Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AEG L60840 - Po włączeniu nie "zatrzaskuje" drzwi, wyłącza się po chwi

dzagorski4 23 Lip 2014 00:32 2535 4
  • #1 23 Lip 2014 00:32
    dzagorski4
    Poziom 13  

    Witam.
    Pralka AEG / ELECTRLUX L60840.

    Po wybraniu programu i naciśnięciu przycisku Start, pralka włącza się, lecz zamek nie zatrzaskuje drzwi (kontrolka kluczyka nie świeci się ani nie miga); po chwili gaśnie dioda Start, a na wyświetlaczu pojawia się cyfra 1 i program zatrzymuje się. Jakiekolwiek działania na panelu sterowania powodują jedynie pojawienie się napisu Err.

    Silnik sprawdzony, jest ok.
    Grzałka - uszkodzona. Została więc wymieniona na nową.
    Niestety to nie rozwiązało problemu.
    Termostat ok.

    Zajrzałem do modułu. Uszkodzony (wypalony) element o symbolu TYACS 1. Poza tym, pomiary wykazały nieprawidłowe wartości R93, C32, VDR1. Wymienione. Ich wymiana również nie przyniosła rezultatów.

    Do samego zamka, przez cały czas dochodzi napięcie 89V (niezależnie od tego, czy włączony jest Start, czy nie).

    W związku z tym mam kilka pytań i prosiłbym o pomoc:
    1. Dlaczego na wyświetlaczu, bądź za pomocą migającej diody Start, nie pokazuje się kod błędu ? Trzeba wprowadzić pralkę w tryb serwisowy, by odczytać błędy ?
    2. W jaki sposób mogę "na krótko" sprawdzić blokadę drzwi ? Dodam, że posiada ona 4 piny podłączeniowe. Na które piny musiałbym podać napięcie ?
    3. Czy dysponuje ktoś z Kolegów schematem do tego ustrojstwa ?

    Pozdrawiam.

    0 4
  • Pomocny post
    #2 23 Lip 2014 01:01
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zdjęcie modułu by się przydało. Jeśli na płycie jest układ ULN 2004 to go wymień, jest to sterownik przełączników ACS . Przy uszkodzeniu ACS jest duże prawdopodobieństwo że poleciał wewnetrzny Darlington sterujący w ULN. W tym temacie może być podobny schemat, porównaj. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2596480.html

    1
  • #3 23 Lip 2014 08:23
    dzagorski4
    Poziom 13  

    Dzięki za odpowiedź.
    Na płycie są dwa układy ULN 2004 AG.

    Dodaję również zdjęcia modułu.
    Na trzecim zdjęciu widać również ścieżkę, która była przerwana.

    edit:
    udało mi się odczytać kod błędu - E43.
    Czyli problem z blokadą zamka drzwi.

    Pozostaje tylko pytanie, czy przyczyny tego błędu nadal szukać w module, czy rzeczywiście winna jest sama blokada..

    Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić blokadę, by mieć pewność, czy jest sprawna ?
    Jej zdjęcie poniżej.

    AEG L60840 - Po włączeniu nie "zatrzaskuje" drzwi, wyłącza się po chwi

    AEG L60840 - Po włączeniu nie "zatrzaskuje" drzwi, wyłącza się po chwi AEG L60840 - Po włączeniu nie "zatrzaskuje" drzwi, wyłącza się po chwi

    AEG L60840 - Po włączeniu nie "zatrzaskuje" drzwi, wyłącza się po chwi

    0
  • Pomocny post
    #4 23 Lip 2014 13:19
    peter falk
    Specjalista AGD

    Niezła masakra na ścieżkach od blokady :) . U1 mógł się "zdziwić" :)

    -1
  • Pomocny post
    #5 23 Lip 2014 15:20
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dzagorski4 napisał:
    Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić blokadę, by mieć pewność, czy jest sprawna
    Blokadę po takim strzale należy bezwzględnie na nową wymienić. Sterowanie odpaliło Ci od TYACS2, rezystor smd 221 w obwodzie bramki. Sprawdź koniecznie czy przelotki pod punktem pomiarowym S39 są nienaruszone.

    0