logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wkrętarki do 400 zł: Bosch 10,8V czy inna marka?

kisia12 23 Lip 2014 00:14 4962 9
REKLAMA
  • #1 13817389
    kisia12
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.Zastanawiam się nad kupnem wkrętarki, koszt jaki chce wydać to do 400zł +/- 50zł

Na razię potrzebuje do domowych potrzeb(wkręcić śrubę w kołek, wywiercić, itp.), więc więcej będzię odpoczywać niż pracować.
    Czytałem wiele, niektórzy polecają bosch tylko niebieskiego, inni hitachi, albo metabo, makite lecz mało ich w tym przedziale, a tego do 250-300zł szkoda nawet kupować(typu einhell, graphite) bo zaraz się zepsuje.

Zastanawiam się też nad aku, jaka ilość by była odpowiednia, i czy po dłuższym nieużytku uległy by uszkodzeniu.

Szukając znalazłem kilka ciekawe:
    Link1

Link2

Link3

Aku NiCd
    Link4

Link5

Spoglądając na te wkrętarki szukałem też aku o tym samym napięciu i Ah, lecz ceny to 1/3 wkrętarki oprócz Bosch 10,8V i ten model mnie zaciekawił najbardziej, tylko znów nie wiem, czy te 10v nie rozładują się zaraz przy czymś mocniejszym do wkręcenia.

Miał ktoś do czynienia z podobnymi wkrętarkami?
    Co polecacie?
    Jakie aku, litowo-jonowe, czy NiCd??

Pozdrawiam i czekam na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13817513
    gabkabaltazar
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przede wszystkim - do domowych potrzeb tak jak pisałeś nie potrzebujesz sprzętu za grubo ponad 300 złotych bo po prostu sprzęt do profesjonalnych zastosowań i do drobnych domowych działań kupowanie go mija się z celem. Ja ostatnio kupiłem sobie TRYTON TUV12BK2 - http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/tryton-tuv12bk2.html 12V , 2biegowa i póki co jestem bardzo zadowolony. W zestawie są 2 baterie niklowo-kadmowe także to zawsze ekstra bonus. Różnica 1-2V nie ma znaczenia, to jak szybko się rozładuje zależy od wielu rzeczy choćby czy dostosujesz bieg i jak ciężką masz rękę ;) Używam go od kilku tygodni, drobne naprawy , mocowania etc i działa bez zarzutu. Co do wyboru akumulatora no to cóż - litowo-jonowe nie mają tzw pamięci ładowania więc teoretycznie są bardziej żywotne ale to podnosi ich cenę więc to juz zalezy od kupującego.
  • REKLAMA
  • #3 13818777
    kisia12
    Poziom 10  
    Wybrałem te 2, tylko teraz pytanie do was, która będzie lepsza, i która starczy na dłużej.

Jak dbać o baterie, aby nie padły zbyt szybko?

Metabo ma 3lata gwarancji, bosch 2lata na osobe pryw.

Link

Link2
  • #4 13820125
    tomekk95
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Ja bym kupił boscha, mam wkrętarke tej firmy trochę większą i działa niezawodnie
  • REKLAMA
  • #5 13821773
    kisia12
    Poziom 10  
    Już kupiłem BLACK & DECKER WKRĘTARKA 14,4 Li-lon za okazyjną cenę, 250 nową, także dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 13861650
    patek45
    Poziom 12  
    Do zastosowań domowych najzupełniej wystarcza coś z oferty Trytona, będziesz miał spokój użytkowania domowego z naddatkiem na to, że od czasu do czasu będziesz mógł spokojnie ją przeznaczyć go do cięższych zastosowań. Wydatek znacznie mniejszy niż większość Twoich propozycji, a efekt ten sam. Poza tym we wkrętarkach nie palą się tak silniki jak w wiertarkach, nie warte zachodu kupowanie drogiego sprzętu.
  • #8 13883181
    Tadeoo0
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Z całego serca polecam naszą polską CELMĘ, zacząłem od kupna wiertarki z udarem, jestem zafascynowany, później musiałem kupić wkrętarkę również bomba, ostatnio kupiłem frezarkę jeżeli będę musiał kupić jeszcze jakieś elektronarzędzia, to też będzie celma. Naprawdę rewelacja, prawdziwa "made in Poland" jest o wiele lepszy niż byle jaki przechwalony Bosch czy inne made in China. Celmy naprawdę są warte swoich pieniędzy, warto trochę dołożyć bo naprawdę warto. Przykładowa wkrętarka,
    http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-celma-wak-14-2x1-5ah-walizka-i4508647754.html
    osobiście posiadam 18V jest nie do zajechania.

http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-celma-wak-18-2aku-2-0ah-18v-i4458583690.html
  • #9 13888505
    Sedac
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Zmień forum bo bajki piszesz. Celma przed zmianą właściciela produkowała w Polsce a teraz to jest sprzęt w większości Made in China. Tak handluje większość firm, ale nie idzie na taką łatwiznę. Sprzęt Celmy jest za drogi do swoich możliwości. Więcej oferuje Graphite, Dwt czy Vander.
  • #10 13891127
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Proszę zapoznać się z tym tematem: Link i poprawić swoje posty w tym temacie z linkami o charakterze krótkotrwałym!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wkrętarki do 400 zł, głównie do użytku domowego, i zastanawia się nad modelami Bosch 10,8V, Hitachi, Metabo, Makita oraz Tryton. Wskazano, że do domowych zastosowań nie ma potrzeby inwestowania w drogi sprzęt, a modele takie jak Tryton TUV12BK2 oraz BLACK & DECKER 14,4 Li-lon są wystarczające. Użytkownicy podkreślają znaczenie akumulatorów litowo-jonowych ze względu na ich dłuższą żywotność. Pojawiły się również opinie na temat polskiej marki Celma, która cieszy się uznaniem, mimo że niektórzy wskazują na obniżoną jakość po zmianie właściciela. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące dbania o akumulatory oraz gwarancji oferowanej przez różne marki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA