Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kingston SSDNow V300 120 GB - Zawieszanie się systemu, powolna praca komputera

Mike19 17 Lip 2014 20:59 2634 17
  • #1 17 Lip 2014 20:59
    Mike19
    Poziom 13  

    Witam,

    jako główny dysk mam Kingston SSDNow V300 120 GB na którym jest system windows 8.1. Drugi dysk to zwykły hdd. Komputer PC stoi nieruchomo, wszystkie części nowe złożone ok 1rok temu. Płyta główna ASRock B75M-ITX
    Od ok 1,5 miesiąca komputer bardzo zwalnia, nie chodzi o procesor, jego obciążenie jest niskie, radzi sobie z operacjami normalnie. Jednakże widać problem z dyskiem ssd albo z komunikacją z nim. Przełączałem go we wszystkie porty ssd na płycie, wymieniałem przewód sata i to samo. Po jakimś czasie od uruchomienia system się zawiesza, zaczynają nie odpowiadać albo bardzo bardzo wolno uruchomione aplikacje z ssd. Może grać w tym samym czasie film z hdd i działa płynnie. Problem czasami wygląda tak jakby odpiąć dysk ssd z sata podczas działania komputera. Co już jest wczytane w ram, jakoś jeszcze działa natomiast jakikolwiek odczyt z ssd powolny lub niemożliwy.

    Czasami po takim zawieszeniu i restarcie komputera dysk nie jest w ogóle wykrywany w biosie. Po odcięciu zasilania, odczekaniu kilku sekund i ponownym uruchomieniu dysk jest wykrywany i system ładuje się.
    Dane smart dysku wyglądają ok. Program hard disk sentinel pokazuje 'złe sektory', ale są też tzw uszkodzone sektory. Więc nie wiem czy chodzi o błędy na partycji, czy o niesprawne fizycznie sektory dysku twardego.

    Robiłem wielokrotnie sprawdzanie systemu plików w windowsie, nieraz coś wykrywa i naprawia, nieraz pokazuje że nie znalazł błędów.

    0 17
  • #4 18 Lip 2014 08:15
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Miałeś wkleić odczyt SMART z CrystalDiskInfo, a nie wyniki testów z CrystalDiskMark.

    0
  • #6 19 Lip 2014 18:44
    crawe
    Poziom 9  

    Witam,
    Ja ostatnio zakupiłem ten dysk pod system

    do konfiguracji hardware;owej:

    Procesor: INTEL CORE i7-4930K - 3.40 GHz, turbo 3.90 GHz, x6/12, 12 MB, 130W, BOX, s-2011
    Płyta główna: GIGABYTE GA-X79-UP4 - ATX, X79, 8x DDR3, 4x PCI-E 16x, RAID, S-2011
    Pamięć RAM: DDR3 KINGSTON - 16 GB / 1600 (2x 8 GB), CL10, HyperX Black(x2 sztuk)
    Karta Graficzna: PCIex GIGABYTE GF GTX 770 4096 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI, D-PORT - GV-N770OC-4GD
    Napęd optyczny: LITEON IHAS124-14 - 24x DVDRW DL, SATA, OEM, czarna
    Obudowa: CORSAIR CARBIDE 200R - ATX, USB 3.0, bez zasilacza, okno, czarna
    Mysz: GIGABYTE FORCE M9 ICE - laserowa, bezprzewodowa, USB, czarna
    Zasilacz: BEQUIET System Power - 700 W, PFC, 80+
    Wentylator CPU: be quiet! SHADOW ROCK 2 - Intel 2011/1366/115x/775, AMD AM2(+)/AM3(+)/FM1/FM2, 25 dB

    OS: Win 7 pro

    Jak się okazało system działał 2 dni najpierw na jednym zestawie się wysypał później na drugim. Co śmieszniejsze znikła całkowicie partycja systemowa. Kompletnie nie ma żadnego pliku z partycji systemowej. Zrozumiał bym jak może wirus albo coś innego ale dwa zestawy identycznie skonfigurowane pod względem hardware'owym i software'owym działały jeden 2 drugi 3 dni. Bios upgrade'owany do najnowszej wersji. Obecnie leżą sobie na półeczce ale nie polecę nikomu już takiego syfu mimo zapewnień sprzedawcy.

    0
  • #7 20 Lip 2014 13:03
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Według SMART dysk jest do wymiany.

    Korzystaj z gwarancji jeśli ją masz,

    0
  • #8 20 Lip 2014 13:59
    K_o_s
    Poziom 20  

    mbo napisał:
    Według SMART dysk jest do wymiany.

    Korzystaj z gwarancji jeśli ją masz,


    A mógłby Kolega rozwinąć? Na moim takim samym SSD odczyty SMART są podobne i moim zdaniem to urok tego SSD.

    Pozdr.

    0
  • #9 20 Lip 2014 20:04
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Parametry 01 i E7

    0
  • #10 20 Lip 2014 22:23
    K_o_s
    Poziom 20  

    mbo napisał:
    Parametry 01 i E7


    Parametr E7 jest 0 i tak powinno być. Własny program Kingstona odczytuje ten parametr jako 100%.

    Parametr 01 raczej też nie jest miarodajny, u mnie raz jest jakaś tam wielocyfrowa liczba, raz 0. Nie chcę zaśmiecać wątku własnymi screenami, ale mogę podrzucić jak trzeba.

    Uważam, że problemu z dyskiem autora należy szukać całkowicie gdzie indziej, choć trzeba przyznać, że nie jest to najlepszy wybór jeśli chodzi o SSD.

    Polecam autorowi wątku ściągnąć Kingston Toolbox: http://www.kingston.com/pl/support/technical/sandforce_ssd_toolbox.aspx

    Pozdr.

    0
  • #11 21 Lip 2014 23:42
    Mike19
    Poziom 13  

    Próbuję teraz wykonać kopię sektorową dysku ssd na większego hdd z livecd debiana.
    Uruchomiłem komendę

    Code:
    dd_rescue -f -l /root/dziennik.log -o /root/badsektory.log /dev/sda /dev/sdb

    Doleciało do ok 34% ale zatrzymałem, jutro odpalę ponownie, ale chciałbym się wcześniej upewnić czy komenda jest optymalna.

    Prawie cały czas wyskakują błędy dostępu do sektorów:
    Code:
    dd_rescue: (warning): read /dev/sda (71648.0k): Input/output error!
    
    Bad block reading /dev/sda: 17912
    ^Cdd_rescue: (fatal): Caught signal 2 "Interrupt". Exiting!
    dd_rescue: (info): Summary for /dev/sda -> /dev/sdb:
    dd_rescue: (info): ipos:     71648.0k, opos:     71648.0k, xferd:     71648.0k
                       errs:  17913, errxfer:     71648.0k, succxfer:         0.0k
                 +curr.rate:        0kB/s, avg.rate:     3648kB/s, avg.load:  8.9%
                 >x........................................<   0%  ETA:  8:55:10


    Z jakimi parametrami uruchamiać optymalnie dla takiego problemu jak ja mam dd_rescue?
    Jakie parametry w pierwszm ( jak poczytałem szybko omijającym błędne sektory ) przebiegu a jakie przy kolejnych ( ponowna próba odczytania błędnych sektorów )?
    Jak wznowić kopiowanie od ostatniego miejsca zapisanego w logach? Przy ok 13% zatrzymał się na dłużej, a później do tych 34% jak zerknąłem na komputer to ciągle błędy odczytu... Wydaje mi się, że może następować sytuacja w której dysk jest odcinany kompletnie, tak jak nieraz po zawieszeniu windowsa dysk nie był jakiś czas widziany w biosie.

    PS: sprawdzanie systemu plików na windows 8 już sie nie wykonuje, po ok 5min od rozpoczęcia procedury system przestaje odpowiadać.

    Ewentualnie może zaktualizować firmware tego dysku?
    Code:
    http://media.kingston.com/support/downloads/SV300S3_525_FWABBF0_releasenotes_013014.pdf


    Tylko czytam w sieci, że może być po tym dużo wolniejszy.
    Generalnie chcę odesłać na gwarancję, tylko przydałby się ten backup

    Dodano po 58 [minuty]:

    K_o_s napisał:
    mbo napisał:
    Parametry 01 i E7


    Parametr E7 jest 0 i tak powinno być. Własny program Kingstona odczytuje ten parametr jako 100%.

    Parametr 01 raczej też nie jest miarodajny, u mnie raz jest jakaś tam wielocyfrowa liczba, raz 0. Nie chcę zaśmiecać wątku własnymi screenami, ale mogę podrzucić jak trzeba.

    Uważam, że problemu z dyskiem autora należy szukać całkowicie gdzie indziej, choć trzeba przyznać, że nie jest to najlepszy wybór jeśli chodzi o SSD.

    Polecam autorowi wątku ściągnąć Kingston Toolbox: http://www.kingston.com/pl/support/technical/sandforce_ssd_toolbox.aspx

    Pozdr.


    E7 to dziesiętnie 231, a w aktualizacji firmware taka informacja:
    "Resolved a unique incorrect value bug affecting SMART attribute 231"

    0
  • #12 22 Lip 2014 01:37
    K_o_s
    Poziom 20  

    Mike19 napisał:

    E7 to dziesiętnie 231, a w aktualizacji firmware taka informacja:
    "Resolved a unique incorrect value bug affecting SMART attribute 231"


    U mnie po aktualizacji dysku nie zauważyłem spadku wydajności. Z tego, co znowu ja czytałem, problem z tymi dyskami dotyczył nowszej serii w której producent pokusił się na tańsze i gorsze komponenty.

    Dysk ma problemy jak widać, dobrze byłoby sprawdzić na innym interfejsie (np. adapter USB), a najlepiej w innym komputerze. Wtedy wykluczysz problemy z komunikacją kontrolera na płycie z dyskiem.

    Pozdr.

    0
  • #13 23 Lip 2014 00:58
    Mike19
    Poziom 13  

    Sprawdziłem pod innym komputerem i niestety to samo. Problem postępuje, coraz więcej uszkodzonych sektorów. Windows coraz szybciej się zawiesza.
    Robię kopie posektorową:

    Code:
    dd_rescue -f -l /root/dziennik.log -o /root/badsektory.log /dev/sda /dev/sdb


    Zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie 40% ale kiedy nie spojrzę to bad sektory pokazuje...

    Jak zrobić później drugi przebieg, który odczyta numery złych sektorów z /root/badsektory.log i spróbuję je ponownie odczytać, bez naruszania tego co poprawnie odczytano w poprzednim przebiegu? Z jakimi parametrami wywołać program?

    0
  • #15 23 Lip 2014 08:22
    Mike19
    Poziom 13  

    Tak czytałem to wszystko. W tym poradniku jest tylko wydruk parametrów, które przyjmuje program dd_rescue, których i tak nie rozumiem bo nie jestem specjalistą w odzyskiwaniu danych. Autor nie opisuje tam praktycznego podejścia do dd_rescue. Dlatego ponawiam moje pytanie:

    Robię kopie posektorową:
    Kod:
    dd_rescue -f -l /root/dziennik.log -o /root/badsektory.log /dev/sda /dev/sdb

    Jak zrobić później drugi przebieg, który odczyta numery złych sektorów z /root/badsektory.log i spróbuję je ponownie odczytać, bez naruszania tego co poprawnie odczytano w poprzednim przebiegu? Z jakimi parametrami wywołać program?

    W tej chwili widzę, że program zaczął jakby drugą pętlę sam, widzę ponownie 6%... Może robi to co chcę właśnie, ale jak później odpalić go ręcznie, żeby nie zajeżdżał wszystkiego od nowa tylko bad sektory.

    Znowu pokazuje, że same bad sektory na dysku ale jest to spowodowane tym, że dysk się 'zmęczył' i jego kontroler odmawia pracy:
    fdisk: unable to read /dev/sda: Niewłaściwy ioctl dla urządzenia
    sda - w tym wypadku uszkodzony ssd przestał być wykrywalny poprawnie, więc dd_rescue drukuje na konsolę, że znajduje tylko złe sektory....
    Potrzebny restart komputera ale wtedy muszę wiedzieć jak odpalić dd_rescue od ostatniego sektoru albo analiza tylko uszkodzonych sektorów z poprzednich przebiegów

    0
  • #16 23 Lip 2014 14:52
    xE5150
    Poziom 25  

    W poradniku kolegi migol21 jest wszystko co potrzebne, nie tylko parametry!!! Nawet jest napisane jak zrobić kolejny przebieg!

    Gdyby kolega czytał ten poradnik, to by kolega wiedział ze dotyczy on programu ddrescue!!!

    To jak kolega go czytał?

    Cytat z tego poradnika: "Pu zainstalowaniu i uruchomieniu z CD lub USB należy najlepiej ściągnąć najnowszą wersję ddrescue (Uwaga jest również dd_rescue o którym tu nie mówię) ".

    Pozdrawiam!

    0
  • #17 23 Lip 2014 18:17
    Mike19
    Poziom 13  

    Gdyby szanowny kolega krzykacz czytał moje posty i pytania, zrozumiałby, że cały czas próbuje uzyskać pomoc odnośnie programu 'dd_rescue' i twój post nie ma żadnego sensu. Ja widzę różnicę w nazwie między 'dd_rescue' i 'ddrescue' i cały czas próbuję uzyskać pomoc odnośnie tego pierwszego. Przez twój nic nie wnoszący w temat post, musiałem napisać wyjaśnienia, które też nic nie wnoszą i pytanie pozostaje takie jak poprzednio:

    Robię kopie posektorową:
    Kod:
    dd_rescue -f -l /root/dziennik.log -o /root/badsektory.log /dev/sda /dev/sdb

    Jak zrobić później drugi przebieg, który odczyta numery złych sektorów z /root/badsektory.log i spróbuję je ponownie odczytać, bez naruszania tego co poprawnie odczytano w poprzednim przebiegu? Z jakimi parametrami wywołać program?

    W tej chwili widzę, że program zaczął jakby drugą pętlę sam, widzę ponownie 6%... Może robi to co chcę właśnie, ale jak później odpalić go ręcznie, żeby nie zajeżdżał wszystkiego od nowa tylko bad sektory.

    CHODZI MI O PROGRAM "DD_RESCUE" NIE DDRESCUE

    0
  • #18 23 Lip 2014 19:22
    xE5150
    Poziom 25  

    Jeżeli specjalista używa programu ddrescue, to może warto się nim zainteresować. Skoro nawet poradnik jest dostępny? :)

    0