Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak dźwięku, połączenie dekoder -> telewizor kablem HDMI - DVI.

adam10072 26 Jul 2014 09:31 7344 3
    adam10072
    Level 2  
    Witam. Mam telewizor LCD LG RZ-32LZ55, dokupiłem do niego dekoder DVB-T Manta. Przy podłączeniu standardowym kablem SCART-SCART jakość obrazu jest dosyć kiepska. Jako, że TV jest dość leciwy, to nie posiada złącza HDMI, ale posiada złącze DVI, natomiast dekoder ma wyjście HDMI. Zdecydowałem się więc na połączenie kablem DVI -> HDMI. Rzeczywiście obraz jest wyraźnie lepszy, ale nie ma dźwięku. Wyczytałem już, że za pomocą DVI nie można przesyłać dźwięku. W telewizorze są dwa wyjścia audio, coś takiego:
    Natomiast dekoder posiada standardowe wyjście audio 3,5mm. Pomyślałem sobie, by kupić kabel mini jack -> 2xRCA. Tak też zrobiłem, wszystko podłączyłem, obraz jest, dźwięku nadal nie ma. W związku z tym zwracam się z prośbą o pomoc w podłączeniu wszystkiego, by był obraz i dźwięk, bo ja nie mam pomysłów. Z góry dziękuję :)
  • Helpful post
    Józio17
    Level 30  
    Wita.
    Poszukać wejścia audio powiązanego z wejściem DVI, z reguły jest to wejście PC AUDIO IN.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    adam10072 wrote:
    W telewizorze są dwa wyjścia audio, coś takiego:

Cóż, tu kolega się myli. To są wejścia Audio skojarzone z wejściem video typu Component.

Rozwiązanie problemu kolego jest relatywnie proste. W telewizorze znajduje się gniazdo oznaczone PC Sound - pomiędzy gniazdem DVI i Euro1. Jest ono uaktywniane w momencie wyboru gniazda DVI. I je trzeba wykorzystać aby wprowadzić dźwięk razem, kiedy używane jest gniazdo DVI.

Kolega nie podał jaki model dekodera posiada. Ale i tak, są dwie mozliwości:

- jeżeli dekoder ma wyjścia audio CINCH, to kolega musi zaopatrzyć się w kabelek 2xCINCH (dekoder) na minijack stereo (telewizor - PC SOUND).

- jeżeli dekoder nie ma wyjść Audio na gniazdach CINCH to pozostaje wykorzystać gniazdo SCART w dekoderze. Przyda się tu przejściówka EURO na CINCH tak jak na poniższym zdjęciu + kabelek opisany powyżej. Przejściówkę kolega podłączy do dekodera ustawioną na OUTPUT.

Powodzenia :)

adam10072
    Level 2  
    Józio17,Polon_us jestem Wam niezmiernie wdzięczny. "Podkradłem" siostrze jej dekoder, bo jest wyposażony w wyjścia audio chinch, a jej dałem swój. Podłączyłem wszystko tak jak radziliście i wszystko śmiga. Obraz rewelacja, a i dźwięk lepszy niż na kablu scart. Naprawdę szczerze dziękuję, bo nie wpadłbym na to rozwiązanie. Do zamknięcia :)