Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Regulator AVT 1007 nie działa - żarówka 100W miga, brak płynnej regulacji

zubrstw 21 Lip 2014 23:12 2958 18
  • #1 21 Lip 2014 23:12
    zubrstw
    Poziom 19  

    Witam, zakupiłem dziś kit AVT1007 "REGULATOR OBROTÓW SILNIKA ELEKTRYCZNEGO". Jestem laikiem ale z instrukcją udało się go złożyć, po podpięciu żarówki 100W miga a kręcąc potencjometrem nic się nie dzieje. Kręcąc małym potencjometrem żarówka przygasa lub świeci mocniej ale cały czas miga a główny potencjometr nie działa. Napięcie na wejściu 235V na wyjściu 180V. Potencjometr działa w zakresie 0-50 a jest to potencjometr B50K więc jest sprawny.

  • #3 22 Lip 2014 06:40
    zubrstw
    Poziom 19  

    Czytałem tamten temat ale niestety nadal nie wiem dlaczego żarówka miga i nie ma regulacji. Czy coś jest uszkodzone (triak) ? Czy to inna przyczyna. Jedyna niezgodność między instrukcją to kondensator elektrolityczny, w instrukcji jest napisane że powinien być 4,7uF 25V a w zestawie do złożenia był 4,7uF 100V.

  • #4 22 Lip 2014 07:08
    guard10
    Poziom 28  

    Witam 4,7 na 100v bedzie dobry jezeli jest sprawny sprobuj podmienic C4 na sprawdzony.Pozdrawiam

  • #5 22 Lip 2014 07:14
    zubrstw
    Poziom 19  

    Sprawdzonego nie mam muszę podjechać do sklepu elektronicznego i zakupić, czy coś oprócz C4 sprawdzić ? Kupiłbym od razu żeby nie jeździć po kilka razy. A czy tego C4 da się sprawdzić miernikiem
    Odpowiedź z serwisu AVT:
    "Przyczyną takiego zachowania może być uszkodzony triak."

  • #6 22 Lip 2014 10:12
    guard10
    Poziom 28  

    Witam da sie sprawdzic C4 miernik pojemnosci i powinien pokazac 3.3 nF +-10%.Kup sobie i triak to male koszta a nawet jak zostanie to zawsze sie do czegos przyda.Pozdrawiam Ps mam nadzieje ze nie padniety scalak

  • #7 22 Lip 2014 11:19
    zubrstw
    Poziom 19  

    Wymieniłem triaka, żarówka przestała migać ale nadal nie ma ma sterowania potencjometrem świeci pełnym światłem nie można jej przyciemnić. Prąd na wyjściu 210V, mam multimetr uni-t ut55, ale nie wiem jak go ustawić, aby sprawdzić czy C4 jest sprawny. czy jest jakaś różnica która stroną będzie włożony scalak ?

  • #8 22 Lip 2014 11:30
    guard10
    Poziom 28  

    Witam oczywiscie ze tak scalak powinien byc montowany wycieciem do R6 nie inaczej,multimetr ustaw na 20nf i pomierz kondensator jezeli odwrotnie wlutowales scalak to po nim.Pozdrawiam

  • #9 22 Lip 2014 11:30
    scalok
    Poziom 30  

    zubrstw napisał:
    mam multimetr uni-t ut55, ale nie wiem jak go ustawić


    Kondensator do gniazda cx, ustawić zakres 20n na "F".
    zubrstw napisał:
    czy jest jakaś różnica która stroną będzie włożony scalak ?


    Oczywiście, jeżeli założyłeś go odwrotnie to prawdopodobnie po nim.

  • #10 22 Lip 2014 11:42
    guard10
    Poziom 28  

    Witam ponownie tak na F i pomierz jak napisalem w poprzednim poscie.Pozdrawiam

  • #11 22 Lip 2014 11:48
    zubrstw
    Poziom 19  

    Ustawiłem miernik na 20nF niestety pokazuje 0 na C4 i C3 chyba że źle sprawdzam. Scalak założony odwrotnie, więc chyba mam problem, nie zwróciłem uwagi na wycięcie a pasował w obie strony do gniazda.

  • #12 22 Lip 2014 11:56
    scalok
    Poziom 30  

    Kolego guard10 , przepraszam za zdublowanie odpowiedzi, ale jak widać pisaliśmy w tej samej minucie.

    Dodano po 5 [minuty]:

    zubrstw napisał:
    Ustawiłem miernik na 20nF niestety pokazuje 0 na C4 i C3 chyba że źle sprawdzam

    Wkładasz go do gniazda cx?

  • #13 22 Lip 2014 12:07
    guard10
    Poziom 28  

    Witam.Tak i powinno pokazac C3 okolo 3.3nf jezeli tak nie jest to kondensator do kosza,C4 zmieniasz dzialke na 200nF i ma pokazac okolo100nF a scalak jak wlozyles odwrotnie to czeka cie kupno nowego i poprawny montaz ,wreszcie sie czegos nauczysz.Pozdrawiam

  • #14 22 Lip 2014 12:23
    zubrstw
    Poziom 19  

    Zdaje się Panowie, że mam sporo szczęścia ponieważ po odwróceniu scalaka i poprawieniu lutów od potencjometru wygląda, że wszystko działa jak należy. Żarówkę można ściemniać i rozjaśniać, napięcie na wyjściu od 0 do 220V. I teraz mam zasadnicze pytanie jaki radiator do tego urządzenia zamontować aby wytrzymało przy podłączonej grzałce 2kW ? W instrukcji jest napisane , że maksymalne obciążenie 2,5kW, ale wyłącznie z radiatorem.

  • #15 22 Lip 2014 12:54
    guard10
    Poziom 28  

    Witam radiator do triaka 3cm/5cm grubosc okolo2mm (aluminium,miedz) bedzie dobra tylko mala modernizacja -triak z plytki polaczyc przewodami nie cienkimi na radiator i odzolowac aby kogos nie koplo napiecie,montowac w obudowie z dobra wentylacja.Pozdrawiam

  • #16 22 Lip 2014 14:46
    scalok
    Poziom 30  

    Nie zapomnij o paście termoprzewodzącej. Powodzenia.

  • #17 22 Lip 2014 21:58
    zubrstw
    Poziom 19  

    Założyłem radiator z PC płytka miedziana ok 6x6cm i grubości 3mm + aluminiowy grzebień z wentylatorem, więc powinno dać radę. Pastę dałem ale w sklepie mieli tylko silikonową -H- termoprzewodząca zawiera tlenek cynku. Mam nadzieję że zda egzamin. Czy da się podpiąć do tego wyświetlacz LCD, aby wskazywał aktualne napięcie na wyjściu lub procent mocy jaki jest podawany?

  • #18 24 Lip 2014 22:40
    ElectroTom
    Poziom 24  

    Wyskaluj pokrętło regulatora.

  • #19 25 Lip 2014 07:19
    zubrstw
    Poziom 19  

    Dziękuję wszystkim za pomoc :) regulator złożony przeze mnie działa i jestem pod wrażeniem, jeszcze raz wszystkim dziękuję. Temat zamykam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME