Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ursus C328 nie chce podnosić ciężkich maszyn

robson132 18 Jul 2014 21:55 6384 6
    robson132
    Level 20  
    Witam.
    Mam problem z moim ursusem, jeszcze na początku wiosny podnośnik pracował całkiem poprawnie kiedy pracowałem z broną talerzową 450kg (podnosił, szybko opadał, ale zawsze podnosił). Dzisiaj nadszedł czas na uprawki pożniwne więc zapiąłem tę samą bronę i zauważyłem że podnośnik bardzo słabo podnosi dopiero po "przegazówce" dał radę. No więc pojechałem w pole przejechałem jedno okrążenie i po tym podnośnik praktycznie odmówił posłuszeństwa, przegazówka na max i ledwo ledwo, ale udało się podnieść.Miałem bardzo duży problem żeby do domu dojechać, bo brona bardzo szybko opadała.W domu dolałem oleju do skrzyni ale nie pomogło, przy podnoszeniu często zdarza się że wajcha się zacina, nie powraca do pierwotnego położenia i pompa cały czas pracuje, trzeba z siłą odbić wajche w drugą strone.
    Odkręciłem rozdzielacz oringi pod nim były już trochę skatowane, a potem całą pompę, filtr był bardzo zanieczyszczony.
    Teraz pytanie czy może być to wina zanieczyszczonego filtra?
    Parę lat temu przed remontem miałem podobny problem i okazało się że była rysa na na cylindrze siłownika, pompa została ta sama. Kiedy po remoncie porównywaliśmy działanie pomp w usrusach z sąsiadem na dużym agregacie jakieś 700kg, jego 30-tka spokojnie dała rade go podnieść, mój ursus podniósł go ale tylko na jakieś 3/4 wysokości i więcej nie chciał.
    Więc wydaje mi się że chyba pompa stanowi problem, z chęcią bym ją wymienił bo w ofercie są jakieś wzmacniane tylko czy akurat to nie jest jakaś podpucha?
    jasiek1122
    Level 21  
    Ja niedawno miałem taki sam problem, wymieniłem pompę na wzmocnioną, i teraz nie ma najmniejszego problemu z podnoszeniem maszyn, nawet 4 gwiazdowej przetrząsarki Fella, przy której inne c-330 wymiękają. :D
    Wymiana pompy, tak mi się wydaje, no ale pewności nie daję u mnie to pomogło, ale to może być tak jak piszesz rozdzielacz, czy cylinder+tłok.
    Quote:
    Więc wydaje mi się że chyba pompa stanowi problem, z chęcią bym ją wymienił bo w ofercie są jakieś wzmacniane tylko czy akurat to nie jest jakaś podpucha?

To wymieniaj, żadna podpucha, mają lepszą wydajność, tylko żeliwną bierz bo aluminiowe lubieją pękać. :D
    Może być też walnięty oring przy przewodzie zasysającym, też go wymień, sprawdź jeszcze sprężynkę przy zaworze przeciążeniowym może być pęknięta (może). :D
    Pozdrawiam.
    robson132
    Level 20  
    Wyczyściłem filtr, rozebrałem siłownik, cylinder jak i tlok z pierscieniami wydają się być w porządku bo wyglądają jak nowe, na cylindrze nie widać rysek.
    Więc złożyliśmy wszytko do kupy pompa została bo jednak była wymieniana jest to hydrotor z 2006r.
    Po złożeniu szok! podnosi pięknie nawet na minimalnych obrotach,widocznie była to wina zapchanego filtra, ale niestety jak opadał tak opada, więc wybuliliśmy 400zł za regenerowany rozdzielacz.Po założeniu podnosi normalnie, ale dalej opada.
    Teraz pojawia się pytanie bo skoro rozdzielacz jest nowy i siłownik też nie ma wad to dlaczego podnośnik nie trzyma?
    Dodaje filmik jak to teraz działa (brona waży 400kg)

[/film]
  • Helpful post
    jasiek1122
    Level 21  
    Moim zdaniem to nie była wina zapchanego filtra, wymienialiście ten oring na kruszcu pompy, zasysającego. Wina opadającego podnośnika to wina konstruktorów fakt w jednym opada w innym mniej, ale też opada. :D Jak chcesz żeby nie opadał to tłok byś musiał oddać do chromowania mechanik zapewniał mnie ,że wtedy to tydzień może stać z maszyną podniesioną i podnośnik nie opadnie. Pierścieni żeście nie ruszali :?: może to one za to odpowiedzialne.
    robson132
    Level 20  
    Zapchany filtr był odpowiedzialny za to że podnośnik nie chciał podnosić, po przeczyszczeniu podnosi.W pompie są dwa oringi, zostały stare, bo po założeniu nowych nie dało się przekręcić pompą w łapach (teraz juz wiem że to był bład bo przy 100% sprawnej pompie nie da się kręcić w rękach).
    Chyba jeszcze wymienimy siłownik na nowy, żeby było cacy.
    mtracz
    Level 29  
    Tuleja bardzo porysowana?
    Dokładnie tak, dobrą pompę nie tak łatwo pokręcić ręką i nie jest to tylko zasługa o-ringów. Ale masz jeszcze możliwość wymienić te o-ringi i ja bym to zrobił.
    robson132
    Level 20  
    No właśnie że nie jest porysowany, więc trochę ryzykownie wymieniać, teraz jak rozkręcimy to będziemy szukać gdzie indziej nieszczelności, może przewód przy siłowniku puszcza olej.
    Traktor dzisiaj stał w cieniu to spokojnie 20 minut wytrzymał w powietrzu z tą broną, czyli coś tam nowy rozdzielacz pomógł.