Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzony sterownik bramy przesuwnej Q60S do napedu bramy euromatic laser 500

Tommi3737 04 Aug 2014 21:12 10467 36
Relpol
  • #31
    tarkan1
    Level 17  
    Nie musisz podłączać silnika, bez niego też powinno ruszyć. Jeśli nie możesz zmierzyć częstotliwości to wymień ten optotriak może ruszy, objawy wskazują na to że procek czeka na sygnał zera sieci (coś tam wyświetlił jak dotknąłeś miernikiem) możesz jeszcze podpiąć równolegle do nóżki 1 2 diodę czerwoną (zwykłą nie superjasną) jak zaświeci a się nie spali to znaczy że wszystko do optotriaka jest już ok a jak spali to musisz sprawdzić elementy miedzy mostkiem a ototriakiem (jeśli są jakieś smd to też). To tak wymontuj ten optotriak i wlutuj diodę, jak będzie cały czas świecić to wlutuj nowy optotriak, w przeciwnym razie szukaj uszkodzeń wczesniej.

    edit
    Na nóżce 5 zawsze będzie 5v bo prawdopodobnie jest podciągnięta do zasilania przez rezystor, a tranzystor w optotriaku podczas przewodzenia ściąga sygnał do masy, sprawdź czy nóżka 4 nie jest masą to teoria będzie prawdziwa.
  • Relpol
  • #32
    Tommi3737
    Level 12  
    juz sprawdzam. Mam drugi optotriak kupiony. Tylko powiedz mi rozumiem ze mówimy o optotriaku po lewej stronie?
  • Helpful post
    #33
    tarkan1
    Level 17  
    Tak ten z lewej, ale najpierw wlutuj czerwoną diodę led, tak dla sprawdzenia. Tak patrzę to nie ma ta za dużo elementów, mostek jest bezpośrednio połączony z ototriakiem, tylko przed mostkiem jest rezystor i może coś jeszcze, jak nie wypali to sprawdź połączenie i rozrysuj schemat.
  • #34
    Tommi3737
    Level 12  
    co do nózki nr4 to miales racje-jest ona masą. Ma połaczenie ze stabilizatorem napiecia (na stabilizatorze srodkowa nóżka)

    Dodano po 13 [minuty]:

    Po wylutoiwaniu optotriaka i wstawieniu diody swiecącej dioda świeci,...

    Dodano po 13 [minuty]:

    Dobra-wlutowałem optotriaka i jest sukces :) Zapalił mi sie wyswietlacz-teraz tylko sprawdze co on pokazuje za kod i dam znac. Podłącze naped bramy i porobie testy.

    Dodano po 45 [minuty]:

    Popodłączałem wszystko tak jak trzeba i cały układ ruszył i wygląda ze dziala. Założe w weekend na brame i sprawdze to dam jeszcze znac. Bardzo dziekuje za pomoc tarkanowi1 dzięki któremu udało mi sie ustalić przyczynę problemu, oraz k124l za próbę pomocy.
  • #35
    crashbit
    Level 15  
    Miałeś szczęście.
    Miałem takiego u siebie w zeszłym tygodniu. W tym akurat procesor umarł. Nie odpowiedział w żaden sposób ze złącza programistycznego.

    Nie wnosze nic do tematu... wiem. Teraz wniosę może :)
    Nie wiem czemu tak było (może złośliwość) ale u mnie w złączu piny były nie zgodnie ze standardem. Wyszło zwarcie 5v-gnd. Hub ubs zamienił się w maszynkę dymną :)
    Trzeba uważać
  • #37
    Tommi3737
    Level 12  
    Dzięki Iz11980. Juz te informacje znalazlem sam. Zreszta udalo mi sie nawet znalezc ten sterownik za nieco ponad 300zl. Jednak koszt naprawy zamknal sie w 15zł pomimo wymiany wielu elementów. Pozdrawiam