Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

briggs classic - nie odpala

wojtek11111 22 Lip 2014 09:39 2580 7
  • #1 22 Lip 2014 09:39
    wojtek11111
    Poziom 10  

    Witam

    Mam problem z odpaleniem z briggs classic 35.
    Po wymianie membrany pod gaźnikiem przy pierwszym koszeniu kosiarka pracowała prawidłowo. Po tygodniu pojawił się problem z odpalaniem, kosiarka zapaliła na chwilę jednak potem zupełnie nic.
    To co zrobiłem:
    1. sprawdzenie regulacja cewki (obecnie ustawiona odległość od koła magnesowego - grubość wizytówki - bez efektu
    2. wymiana pompki ręcznej (dziurawa) - bez efektu
    3. wymiana uszczelki pod głowicą, czyszczenie zaworów- bez efektu

    Zauważyłem, że zawór od spalin jest zamknięty przy podawaniu paliwa jednak przy cyklu sprężania (ruch tłoka do przodu) jest on min otwarty, jedynie przy końcowej fazie ruchu zawór zamyka się szczelnie (myślę, że jest to moment, gdy świeca daje iskrę).
    Przy próbie uruchamiania czasami pojawi się wystrzał, a poza tym cisza. Czy może to być problem z uszkodzonym wpustem - jak to sprawdzić.
    Proszę o pomoc w diagnozie usterki

    0 7
  • #2 22 Lip 2014 10:43
    Rycho T
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Na początek wymień świecę.
    Jeżeli masz metalową osłonę fajki to wywal to w diabły.
    Zdejmij szarpak, odkręć śrubę na kole zamachowym i daj zdjęcie tego koła, z góry, tak aby było widać dokładnie klin.

    0
  • #3 22 Lip 2014 16:34
    wojtek11111
    Poziom 10  

    Świeca była wymieniona miesiąc temu. Próbowałem zmieniać szczelinę między elektrodami, jednak bez zmian.

    Poniżej zdjęcia koła i klina.
    Na kole magnesowym widać małe obrysowanie, jakby tarcie o metal.
    Klin według mnie ok

    briggs classic - nie odpala briggs classic - nie odpala briggs classic - nie odpala briggs classic - nie odpala

    0
  • #5 22 Lip 2014 18:07
    wojtek11111
    Poziom 10  

    Iskra jest.

    PO wstrzyknięciu paliwa bezpośrednio do cylindra ok 2 ml żadnych zmian.

    0
  • #6 22 Lip 2014 20:58
    Staszek49
    Poziom 33  

    Sprawdź jakie ma ciśnienie w cylindrze silnik. Zmieniałeś uszczelkę, więc trzeba było przyjrzeć się pracy obu zaworów i gniazdom zaworowym. Czy rozbierałeś silnik, może źle ustawiłeś rozrząd. Sprawny silnik, po podlaniu paliwa powinien "zaskoczyć".

    0
  • #8 22 Lip 2014 23:07
    wojtek11111
    Poziom 10  

    Problem rozwiązany.
    Spróbowałem podmienić świecę z piły motorowej - kosiarka zapaliła po pierwszym pociągnięciu rozrusznika kosiarka odpaliła jak należy.
    Trefna świeca kupiona około miesiąc temu przy sprawdzaniu jej zewnątrz wytwarzała iskrę, jednak po zamontowaniu w silniku widocznie iskra była za słaba. Niestety takie części mamy na rynku. Oryginalna świeca pracowała ponad 10 lat.
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi

    0