Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kalibracja lutownicy - czym pomiar temperatury?

m8se 25 Jul 2014 22:50 3024 3
    m8se
    Level 15  
    Naszła mnie potrzeba zweryfikowania i wyregulowania temperatury lutownicy. Mam podejrzenie, że powyżej pewnej nastawy temperatury (nie wiem jakiej, ale tak ze 250-300 stC) temperatura jest sporo niższa od nastawionej. Nie mam jednak niczego, czym dało by się zmierzyć taką temperaturę. Sondą z multimetru czy też diodą mogę zmierzyć/oszacować temperaturę do ok. 200 stC.

Czy jest jakiś domowy, fajny i prosty patent na pomiar temperatury rzędu 350 stC nie wymagający zakupu niewiadomojakich czujników? Ewentualnie czy ktoś zna czujnik, którego mógłbym użyć, a który kosztuje niewiele?
    fuutro
    Level 43  
    Nie masz miernika z termoparą? Te gadają bez kłopotu na jakieś 400 stopni z cokolwiek znośną dokładnością.
    m8se
    Level 15  
    Mam. Ale pytam dlatego, bo wiem już, że w niczym mi nie pomoże. Zacząłem oczywiście od niego, ale do niego też nabrałem podejrzeń - tutaj akurat mogłem sobie go zweryfikować dmuchając hotairem. Mimo rzekomego zakresu 1000stC nie zobaczyłem wskazania większego niż 230stC (sprawności dmuchawki jestem pewien).
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Ja mierzyłem temperaturę grota by zweryfikować temperaturę wedle nastaw i mierzyłem termoparą kropelka dodana do multimetru. Rozgrzałem lutownice i rozpuściłem troszkę cyny na grocie i w nią wsadziłem termoparę. Przez to miałem idealny kontakt czujnika a grotu. Ważne by cyna nie utleniła się była świeża.
    Takie zwykłe dotykanie do powierzchni grota to daje mizerny efekt. Kropla cyny daje świetny kontakt i przeniesienie temperatury.