Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

spawarka tyrystorowa

adammc 22 May 2005 11:24 89959 66
    neutronix
    Level 13  
    Cześć!
    Reanimowałem TWAIN-a i przesyłam scan sterownika jak któs ciekaw!
    Układy MCP to potencjometry 50kOhm, które są sterowane po SPI i
    dzięki temu pracę spawarki łatwo jest programować i zapamiętać
    nastawy. Działa to tak, że do jednego potencjometru wpisuje się
    wartośc prądu roboczego, a do drugiego bazowego ina koniec
    przełącza się kluczami 4066 co daje efekt tzw. pulsu w TIG.
    Działa bardzo dobrze.
    Pozdrówka
    MALARWAL
    Level 12  
    Witam , a jak to jest z teoria dotyczącą dławika , gdzieś znalazłem wzór
    L=0.5*U(I*f) tylko teraz zakładając że spawarka będzie jednofazowa prąd maksymalny 150A , napięcie wyjściowe bez obciązenia 50V , ale częstotliwość pulsacji na wyjściu mostka to już nie 50Hz tylko 100 Hz , co daje po obliczeniu indukcyjnosć dławika 1.5 mH , tylko czy ten wzór jest prawdziwy ?, i czy taka indukcyjność wystarczy przy nieciągłosci pradu płynącego płynącego przez tyrystory przy kącie przewodzenia mniejszym niż 180 st .
    wopros

Level 2  
    Czy w spawarce na wtórnym ma być układ tyrystor + dioda czy moze być 2 x tyrystor na fazie. Posiadam spawarkę 2 fazową 400 V i 4 tyrystory do wykorzystania.

Czy można te tyrystory wykorzystać tylko do tego aby otrzymać prąd jednokierunkowy?

Czy po przerobieniu na prąd "stały" muszę mieć np. dławik i kondensatory i inne rzeczy skoro spawarka dobrze pracuje na prądzie zmiennym ?

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ !!!
    adammc

Level 26  
    dobrze pracuje na prądzie zmiennym to może jedynie ze zwykłymi elektrodami.

jak juz robic regulację po stronie wtórnej to dławik jest konieczny do gładzenia szpilek prądu podczas spawania małym prądem gdy napięcie na wyjsciu mostka nie jest ciągłe.(kondensatorów nie trzeba)

jęzeli zależy ci na tylko wyprostowaniu napiecia na stale a nie na regulacji to dławik nie jest taki konieczny.
    więc jeżeli chcesz tylko napiecie wyjściowe prostować to wystarczy z tych tyrystorów zbudować mostek gretza i wysterować je prostym układem
    łukasz_22
    Level 12  
    Najprostszy układ - czyli?
    Wystarczy 5V podać i minimalny prąd powiedzmy 0.5 A ?
    Ja mam tyrystory T171-320 , podobno załączają sie już przy 3,5V i prądzie 350mA .
    Co się może stać jak dam zasilacz 5V 3A ? musze ten prąd i napięcie ograniczać?

I czy robić zwykłą spawarkę i te tyrystory dawać jako diody czy jakieś sterowanie na nich robić? albo czy da sie na nich zrobić inwerterową spawarkę? Maksymalny prąd tych tyrystorów to 320A , mam ich 4 sztuki...

Ma ktoś dokładne parametry tego tyrystora ? nie wiem jaki jest maksymalny prąd załączenia bramki oraz maksymalne napiecie załanczające. Nie wiem też jaki Radiator dobrać do niego...
    łukasz_22
    Level 12  
    dzienki - tylko ze niewiem dalej jaki jest maksymalny prąd i napiecie bramki . tego chyba w tej tabelce niema... jest tylko UGT i IGT. Jest kupe parametrów których nieznam np :
    UTM/ITM
    UT(TO)
    rT
    di/dt
    du/dt

i co to znaczy ze UDRM jest 300V ? ponizej niebedzie sie załanczał czy co?
    IDRM - to prąd minimalny - tzn gdy spadnie prąd przewodzenia tyrystora ponizej tej wartosci to tyrystor sie zablokuje?

I niewiem jaki radiator mu dać - niewiem jak obliczyć powierzchnie radiatora - kurcze uczyli mnie tego i zapomniałem - czeka mnie wycieczka do biblioteki :)
    adammc

Level 26  
    witam z tym radiatorem to nie jest wielki problem ,
    mimo iz urządzenia spawalnicze są ogromnych mocy
    to w tyrystorach czy też diodach wcale dużych strat nie ma
    gdyż pracują one w dwóch stanach przewodzenia i zatkania ,
    pomijając momenty przejściowe przy przełączeniach ,
    można w łatwy sposób wyliczyć moc wydzieloną w naszym prostowniku a za tym powierzchnię radiatora .
    np: układ gretza(niesłusznie przypisywany temu człowiekowi)
    na diodach czy tez tyrystorach w układzie takim jak wiedza wszyscy na raz przewodzą 2 diody ,znając prąd maksymalny naszego urządzenia
    moc wyliczamy z prostego wzoru u*i
    czyli zakładając jedno złącze na 0,7V mamy 1,4*i
    np 1,4*300A wychodzi jakieś 450W ja przyjmuje na jeden wat kilka cm kwadratowych powierzchni radiatora
    romoo
    User under supervision
    adammc > tak ale te wyliczenia są dla mostka a przy tych mocach opłaca się zrobienie trafa z odczepem pośrodku. Śledzę ten temat ponieważ też robię trafa rozruchowe i mam takie trafo jak na którymś Twoim zdjęciu ' do autobusa' i całkiem nieżle daje.
    toadi
    Level 36  
    od adam:

owszem oszczędzamy wtedy na ilości diod i strat
    no ale miałem na myśli układy 3 fazowe w tym momencie

widziałem kiedyś dość smieszne aczkolwiek w miare skuteczne rozwiązanie radiatorów mianowice stare tłoki od dużego fiata na każdym po jednej diodzie było
    nasunął mi się pomysł że na głowicy od malucha zmieszczą sie spokojnie 2 diody 200A zamiast świec i powinno je wychłodzić bez problemu
    łukasz_22
    Level 12  
    ale jak ja mam ten prąd dobrać jak przecież przy zapalaniu łuku mam z 60V a podczas spawania z 30V ? to jak ja mam dobrać rezystor? no nie da się .... bo znam niby minimalny prąd ale boje się żeby zbytnio go nie przekraczać - nie wiem o ile mogę przekroczyć ten prąd ...
    adammc

Level 26  
    wstaw 470-680om 5W powinno palić bez problemu w razie potrzeby zmniejsz .
    myślę że cały czas mowa o przekształceniu tych tyrystorów w diody w celu wyprostowania prądu (w takim układzie jest marna regulacja )
    jeżeli chcesz regulować prąd spawania musisz zastosować sterowanie fazowe tyrystorów takie jak w moim układzie jeżeli tylko chcesz go wyprostować wystarczy do każdego tyrystora dioda i rezystor
    łukasz_22
    Level 12  
    mogę wiedzieć na jakiej podstawie wyliczyłeś opór rezystora? chciałbym sie czegoś dowiedzieć a nie na gotowe mieć zrobione :) z góry dzięnkuje :)
    adammc

Level 26  
    aby tyrystor włączył się możliwie szybko po odpowiedniej polaryzacji napięcia i przy jego minimalnej wartości (w tym przypadku kilka wolt)
    rezystor dobrałem tak by osiągnąc wartość bliską maksymalnego prądu bramki jaki można mu podać
    po włączeniu tyrystora ten prąd już i tak spada prawie do zera więc nic się nie stanie

a poeksperymentować nie zaszkodzi
    tymek21
    Level 13  
    witam , miałbym pytanie o bocznik prądowy ? jaka jest jego rezystancja , poniewarz wielkość ta jest istotna dla układu elektronicznego .Pozdrawiam i z góry dziękuje
    adammc

Level 26  
    moj byl taki:
    bocznik: blacha stalowa grubości 2mm szerokość 4cm długość około 30cm
    dla 400A
    dla mniejszych prądów wystarczy zmniejszyc proporcjonalnie szerokość

w ukladzie daje sie wyreegulowac wzmocnienie do danego bocznika więc nie musi byc taki dokładny.
    Piotrek-125
    Level 1  
    Witam, mam podobą spawarke własnej roboty, brakuje mi schematu elektronicznego automatycznej regulacji prądu do takiej podobnej spawarki. Jerzeli to morzliwe prosze przesłać phansla(malpa)o2.pl Pozdrawiam
    Sale_m
    Level 11  
    Serdecznie witam. Mam pytanie do adammc, czy można na bazie transformatora od prostownika do wózków akumulatorowych produkcji DDR Z 1981r. zrobić podobną spawareczkę na 230V.? Dodam, że trafo można łączyc w trójkąt na 230V.
    kosmi
    Level 16  
    Nie za bardzo rozumiem motyw ze sterowamiem po stronie wtórnej, zawsze myślałem, że to po pierwotnej stronie płynie mniejszy prąd i sterowanie jest właśnie tam.
    adammc

Level 26  
    Sale_m wrote:
    Serdecznie witam. Mam pytanie do adammc, czy można na bazie transformatora od prostownika do wózków akumulatorowych produkcji DDR Z 1981r. zrobić podobną spawareczkę na 230V.? Dodam, że trafo można łączyc w trójkąt na 230V.

Troche spóżniona moja odpowiedź,, ale
    w mojej spawarce zastosowalem dokladnie takie trafo od prostownika do wozków akumulatorowych, byc moze twoje trafo jest podobne i nadaje sie do tej konstrukcji, chodzi jedynie o napiecia jakie daje i sama konstrukcje uzwojen by chlodzenie bylo mozliwe.
    stragismus8
    Level 11  
    Serdecznie witam.
    Mam bezposrednie pytanie do autora postu, na ktorego spawarce --opisanej na wstepie, wzoruje sie, podczas budowy swej 3-fazowej spawarki.
    Czy dlawik zastosowany w panskiej spawarce to ED2W ?
    Jesli tak, to jaki typ?--ile A ?
    Gdzie go szukac--?
    Jesli nie, to jaki moge zastosowac ?--posiadane przeze mnie trafo opisane w poscie=== Spawarka - prostownik 3-fazowy---=a dobor diod===
    Prosze o odpowiedz.
    Attachments:
    AndM
    Level 17  
    Witam
    Mam pytanie do kolegi adammc.Na zdjęciu spawarki,widać że dławik posiada uzwojenia umieszczone na dwóch kolumnach.Prosiłbym o odpowiedź, jak są łączone uzwojenia,czy ich kierunek nawinięcia jest w tą samą stronę,oraz coś na temat ilości zwoji,wielkości szczeliny i przekroju rdzenia.
    pozdrawiam
    stragismus8
    Level 11  
    Proszę o odpowiedz.
    Pozdrawiam.
    wielki-szu
    Level 14  
    Witam panowie czym najłatwiej wysterować tyrystor
    T 00-250-16-50 czy jest jakiś optotriak który go wysteruje dodam że potrzebuje go 2 sztuki dać w mostku z dwiema diodami
    ROBERT11
    Level 15  
    Wybaczcie ze odgrzebuje temat...adammc czy mógłbyś przedstawić schemat sterownika tyrystorów??patrząc na twoje fotki i opis wydaje mi się,że buduje spawarkę na takim trafo jak twoje (tez od ładowarki od wózków widłowych) i zrobiłem sterownik po stronie pierwotnej ale to jest klapa. powiedz mi jak masz połączone uzwojenia wtórne?? trójkąt czy gwiazda??akie masz napięcie na wyjściu i czy na wtórnym odwijałeś zwoje ,nic nie robiłeś czy nawijałeś inne??Dzięki za ewentualną odpowiedz
    traba
    Level 13  
    Witam
    W związku z nadchodzącą potrzeba posiadania spawarki, jak i wysoką ceną dobrych spawarek o płynnie regulowanych parametrach, postanowiłem zbudować sam takową. Dotarłem do wielu źródeł proponujących podobne rozwiązań jak w tym poście. Jednak moje potrzeby są trochę szersze. bo oprócz spawarki na prąd stały (cześć techniki TIG i MIG/MAG), poszukuje schematu spawarki (lub jakiś częściowych wskazuwek) o spawarce na prąd zmienny i stały. Niestety rozwiązanie którego szukam eliminuje użycie tyrystorów. Zastanawiam sie na użyciem tranzystorów IGBT. Może ktoś już kiedyś miał taki problem lub pomysł i ma jakieś przemyślenia.
    Z góry dziękuje za każdą pomoc.
    Pozdrawiam
    BRAVO11
    Level 16  
    Witam
    Spawarek się namnożyło na forum ale to co znalazłem w rosyjskim "Radio" zasługuje na szczególną uwagę. Postanowiłem nie zakładać nowego tematu tylko "podpiąć" się pod już istniejący ponieważ sprawa dotyczy też spawarki tyrystorowej. Układ do którego link wrzuciłem tutaj:
    to sposób na wykonanie spawarki o prądzie do 130A bez użycia drogich elementów IGBT a jedynie z wykorzystaniem elementów wyciągniętych ze starych odbiorników tv itp. Wracając do tematu-rozważam poważnie zbudowanie tego urządzenia, lecz wcześniej proszę o opinie (czysto teoretyczną analizę schematu ideowego)
    Pozdrawiam
    Treger
    Level 12  
    Witam!
    Czy mógłby Kolega jeszcze raz podać link do układu rosyjskiej spawarki?
    Z góry dziękuję!
    szirt
    Level 1  
    witam wszystkich
    mam zamiar zrobić spawareczke narazie na prąd zmienny,małą max elektroda 2,5
    poswzukałem troszku w necie wzorów troszku gotowców i co nic.
    być może gdzieś ja popełniam błąd w toku myślenia bo np:
    autor przy rdzeniu 40 cm2 którego moc wynosi ok 1100VA
    uzyskał przy napięciu wtórnym 70V 200A
    jak ze wzoru I=P/U wynika że max 15A.
    Moje drugie pytanie jakim sposobem uzyskać odpowiedni spadek napięcia w prakcie pracy,jaki potrzebny mi jest prąd dla elektrod do 2,5