Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka ARDO SE 1010 - "choinka" po wymianie modułu.

frote 22 Lip 2014 22:56 663 0
  • #1 22 Lip 2014 22:56
    frote
    Poziom 10  

    Witam.

    Po wymianie łożysk źle podpiąłem przewody czujnika temperatury. Po uruchomieniu strzelił moduł (Minisel 546050100) i wybiło bezpiecznik.
    Na płytce stopiło ścieżki, i pomimo mostków modułu nie udało się uruchomić.
    Model pralki jest niespotykanym na naszym rynku, więc i części jak na lekarstwo i wszystkie informacje na forach rosyjskojęzycznych.
    Dokupiłem zamiennik od modelu SE 810 (ERS 800 54605001), wszystko to samo, tylko zamiast 1000obr/min. będzie 800.
    Niestety po podłączeniu pralka nie rusza, świecą wszystkie lampki i przyciski.
    Dokupiłem używany panel sterujący z ledami od SE 1010, i tu mała zmiana: świecą się tylko dwa przyciski i dwie diody.
    Po kilkakrotnym załączeniu nie wciskając startu, pralka nabrała wody i zakręciła bębnem. Przekręciłem wtedy programator na STOP, bo nie miałem podpiętego odpływu, i znowu nie rusza.

    I tu pytanie: Co jeszcze sprawdzić/wymienić, aby maszyna powróciła do życia?
    Panel ster. od SE 810? Zakładam że dokupiony panel też może być wadliwy.

    Przed podmianą modułu sprawdzałem silnik (omomierzem, i na przebicie do obudowy), tacho (omomierz), pompę (zasiliłem z sieci),
    zamek (widać ślady przegrzań na stykach, ale elektrycznie sprawny) , i czujnik temperatury (jedne styki zwarte, na drugich 5 kom oporu).

    Kupa części sprawnych, aż szkoda na złom wywalać. Zabezpieczyłem niedawno antykorozyjnie karoserię, no i te nowe łożyska ...

    Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

    0 0