Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell XPS l502x - nie działa kamerka internetowa

Włodi 19 Lip 2014 18:42 2280 4
  • #1 19 Lip 2014 18:42
    Włodi
    Poziom 19  

    Znajoma przyniosła mi laptopa do zreinstalowania systemu, odpłatnie. Pieniądze już otrzymałem, jednak laptop do mnie wrócił z reklamacją i kilkoma problemami. Wszystkie w zasadzie juz rozwiązałem oprócz sprawy z nie działająca kamerką internetową (wbudowaną).

    Przed moją ingertencją (reinstalacją systemu) kamera działała normalnie. Po instalacji windows 7 z oryginalnej płytki dell'a (sam system bez sterowników) w żaden sposób nie mogę jej zmusić do działania. Przegrzebałem większośc, jak nie wszystkie tematy na zagranicznych i polskich forach na ten temat. Ludzie, z tego co widzę na ogół znajdywali lekarstwo na swój problem, wielu pomogały niektóre porady.

    Wielu osobom pomógł np. ten temat http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19377870.aspx Głównie rekomendowana odpowiedź, czyli motyw z wyciaganiem baterii i trzymaniem przycisku power przez 30 sek. Ja robiłem to kilkukrotnie bez żadnego rezultatu.

    Instalowałem kilka razy system od nowa, próbowałem sterów zainstalowanych przez system, zainstalowanych przez driver pack solution, ściagniętych z oficjalnej strony dell'a. Przeinstalowywałem te sterowniki, usuwałem urządzenie by wyszukał od nowa. W menadrzerze cały czas pokazuje, że urządzenie funkcjonuje poprawnie (bez żadnych wykrzykników). Próbowałem uruchamiać na Skype, na You Cam i na Dell Webcam Central. Za każdym razem wyskakuje komunikat w stylu "nie można rozpocząć wide. Spróbuj zamknąć inne programy, które mogą korzystać z kamerki internetowej.". Dell Webcam wyświetla taki sam błąd. Wyszukiwałem procesy, które korzystają z kamerki po ID urządzenia, zamykałem je, bez rezultatu. Na czystym systemie bez żadnych sterowników i programów również ten sam problem. Gdzieś wyczytałem, że jak wyskakuje błąd w Dell centrall należy usunac k-lite codec pack, również bez skutku. Kamera ani razu, nawet na chwile mi się nie zaświeciła.

    Podpinałem zewnętrzną, sprawną kamerkę na USB i co ciekawe błąd o zamykaniu innych programow sie nie pokazuje, ale w Skype wczytuje obraz kamerki bez końca i w rezultacie końcowym również nie działa. Sterowniki instalują się poprawnie.

    W menadrzeże, wszystkie urządzenia zainstalowane poprawnie, zero wykrzykników.

    Denerwuje się, bo klientka wcześniej wróciła z urlopu i już dzisiaj chce laptop z powrotem. Prosiłbym więc o szybką pomoc.

    0 4
  • #2 19 Lip 2014 18:52
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    A w biosie nie masz jakiś ustawień odnośnie tej kamerki ?

    0
  • #3 19 Lip 2014 19:12
    Włodi
    Poziom 19  

    Tez podejrzewałem ale teraz sprawdzałem i nie ma nic na temat kamerki. Z resztą BIOS był nie ruszany, skoro wcześniej kamerka działała to powinna i teraz. Ponadto widać, że kamera jest bezproblemowo rozpoznawana przez system i instalowana w menadżerze urządzeń, jesli więc w BIOS'ie miała nawet być opcja właczania/wyłaczania jej to wygląda na to, że jest ona właczona.

    0
  • #5 19 Lip 2014 19:25
    Włodi
    Poziom 19  

    W tym przypadku to nie działa.

    0