie nie

17 Lip 2014 18:27 4710 2
  • Poziom 2  
    Mam taki problem :
    prawe tylne światło nie działa czyli stop też nie,
    lewe tylne działa,
    trzecie stopu świeci się non stop nawet po wyjęciu kluczyka.
    Tylne kierunki OK.

    Moduł j519 (Bordnetz) był resetowany; nie zgłasza żadnej usterki.
    Lampa uszkodzenia świateł nie świeci się.

    Wcześniej miałem awarię prawej tylnej żarówki - wymieniłem.
    Działało tydzień. Potem utleniła się blaszka a styk dolny żarówki stopił się.
    Oczyściłem blaszkę, zalutowałem żarówkę było ok przez dwa tygodnie
    Potem kontrolka uszkodzenia świateł poświeciła z tydzień i przestała.

    Odpuściłem sobie temat.
    Za jakiś miesiąc włączyło się trzecie światło stopu i świeci cały czas.
    Przewody posprawdzałem przy wypiętej kostce są OK.
    Blaszka w lampie ok, bo działa po drugiej stronie.

    Czy może być uszkodzony moduł j519 ?
    Na uszkodzonej wtyczce mam cały czas 12 V z tym, że max prąd to 20 mA.
    Do moderatorów:
    mam nadzieję że już nie bełkot.
  • Poziom 13  
    kilpio napisał:

    Działało tydzień. Potem utleniła się blaszka a styk dolny żarówki stopił się.


    Mam to samo auto i ten sam problem z tylnymi światłami wiele razy, to jakaś wada produkcyjna instalacji...
    Jednak na razie oczyszczam styki lub zmieniam żarówkę i jakiś czas chodzi.
    Widzę niestety, że ty już jesteś level dalej z problemem świateł :(
  • Poziom 2  
    przyczyna : spalony scalak w module bordnetz. Problemy z tylnymi światłami wynika z kiepskiej jakości blaszek w kloszach lamp. Wymiana modułu przeprogramowanie załatwiło sprawę. Polecam warsztat Rosłan w Józefowie k/Wa-wy. Konkretny myślący elektronik z interfejsami profesjonalnymi. Tylne światła Seat Toledo iii jedno działa a drugie nie