logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne wyciszanie dźwięku w Windows XP na Gigabyte GA-M56S-S3

skoman123 18 Lip 2014 17:19 1998 15
REKLAMA
  • #1 13807077
    skoman123
    Poziom 10  
    Witam
    Mam taki problem że po włączeniu komputera automatycznie wycisza mi sie dzwięk
    dokładniej to w "Regulacji Głośności" nie można odznaczyć opcji ,,wycisz'' (za nic nie można wyłączyć, nie mam zainstalowanego winampa ani skype'a)
    Dzwięk zanikł w ostatnim momencie odtwarzania plików mp3 w VLC Media Player (sam sie wyciszył) nie pomogło odinstalowanie tego programu.
    Nie wiem o co chodzi w tym wszystkim..mam zintegrowana karte dźwiękową, sterowniki oryginalne od producenta z płyty CD kupioną razem z komputerem (nie pomogło także odinstalowanie sterowników) a płyte głowna to: Gigabyte GA-M56S-S3 (Socket M2)
    audio: Realtek High Definition Audio
    Prosze o pomoc i z góry dziękuje..
  • REKLAMA
  • #2 13807086
    Piotr922
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Wywal sterowniki i wgraj najnowsze ze strony producenta karty. Nigdy się nie instaluje sterowników z płyty...
  • REKLAMA
  • #3 13807149
    skoman123
    Poziom 10  
    zainstalowanie najnowszych sterownikow też nie pomogło.
  • #4 13807278
    Piotr922
    Poziom 16  
    Wejdź w uruchom w menu start, wpisz dxdiag i zobacz co tam jest podane w kwestii dźwięku.
  • #5 13807289
    skoman123
    Poziom 10  
    Automatyczne wyciszanie dźwięku w Windows XP na Gigabyte GA-M56S-S3 Automatyczne wyciszanie dźwięku w Windows XP na Gigabyte GA-M56S-S3
  • #6 13807452
    Piotr922
    Poziom 16  
    To jest baaaardzo dziwne. Dxdiag podaje, że jest wszystko ok z dźwiękiem, więc nie mam pojęcia co jest grane. Ostatnia rzecz jaka mi przyszła do głowy do spróbować cofnąć system do dnia sprzed wystąpienia usterki. Skopiuj sobie tylko na pena profilikatycznie z partycji C dane utworzone do tego czasu, bo może je wciągnąć.
  • REKLAMA
  • #7 13807699
    skoman123
    Poziom 10  
    najdziwniejsze jest to, że nie mam żadnych punktów przywracania, być może program czyszczący wykasował, sprawdziłem również w dodaj lub usuń programy - brak jakichkolwiek zainstalowanych śmieci. dodam jeszcze że czasem jak próbuje włączyć dzwięk w pasku to włączy sie na 20 sek, 1 minute a potem sie wyłącza:(
  • REKLAMA
  • #8 13807763
    Piotr922
    Poziom 16  
    Jak piszę, nie mam pojęcia co jest grane. Pierwszy raz się spotykam z takim problemem. Musiałbym sam siąść do tego kompa i pokombinować, bo tak to ciężko... Jeszcze poczaszkuję jeszcze trochę - jak przyjdzie mi coś do głowy to naskrobię...
  • #9 13807799
    skoman123
    Poziom 10  
    ok, ja również z takim problemem się jeszcze nie spotkałem;)
  • #10 13807825
    Piotr922
    Poziom 16  
    Wejdź w uruchom, wpisz services.msc. Naciśnij ok, lub enter i w oknie, które się pokaże, czy masz włączoną usługę Windows Audio. Być może ta usługa szwankuje i dlatego wywala dźwięk.
  • #11 13807848
    skoman123
    Poziom 10  

Sam już nie wiem:( Typ uruchomienia włączony jest na automatyczny

Dodano po 8 [minuty]:

Może jest właczona jakaś niepotrzebna funkcja w autostarcie ? cc cleaner pokazuje nastepujące programy umieszczone w autostarcie (jak na zdjęciu) przecież sie wyłącza dzwięk za 20sek po uruchomieniu komputera
  • #12 13807947
    Piotr922
    Poziom 16  
    Nie podoba mi się tutaj jeden exek. Ściągnij doktor web cureit, albo malware bytes anty malware, zrób pełny skan systemu i wywal wszystko co znajdzie. Nie wiem, czy to nie jest wina jakiegoś malware, bo to jest niemożliwe, że Windows się załaduje i dźwięk jest, a 20 sekund później dźwięku nie ma, ewentualie jakiś program/proces go wyłącza. Co do autostartu możesz wywalić wszystko. Zostaw tylko gaiward, nviz, avastui, nvbackend,nvcpdaemon,nvmediacenter,msmqcert. Jeżeli nie korzystasz z wielu języków klawiatury możesz wywalić cftmon jeszcze.
  • #14 13809389
    skoman123
    Poziom 10  
    Automatyczne wyciszanie dźwięku w Windows XP na Gigabyte GA-M56S-S3 Automatyczne wyciszanie dźwięku w Windows XP na Gigabyte GA-M56S-S3 Automatyczne wyciszanie dźwięku w Windows XP na Gigabyte GA-M56S-S3

Niestety Nie pomógł ani doktor web cureit ani AdwCleaner:( poniżej zamieszczam procesy z menedzera zadań windows, może tutaj jest coś niepokojącego? albo reinstall windowsa pozostaje ?
  • #15 13809429
    Piotr922
    Poziom 16  
    Owszem, moim zdaniem to na 120% jest problem systemowy, albowiem powtarzam - to niemożliwe, że dźwięk działa 20 sekund i lipa. Tak mi się wydaje, że nie ma co się pieścić z klientem i walnąć mu format, bo tak to możesz się 2 tyg. użerać i nie dojdziesz o co chodzi, a instalacja Windowsa zajmie ~40 min. lub szybciej - zależy jaki dokładnie masz sprzęt. Na przysżłośc uważaj na te punkty przywracania, ponieważ unikniesz takich właśnie sytuacji. Z tego co pamiętam ccleaner ma opcję kasowania ich, tak więc poszukaj i odhacz, aby już uniknąć takiej wpadki. Pamiętaj tylko o wgraniu UAA bus driver, ponieważ karty HD realteka na Xpeku niestety pomimo wgrania ich sterownika nadal będą milczeć.
  • #16 13809458
    skoman123
    Poziom 10  
    dzięki za info:P Zrobie formata, jedyne wyjście w tej sytuacji

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatycznym wyciszaniem dźwięku w systemie Windows XP na płycie głównej Gigabyte GA-M56S-S3. Po uruchomieniu komputera dźwięk wyłącza się, a opcja "wycisz" w "Regulacji Głośności" jest zablokowana. Użytkownik próbował reinstalacji sterowników Realtek High Definition Audio oraz skanowania systemu w poszukiwaniu malware, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie usług systemowych, takich jak Windows Audio, oraz rozważają przywrócenie systemu lub reinstalację Windowsa jako ostateczne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA