Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność.

Fenrir84 23 Lip 2014 04:37 7797 11
  • #1 23 Lip 2014 04:37
    Fenrir84
    Poziom 2  

    Witam wszystkich, mam pewien problem - od pewnego czasu prześladuje mnie problem z komunikatem "Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność" ekran dostaje zwieche, wyskakują kolorowe paski, i po 4-5 sekundach ekran robi się
    czarny po czym wraca do normalności.

    Szukałem na innych forach rozwiązania, ale niestety nie znalazłem. W menedżerze zadań zauważyłem że podczas zwiechy następuje wzrost Procesora CPU do 100%. Dodam że zaczęło się to robić od czasu zainstalowania pewnej gry na steamie.

    Dane o komputerze.
    System: Windows Vista Home Premium.
    Procesor: Pentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50 GHz 2.40 GHz
    Pamięć (Ram): 2 Gb
    Typ systemu: 32-bitowy system operacyjny
    Karta graficzna: ATI Radeon HD 3400 Series
    Monitor: SyncMaster 923NW

    Przy starcie komputera pojawiają kolorowe paski, i po około 10 sekundach następuje Blue Screen. Komputer był w naprawie, aczkolwiek tam nic się nie działo. Myślę że to wina monitora, ale w żadnym innym temacie nie było o tym wzmianki, komputer jest po gwarancji więc nie mam jak wymienić części.

    Rok temu, padł mi zasilacz - miałem ten sam problem, pomogła jego wymiana oraz format dysków, możliwe że i tym razem to jego wina, ale chcę mieć pewność - bardzo proszę o pomoc, jestem w tych sprawach bardzo zielony i nie wiem zbytnio co robić. Za każdą pomoc dziękuje, piszcie jeżeli potrzebujecie więcej informacji.

    0 11
  • #2 23 Lip 2014 05:24
    Amilo032
    Poziom 7  

    Witam, jakiej marki zasilacz kolega posiada? Podaj też temperatury podzespołów.

    0
  • #3 23 Lip 2014 06:25
    LA72
    Poziom 39  

    Na początek wykonaj test pamięci RAM za pomocą memtest.

    Wykonaj pomiar napięć zasilacza.

    Jeśli wynik będzie pozytywny to uruchom komputer w trybie awaryjnym.
    Sprawdź czy działa prawidłowo.
    Jeśli tak, to odinstaluj sterowniki do karty graficznej (w tym trybie).

    Uruchom ponownie komputer.

    Po restarcie sam powinien znaleźć i doinstalować oprogramowanie do GFX.

    Po tym zabiegu czeka cię ponowny restart systemu.

    Gdy system się poprawnie załaduje, wykonaj testy za pomocą OCCT dla GPU. Minimum 5 minut (na początek).

    Jak komputer jeszcze będzie działał wstaw wykresy w pliku spakowanym na forum.

    Dodatkowo wstaw dane SMRT dysku/-ów.

    0
  • #4 23 Lip 2014 17:48
    Fenrir84
    Poziom 2  

    Podać pełną nazwę zasilacza? Bez numerków to AC.

    Jakiś program do tych podzespołów?

    Nie mogę zainstalować memtesta za pomocą USB, nie czyta mi go oraz pomiary zrobić miernikiem czy jakimś wiarygodnym programem?

    0
  • #5 24 Lip 2014 17:28
    Kiermasz
    Poziom 19  

    Witam.
    Też miewam takie problemy na Radeonie HD4850OC od Gigabyte. Niezależnie od systemu. Sprawdzałem XP i Win7.
    Karta siedzi w płycie Asus P5B.
    CPU E6750.
    Całość napędzana Fortronem 450W + kondensatorami 10000uF na liniach +5V
    i +12V (dodałem je w ramach eksperymentów, jednak nie przyniosły zmian. Nie szkodzą tam, więc zostały).

    Do rzeczy.
    Za każdym razem, gdy mam włączone coś na bazie flash playera (główne Youtube) i aplikację 3D (każda gra itp.) jednocześnie to tak się właśnie dzieje i tylko w takim przypadku.
    Overclocking też nie ma wpływu. Robiłem downclocking i karty jak i całego komputera. Defaultowe taktowania także nie robiły różnicy.

    Obecnie karta śmiga na 775MHz.
    Cpu @ 3,2GHz
    FSB 1600 = Ram Kingstone'a @ 1,9V 400MHz (800MHz), czyli zgodnie z parametrami producenta po za napięciem symbolicznie podniesionym (tak profilaktycznie).
    Skoro nie taktowania robią mi problemy to niech chodzi jak najwyżej.

    Ciekawostka - aby ustabilizować płytę główną musiałem obniżyć napięcie NB poniżej fabrycznego.
    Dało to także sporo niższe temperatury NB mimo znacznie wyższych taktowań. Jakiś ewenement?

    Co do stabilności zasilania to robiłem wiele eksperymentów z sześcioma zasilaczami o mocach od 350-500W różnych firm.
    Z eksperymentów wynika jednoznacznie, że jeśli jest za słaby zasilacz to karta jest całkiem niestabilna nawet w OSie, więc jest to bardzo ważna rzecz.

    Niegdyś nie miałem takich problemów więc śmiem wysunąć teorię, że po którejś aktualizacji flasha zaczęły się moje problemy.
    Sterownik jest już nierozwijany, czyli to nawet prawdopodobne.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 01 Sie 2014 05:18
    Fenrir84
    Poziom 2  

    Witam wszystkich ponownie, odkryłem że przyczyną mojego problemu jest karta graficzna/sterownik - po zaktualizowaniu sterownika miejsce Radeona zastąpiła "Standardowa karta graficzna VGA" (nie nazwę tego sukcesem - ponieważ nie wykrywa mi sterownika :P) Jednak problem ze sterownikiem ekranu minął, mimo że powinno to być normalne. Jakieś pomysły jak się pozbyć VGA? Może zmiana sterownika na starszą wersje pomoże? Czy pozostaje mi kupić nową kartę graficzną? Piszcie jeżeli macie jakieś pomysły, porady itp, liczę na was :)


    Ps: testowałem nowy monitor, jednak problem nadal występował.

    0
  • #7 01 Sie 2014 08:33
    SebaD86
    Poziom 14  

    Ja miałem taki problem po instalacji dodatkowej kości RAM. Sterowniki sprawne, komputer się uruchamiał, ale zaraz po pokazaniu pulpitu zawias i tylko restart pomagał. Może tym tropem spróbuj?

    0
  • #8 02 Sie 2014 23:30
    sokol9955
    Poziom 10  

    A sprawdź czy wentylator grafiki dobrze działa i czy Ci się karta nie przegrzewa, bo to też może być tego przyczyną :)
    Pozdrawiam,
    Sokół.

    0
  • #9 02 Sie 2014 23:34
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 03 Sie 2014 00:44
    safbot1st
    Poziom 43  

    Fenrir84 napisał:
    Witam wszystkich ponownie, odkryłem że przyczyną mojego problemu jest karta graficzna/sterownik - po zaktualizowaniu sterownika miejsce Radeona zastąpiła "Standardowa karta graficzna VGA" (nie nazwę tego sukcesem - ponieważ nie wykrywa mi sterownika :P) Jednak problem ze sterownikiem ekranu minął, mimo że powinno to być normalne. Jakieś pomysły jak się pozbyć VGA? Może zmiana sterownika na starszą wersje pomoże? Czy pozostaje mi kupić nową kartę graficzną? Piszcie jeżeli macie jakieś pomysły, porady itp, liczę na was :)


    Ps: testowałem nowy monitor, jednak problem nadal występował.

    Żaden to sukces pracować w VGA bez sterownika grafki :)
    Żadna gra się tak nie uruchomi...

    Piszemy i piszemy a nazwy modelu//mocy/foto zasilacza w dalszym ciągu nie dostaliśmy.
    Na pewno na naklejce jest coś więcej niż "AC".

    0
  • #11 05 Sie 2014 10:30
    PABLOO67
    Poziom 10  

    Karta umiera.. miałem to samo odzyskał sprawność itd itd ciągło się to miesiąc potem artefakty i hot air ;) podratowałem ją jeszcze choć wiem, że pochodzi max 3 miesiące.

    Pozdrawiam

    0
  • #12 19 Sie 2014 05:27
    Fenrir84
    Poziom 2  

    Temat rozwiązany, wymiana karty graficznej pomogła.

    1