Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migomat Profi mig 160 zwarcie po naciśnięciu przycisku.

kurc1111 17 Lip 2014 19:22 6801 7
  • #1 17 Lip 2014 19:22
    kurc1111
    Poziom 12  

    Witam.
    Posiadam migomat Profi mig 160 (Jego schemat zamieszczony został w temacie Link).
    Bezpośredni Link
    Bezpośredni Link
    Uszkodzony został łącznik krzywkowy został on zastąpiony innym, po spięciu wszystkiego migomat uruchamaiam, włącza się wentylator oraz trafo, po naciśnięciu przycisku w uchwycie następuje zwarcie i wyrzuca bezpiecznik co może być tego przyczyną?
    Analizowałem shemat i nie zabardzo ruzumiem dlaczego N1 podłączone jest do odczepu 3 i 4 trafa w jakim celu zostało to tak podłączone?
    Po odłączeniu N1 - Brak reakcji na przycisk.
    Prosze o jakieś wskazówki, podpowiedzi ;)

    Pozdrawiam

    0 7
  • #2 17 Lip 2014 20:51
    MARIUSZ R
    Poziom 28  

    Jakbyś przyjrzał się drugiemu rysunkowi to byś pewnie zauważył że załączanie transformatora zrealizowane jest za pomocą między innymi triaka. Czyli reasumując N1 to nic innego tylko N ale po sterowniku. Może popełniłeś błąd przy podłączeniu przełącznika i załączają się jednocześnie dwa uzwojenia pierwotne?

    1
  • #3 17 Lip 2014 23:36
    kurc1111
    Poziom 12  

    Nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć. Jutro rano przepne wszystko tak jak ma być i zdam relacje.

    0
  • #4 18 Lip 2014 14:48
    kurc1111
    Poziom 12  

    Wszystko zostało podpięte prawidłowo, w trakcie naciśnięcia przycisku uruchamia sie transformator ale podajnik nadal nie reaguje. Co mógłbym sprawdzić jakie dane podać aby prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu.

    0
  • Pomocny post
    #5 18 Lip 2014 17:31
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Może płytka sterująca, a właściwie jej część sterująca posuwem drutu jest uszkodzona. Podajnik jest tu zasilany z obwodu głównego transformatora spawalniczego (strona wtórna). Zobacz jakie masz Uwy na poszczególnych zakresach. Jeżeli jest w normie, to zajmij się sterowaniem podajnika

    0
  • #6 22 Lip 2014 16:46
    kurc1111
    Poziom 12  

    Dziś miałem chwilkę czasu po oględzinach okazało sie że schemat nie jest od tego modelu. W załączniku wrzucam zdjęcia płytki.
    Czy posiadał by ktoś schemat tej płytki(nigdzie nie moge go dostać) ?
    Po wciśnięciu przycisku włącza sie Trafo, mostek jest sprawny.
    Wygląda na to że układ TL 082CP nie steruje tranzystorem, jednak nie mam pomysłu jak go sprawdzić.
    Link
    Link

    1
  • #7 23 Lip 2014 22:06
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    kurc1111 napisał:

    Wygląda na to że układ TL 082CP nie steruje tranzystorem, jednak nie mam pomysłu jak go sprawdzić.


    Jak nie potrafisz sprawdzić to go podmień, kosztuje raptem kilka groszy.

    Dodano po 51 [sekundy]:

    A sam tranzystor i elementy wokół niego są ok?

    0
  • #8 29 Lip 2014 22:39
    kurc1111
    Poziom 12  

    Usterka została zdiagnozowana poprawnie. Dopowiem tylko dla potomnych że układ TL 082CP jest tańszą wersją TL 072 (posiada lepsze parametry) może być stosowany zamiennie.

    0