Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ursus 912 - koszty naprawy

kacapiorek 19 Jul 2014 15:02 9687 17
    kacapiorek
    Level 2  
    Witam, szukam już od 5 godzin....
    naprawiłem ursus 912 tj:
    - wymiana tarcz hamulcowych
    - napawa podnośników maszyn
    -wymiana tulei i osłon
    -uszczelnienie skrzyni biegów i tylnego mostu
    -kapitalny remont silnika
    -wymiana wspomagania (serwo)
    - czyszczenie i malowanie całego ciągnika

błagam, ile mam powiedzieć za robotę, części wyniosły 11 tysięcy..
    wariato
    Level 43  
    Powiedz tyle na ile się cenisz. Ile czasu zajął ci ten remont?
    bmserwis
    Level 36  
    Trochę to śmieszne nie sądzisz? Wykonujesz usługę, a później umawiasz się na cenę? Skoro znasz się na tym to wycena nie powinna być problemem.
    kacapiorek
    Level 2  
    to nie tak.... rozłożyłem ten ciągnik praktycznie na czynniki pierwsze... zawsze robiłem to znajomym a pierwszy raz podjąłem się tego w stosunku do obcej osoby... miesiąc .... tyle mi to zajęło, a kompletnie nie znam się na cenach.. jak policzyć... i nie chodzi tu o to na ile się cenię...
    Anonymous
    Anonymous  
    wpsowa692
    Level 24  
    Kolar
    Ty to malkontent jesteś może młody jest to mu się jeszcze chce i nie zabijaj w nim tej ochoty do pracy i dążenia do poznawania co jak jest zrobione bo dziś robi ursusa jutro bez kompleksów zabierze się za JD czy innego fendta , po za tym nie wiem czy ma babę dzieci bo jak one przyjdą to nauczy się cenić swoją robotę.
    Nie wszyscy w tym kraju to cwaniaczki , dziwki , złodzieje i inne dogi że o jajogłowych nie wspomnę , ktoś musi tyrać wszyscy w tym kraju będzięm walić w bambuko?
    Ile za robotę wziąć to też nie powiem bo też często robiłem za poł darmo , teraz pieprze oni dzwonią ja udaje że mnie niema :)
    Anonymous
    Anonymous  
    wpsowa692
    Level 24  
    Jaj sobie nie rób te traktory w fajnym stanie chodzą po dwadzieścia kilka tysi.
    Anonymous
    Anonymous  
    ftp.kowal
    Level 36  
    W sumie za taką robotę koło 20 tys. Ostatnio robiłem remont 914. Kapitalny remont silnika i skrzyni plus uszczelnienie serwomechanizmu. Naprawa wyszła coś koło 15 tys.
    bmserwis
    Level 36  
    wpsowa692 wrote:
    Jaj sobie nie rób te traktory w fajnym stanie chodzą po dwadzieścia kilka tysi.

Cena używanego traktora ma się nijak do generalnego remontu, wiadomo, iż zawsze jest on sporo droższy i dlatego właśnie często bardziej opłaca się kupić drugi używany niż remontować stary.
    ftp.kowal wrote:
    W sumie za taką robotę koło 20 tys. Ostatnio robiłem remont 914. Kapitalny remont silnika i skrzyni plus uszczelnienie serwomechanizmu. Naprawa wyszła coś koło 15 tys.

Mówisz chyba o kwocie wraz z częściami.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Tak mówię razem z częściami, ale klient kupił w zimę ten ciągnik za 30 tys. Do tej pory włożył już kolo 20.
    gilus1
    Level 28  
    Przyjmij sobie jakąś stawkę godzinową, np 15zł/h i na tej podstawie rozliczaj. Sam wiesz, ile czasu przy tym spędziłeś. Możesz jeszcze doliczyć za energię elektryczną. Jeśli zrobiłeś wszystko solidnie, to nawet jak ktoś powie, że drogo się cenisz, to i tak po kilku latach będzie Cię chwalił za solidność a wtedy koszty remontu w przeliczeniu na czas życia silnika będą niskie.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    gilus1 wrote:
    Przyjmij sobie jakąś stawkę godzinową, np 15zł/h i na tej podstawie rozliczaj. Sam wiesz, ile czasu przy tym spędziłeś. Możesz jeszcze doliczyć za energię elektryczną. Jeśli zrobiłeś wszystko solidnie, to nawet jak ktoś powie, że drogo się cenisz

Kolego powiem ci tak że za 15zł/h to można sobie zamiatać chodniki lub wywozić szambo.
    A nie remontować dosyć skomplikowane mechanizmy swoimi narzędziami i wiedzą.
    Anonymous
    Anonymous  
    ftp.kowal
    Level 36  
    Jesteś tego pewien. Oddałem wczoraj MF kupiony z 2 miesiące temu za 45 tys już włożone coś koło 6 i to jeszcze nie wszystko. Robię ciągniki dla handlarza, i wiem jedno nikt nie chce wkładać żeby było na lata zrobione. Na mniejsze defekty nawet nie każe zwracać uwagi, a większe chce żeby robić jak najtaniej. Więc by kupił coś w co może by musiał włożyć tyle ile w swój ciągnik. W tym momencie ma ciągnik który będzie mu chodził długie lata bez dokładki. Wiem jedno nikt nie sprzeda dobrze działającego ciągnika.
    Anonymous
    Anonymous  
    kacapiorek
    Level 2  
    dziękuję Wam wszystkim... daliście mi trochę do myślenia. Lubię to co robię i jak za coś się wezmę to robię dokładnie, tak żeby było na lata i żeby nikt mi złego słowa nie powiedział. Aktualnie w kolejce stoją cztery ciągniki.... też zrobię je solidnie...a za ten ciągnik powiedziałem 9 tyś... za samą robotę i właściciel ciągnika zapłacił bez mrugnięcia okiem... pozdrawiam wszystkich