tomus2k wrote:
Nie pokazuj zdjęć urządzenia, tylko zdjęcia nim zrobione, jak posiadasz to wiesz co potrafi.
No i pokaż zdjęcia zrobione podczas działania kolektora, bez obracania i z obracaniem do słońca bo to wielu ciekawi.
Gdybym takie zrobił to bym wstawił. Nie będę teraz go rozbierał i Ci udowadniał że jest tak jak mówię. Twoje rozrysowane linie konwekcji są bardziej trafne w przypadku ciągłego przepływu. Nie wiem czy czytałeś w ogóle opis. Ten kolektor nie jest dławiony i woda w nim nie płynie ciągle. Tak się składa, że objętość wody w kolektorze jest w przybliżeniu taka jak objętość wody w płaszczu bojlera. I pompka działa na zasadzie zamiany ich ze sobą. Po to jest ta 2-stopniowa histereza.
Co do pomiaru (tylko takiego sensownego) wydajności płynących z obracania to nie jest taka prosta sprawa. W słoneczny dzień wydajność została zbadana. Teraz potrzebny jest taki sam dzień żeby pozostawić kolektor w pozycji wschodniej...
Kiedyś na początku jak grzało mi tylko do 13 godz. (później burza) i to były dwa bardzo podobne dni, to w pierwszy dzień podgrzało do 37 stopni, w drugi do 43. A start w oby dwa dni od 29°C.
Jak znajdę chwilę to zrobię zdjęcie rozkładu tego ciepła na kolektorze, tylko że przez szyby więc nie wiem jak to wyjdzie. Urlop się już skończył więc wolny czas też