Polecono mi abym szukał anteny "o wąskiej charakterystyce i dużym wzmocnieniu dla danej częstotliwości".
"spowolnienia w transmisji przy zachowaniu tego samego jej typu (np. dla HSPA+ raz mamy DL 2,5Mbps, a raz 0,02 Mbps) oraz podłączeniu do tego samego nadajnika BTS to zastosowanie anteny zewnętrznej raczej nic nie pomoże."
Przez noc do rana wartości skaczą góra-dół (obrazki), sieć jest wtedy nieobciążona, czy antena też by nic tutaj nie "stabilizowała"? Czy to również można nazwać "spowolnieniem" bo w tamtym przypadku zwalniało maksymalnie przez prawie cały dzień?
Proszę o moderację do odpowiedniego działu, o ile wypowiedzi specjalistów na ten temat tutaj coś nie wniosą.
Sprawę mocno zbadałem. W jednym ze sklepów napisano "[jeśli] antena będzie użyta do połączenia się pod inny nadajnik - 10 km przy 900 MHz to nie jest duża odległość. Jaki będzie transfer - nie można nawet przewidzieć, zależy to od lokalnego nadajnika i ilości użytkowników."
To niby jak? Jeśli mam nadajniki z kilometr od siebie to nie opłaca się montować anteny z powodu zbyt dużego ruchu? A miałbym zamontować antenę po to żeby z innego BTS zebrać lepszy sygnał, mimo że nadajnik będzie nawet 15km ode mnie?
Chodzi mi tylko o to czy te skoki są normalne w nocy, skoro sieć jest w miarę nieobciążona, skoki co chwila prędkości. Chcę tylko potwierdzić że nic z tym na razie nie zrobię, bo LTE tutaj brak. A Orange modernizują do września 2014 r.
Mówimy o UMTS900. Plus, działa na nadajniku Aero2. Anteny wybrane w pierwszym poście.
Stara zasada brzmi, że każdy system telekomunikacyjny jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo.
Obawiam się że Twoje możliwości są naprawdę ograniczone i walenie głową w mur niewiele pomoże. Przy tak ograniczonych możliwościach sieci wcale się nie dziwię że masz takie skoki prędkości. Dziwię się że udaje Ci się "dostać" aż 2 Mbs. Pozostaje pytanie o rzetelność tego wskazania.
Odnośnie anten: wszystkie anteny jaki podałeś maja parametry dość porównywalne. Pod względem trwałości niestety najlepsza to ATK20, ale jest ona długa i trudna do mocowania.
antena panelowa nie jest zła jak jest nowa. Niestety na naszym rynku są niemal wyłącznie produkty z Chin, robione na podłej jakości laminacie, który po roku lub dwóch "bycia na świeżym powietrzu" praktycznie traci swoje właściwości a zysk anteny gwałtownie spada.
Próbowałeś dobić się do BTS-a w Paradyżu na Lipowej - tam jest UMTS Plusa na 2,1 GHz?
Dziwię się że udaje Ci się "dostać" aż 2 Mbs. Pozostaje pytanie o rzetelność tego wskazania.
Aero2 korzysta z nadajników Plusa. Mam zasięg HSPA+ czyli teoretycznie do 21.6 Mbps.
irekr wrote:
Próbowałeś dobić się do BTS-a w Paradyżu na Lipowej - tam jest UMTS Plusa na 2,1 GHz?
UMTS Plus 2.1GHz + UMTS Aero2 900MHz
Nie znam się czy o skierowaniu anteny nie wybierze UMTS900 a nie UMTS2100?
Skoki są niesamowite raz miałem nawet 6Mbps, generalnie skacze między 1 - 2Mbps. Ale w dni powszednie nawet 0.02Mbps przez prawie cały dzień... Neostrada na razie nie jest potrzebna.
To że AERO2 korzysta infrastruktury PLUS-a to nie oznacza że jest to ta sama sieć. Z "radiowego punktu wiedzenia" są to oddzielne urządzenia, chociaż mogą wykorzystywać te same systemy antenowe.
Podstawowe założeni jest jednak jedno: AERO2 to usługa niekomercyjna i związane są z tym ograniczenia - m.in. związane z prędkością (do 512 kbs) i czasem sesji (do 60 minut).
Sam mam blueconnecta i na pełnym HSPA wyciąga bez problemu pare Mbs, przekaz obrazu np Skypa (także do sieci) czy prosty film z youtuba nie jest żadnym problemem.
Ale to że masz dostęp do sieci szybkiej nie oznacza że z taka prędkością masz internet. Można być "w routerze" HSPA - teoretycznie , ale prędkość binarna będzie niewielka w określonym odcinku czasu. Chwilowo prędkość może być wysoka, ale potem przez np 10 minut dostajesz paręnaście kbs.
Anteny ATK o które pytasz są antenami jednopasmowymi (900 MHz) ,a natomiast antena panelowa jest dwupasmowa , obejmuje także pasmo 1,8 GHz.
Wg BTSearch zezwolenia na LTE są wydawane w pasmie 1,8 GHz, oznacza więc to, ze bardziej przyszłościową będzie antena panelowa.
Pamiętaj jednak o pewnym zapisie ze strony AERO2"
"...Zgodnie z Regulaminem BDI, Aero2 nie gwarantuje dolnej granicy prędkości udostępniania BDI."....
"Najmocniejszy zestaw do HSPA+/UMTS2100. [...] Dla osiągnięcia najlepszych efektów antenę montujemy na zewnątrz budynku i w miarę możliwości jak najwyżej, skierowaną w stronę najbliższego nadajnika BTS".
Dlaczego sygnał z nadajnika UMTS2100 położonego 14km ma być lepszy od UMTS900 który mam kilometr od domu? W praktyce dla mnie różnicy między UMTS900 a UMTS2100 może nie być.
W przypadku dwóćh daleko od siebie oddalonych BTS o tej samej częstotliwości - antena odbierze
sygnał z bliższego?
Dlaczego anteny o wąskiej charakterystyce są lepsze? Jak wzmocnienie przekłada się na zasięg w km? Na czym polega różnica między anteną 9dBi a 16dBi w tym przypadku:
Panie Irku.
Jak rozumiem, korzystanie z zewnętrznej anteny kierunkowej dołączonej nisko-stratnym przewodem antenowym do modemu podnosi poziom sygnału odbieranego i nadawanego. Dzięki temu jest sygnał mniej podatny na zakłócenia elektromagnetyczne. Innymi słowy pewnie ma lepszą jakość pozwalającą na szybsze dogadywanie się(negocjację połączenia?) modemu z najbardziej optymalnym w danych warunkach BTS'em,i nie przerywane transmisji sygnału cyfrowego np. z powodu zbyt dużej ilości błędów przekazu.
Bliski BTS, ale obciążony znacznie dużą ilością abonentów ustawia ich w kolejce i rozdziela czas transmisji na KAWAŁKI, ABY OBSŁUŻYĆ WSZYSTKICH SPRAWIEDLIWIE. Tym samym spada ogólna szybkość przesyłu (transferu) danych. Czasem opłaca się korzystać z dalszego ale mniej obciążonego abonentami BTS bo nie ustawia nas w kolejce, nie przesyła nam danych w "paczkach", z przerwami na sprawiedliwie szybkie obsłużenie pozostałych klientów z kolejki, tak aby wszyscy skończyli jednocześnie. Zastosowanie anteny o dużym zysku powinno zapewnić dobrą jakość sygnału nadawania i transmisji pomiędzy modemem a dalszym ale mniej zapchanym BTS'em. Jednocześnie silna kierunkowość anteny zewnętrznej powinna zapewne silnie tłumić (dyskryminować) nadawanie i odbiór sygnałów z ze wspomnianego bliskiego ale "zapchanego" BTS.
Czy za pomocą anten typu Yagi-Uda, LPD lub panelowych da się uzyskać takie warunki wytłumienia komunikacji z niepożądanym BTS?
Może raczej jakaś antena symetryczna paraboliczna z szerokopasmową LTE KYZ 7.5/8/10 zamocowaną zamiast konwertera satelitarnego? Takie antenki ludzie jeszcze trzymają bo już im nie potrzebne zostały z kosztownej przeszłości początków odbioru satelitarnego. A może nawet jakimś dodatkowym "kołnierzem",- jak parabole telekomunikacyjne?
Chyba nawet ciekawie wyglądała by próba z modemem UMTS zamocowanym w ognisku takiej czaszy zamiast typowego konwertera satelitarnego. Modem należało by podłączyć do laptopa lub tabletu przewodem F/M USB. Jeśli dobrze ekranowanym, porządnej firmy to spokojnie do 5 metrów powinno "śmigać". Przy antenie parabolicznej o średnicy 1.5m kąt widzenia jest bardzo wąski rzędu 4÷6° więc wymagany byłby sztywny maszt i precyzja ustawienia kierunku w pionie i poziomie (azymut/elewacja). Dodatkowo należałoby zapytać w serwisie lub znaleźć doświadczalnie kierunek ułożenie anteny wewnętrznej modemu aby właściwie ustawić jej polaryzację.
Tu jest pytanie: ×∞
1)czy zainstalowanie dobrej anteny kierunkowej, jednak na ten bliski BTS, da nam też jakieś fory w stosunku do abonentów bez anten zewnętrznych dołączonych do modemów UMTS lub LTE?
2) Czy modem wysyła zapytanie, po którym otrzymuje odpowiedzi z BTS'ów bliższych i dalszych sieci rodzimej i sieci obcych, w tym roamingowych i wybiera najlepsze parametry?
3)Czy da się ten czas komunikacji i decyzji wyboru skrócić znacznie jeśli ograniczymy ilość łączności z BTS'ami z których ostatecznie i tak nie będzie korzystał nasz modem bo są za daleko lub są obce?
4)Czy korzystając z anteny zewnętrznej kierunkowej modem wypromieniowuje i odbiera sygnały tylko przez przewód łączący go z anteną zewnętrzną? A może prowadzi równolegle nadawanie i odbiór anteną własną (wewnętrzną modemu) i zewnętrzną?
5)Załóżmy, że wetknięcie wtyku przewodu antenowego anteny zewnętrznej powoduje odłączenie anteny wewnętrznej. Czy jeśli ustawimy silną i silnie kierunkową antenę na BTS własnej sieci to będziemy jakoś uprzywilejowani w pierwszeństwie uzyskiwania połączeń spośród wszystkich oczekujących w kolejce do tego BTS?
6)Teoretycznie gdyby nasz modem wysyłał i odbierał komunikaty tylko z tego BTS (dzięki antenie zewnętrznej wystarczająco skutecznie wytłumiającej nadawanie i odbiór w kierunkach pozostałych BTS'ów) to zawsze nasz modem szybciej dogadywałby się z BTS skracając czas procedury połączenia komputera z siecią internetową.
Czy to będą np. dziesiąte części sekundy, czy dziesiątki sekund różnicy?
7)A może jeśli proces negocjacji nawiązania połączenia BTS z naszym modemem odizolowanym (dyskryminacyjnymi właściwościami zewnętrznej anteny) od pozostałych BTS, będzie wystarczająco krótki (krótszy od wszystkich innych chwilowych abonentów tego BTS) to zawsze będziemy wskakiwać przed kolejkę oczekujących?
8)no bo chyba komputer BTS nie prowadzi statystyki kto szybciej dostawał dotychczas połączenia w przeciągu np. kilkunastu godzin i sprawiedliwie obdziela słabszych (tych z gorszymi warunkami, z niskim poziomem sygnału spowodowanymi zbytnim oddaleniem od BTS) ?
PZDR, Jerzy Cieślański
Odpowiem w kolejności:
Kuferek:
Odległy BTS nie będzie miał lepszego sygnału. Podałem taka możliwość pod kątem korzystania z usług innego operatora, odpłatnego, który oferuje usługi na lepszym poziomie i większą przepływnością.
p.Cieślański
Procedury autonegocjacji doboru poszczególnych BTS-ów nie są mi dokładnie znane, z dość luźnych przekazów wiem, że istnieje mechanizm "rozluźniania" ruchu, jeżeli istnieje taka możliwość i dana stacja ruchoma jest w zasięgu możliwego ruchu przez inny BTS.
Przy pracy przez lokalny BTS rzeczywiście stacja "obdziela" "sprawiedliwie" ale i to nie jest takie jednoznaczne. Ale wielkość ruchu jest ciągle kontrolowana. Wiem że na tym forum są ludzie pracujący u operatorów komórkowych, być może jak mogą to podzielą się takimi informacjami.
Zainstalowanie anteny kierunkowej pozwoli na obsługiwanie nas przez odległy BTS. Może to mieć spore znaczenie, jeżeli w naszym "normalnym" zasięgu mamy tylko jeden BTS. Niestety sporo jest takim miejsc w Polsce i to także w dużych sieciach.
Stacja aero2 "przy wyjeździe na Kielce" zapewne obsługuje duży i przemieszczający się ruch głosowy, który ma wyższy priorytet niż data, stąd skakanie transferu.
Najsłabsze ogniwo - dual carrier (42 mbit/s) nie pomoże jeśli bts połączony z infrastrukturą operatora za pomocą kilkumegbitowej radiolinii (wąskie gardło dzielone na dziesiątki, setki użytkowników). Znam miejsca na południu kraju gdzie wszedł Networks z u900 na 2mbit/s radioliniach sprzed 17 lat (góry więc światłowód to góry $$$) Jeśli Aero2 to cicho wierzę, że jednak światłowód. A może jednak radiolinia "na szybko" żeby nie stracić lokalizacji, koncesji itd.
Mój rekord w górach to 27 km na yagi 20elmentów, poziom -97 dBm, stabilne ok 2-3 mbit/s. Aero2 z Jaworzyny Krynickiej na karcie plusa. Brak bezpośredniej widoczności nodeb - antena.
Testy w aglomeracji, 4 nodeb w promieniu kilku km, każdy można wybrać anteną kierunkową jeśli tylko różne kierunki min. 30 stopni.
Z tego co rozumiem dla UMTS podłączenie anteny sprawi że nie będzie "szybciej" ale tylko "stabilniej", dopiero przy LTE zadziałają obie zasady. Przemek7 według tego co piszesz czy powinienem czekać aż zakończy się u mnie modernizacja NetWorks Orange? A jeśli nie zapominać o antenie, która z tych 5 anten które podałem jest najlepsza?
Wnioskując powolutku: czy Yagi czy panelowa na jedno wychodzi z punktu widzenia nie-fachowca, liczą się parametry anteny i nadajnika.
... istnieje mechanizm "rozluźniania" ruchu, jeżeli istnieje taka możliwość i dana stacja ruchoma jest w zasięgu możliwego ruchu przez inny BTS.
Mam w rodzinie młodszego o pokolenie ode mnie programistę, który "programował" centrale BTS nokia, ale specjalizacja w zawodach doszła do tego poziomu, że aby mi wytłumaczyć to co chciałbym wiedzieć, siostrzeniec musiałby dodatkowo skończyć andragogikę specjalną abym pojął, to co on chciałby mi, laikowi przekazać a właściwie nauczyć w odpowiedzi na moje nieudolne zapytania.. Zresztą to chyba problem (obustronny) na wielu wyspecjalizowanych forach, czyli w miarę funkcjonalna i nie stresująca wzajemna komunikacja, pardon odpowiadanie specjalistów na pytania "zielonych" a poszukujących porady.
Czyli w zależności od ilości dostępnych BTS'ów w zasięgu abonenta stałego teoretyczna antena kierunkowa zapewniająca łączność z jednym jedynym BTS'em nie musi być najlepszym rozwiązaniem do unikania tłoku na mocno obciążonej lokalizacji.
Czasem lepsza była by zewnętrzna antena dookólna pozwalająca na prawidłowy kontakt z kilkoma okolicznym BTS'ami i korzystanie z najmniej obciążonego. W końcu na tym polega idea działania sieci komórkowych. No i aby wszędzie gdzie to się opłaca operatorowi, był zasięg nie wymagający anten zewnętrznych.
A już stacja ruchoma, (modem UMTS, LTE, telefon) w trudnych dla propagacji warunkach terenowych; las, gęsta zabudowa na pewno lepiej się sprawdza na antenach dookólnych zewnętrznych.
Natomiast jadąc na wczasy w lesie z modemem UMTS (mobilnym internetem) można zabrać zewnętrzną antenę np. dookólną lub kierunkową z 10÷20 metrami przewodu niskostratnego.
Było by najlepiej aby sieć BTS była jak najgęstsza i zmuszona (stosownymi regulacjami) do współpracy z BTS innych sieci. Azaliż było by tak bardziej ekologiczne i ekonomiczne niźli stawianie w odległości 100metrów od siebie 2÷3 BTS' 2÷3 konkurujących sieci?
Ja na wczasach korzystam z Atk-20, która w gruncie rzeczy jest anteną 17-elementową. Zysk 16.5dBi (w odniesieniu do idealnej anteny izotropowej promieniującej kuliście) to jest tylko 14dBd (czyli w odniesieniu do zysku dipola półfalowego). Przewód łączący antenę zewnętrzna z modemem to trilan240 /20metrów długości.
Przerobiłem mocowanie anteny do masztu, na uchwyt w środku ciężkości anteny wykonany z 2 płaskich trójkątów blachy 3mm, tak aby uniknąć oddziaływania masztu z elementami promieniującymi anteny (direktorami). Do tego maszcik leciutki z 3x4m rurek duraluminiowych, składany, z odciągami.
Dodatkowo mam, stacjonarnie, jeszcze na dachu antenkę szerokopasmową (LTE KYZ 7.5/8/10 dBi, 10m trilan),
uniesioną ukośnie do góry, tj. wycelowaną w anteny nadawcze BTS, bo mieszkam 100m od wieży. Akurat w moim przypadku takie rozwiązanie przyniosło subiektywną poprawę, tj. zlikwidowanie problemów z niemożnością połączenia się z niektórymi stronami internetowymi przez Aero2. A miałem ten problem korzystając z modemu wewnątrz budynku nawet przy oknie od strony wieży.
Teoretycznie zastosowanie anteny (Atk-20) jako promiennika falowodowego Yagi -Uda dla anteny parabolicznej symetrycznej powinno dać przyrost zysku takiego zestawu o 6dB do 8dB. Łącznie zysk zestawu Reflektor paraboliczny1.5m(średnica czaszy=5λ) -antena Atk20 powinien wynosić przynajmniej 14dBd +6÷8dB=20÷22dBd . Parabola (tj. reflektor duży rozważanego zestawu) powinna być symetryczna aby promieniowanie tylne było symetrycznie tłumione w przekroju kołowym prostopadłym do osi nadawania i odbioru a promieniowanie wsteczne promiennika odbijane z możliwie najlepszym wykorzystaniem powierzchni reflektora parabolicznego. Reflektor (mały) anteny Atk-20 powinien znajdować się w ognisku reflektora dużego (parabolicznego), czyli długość ogniskowej paraboli powinna być co najmniej równa długości całkowitej anteny Atk-20. Pozostaje jeszcze, co najmniej problem; 1.dostosowania kształtu reflektora małego dla prawidłowego oświetlenia reflektora dużego, 2.dostosowania apertury reflektora dużego-parabolicznego do kąta promieniowania anteny-promiennika Atk-20 aby zminimalizować poziom listków bocznych kierunkowej charakterystyki promieniowania omawianego zestawu antenowego.
Właściwie najlepiej dokupić do anteny parabolicznej promiennik do paraboli 8 dbi GSM/UMTS/HSDPA/HSPA Dane techniczne: Zysk energetyczny:
- Sam Promiennik 8 dBi
- Z czaszą 60cm - 22dBi
- Z czaszą 70cm - 24dBi
- Z czaszą 90cm - 27dBi
- Częstotliwość pracy 900/1800.2100 MHz
- Polaryzacja Pozioma lub pionowa
- Kąt promieniowania w płaszczyźnie pionowej V - 16 stopni
- Kąt promieniowania w płaszczyźnie poziomej H - 14 stopni
Podjedź z laptopem/modemem pod ten nadajnik Aero2/Plus, potestuj. Jeśli uzyskasz stabilniejszy transfer to zmierzaj w kierunku yagi. Ogólnie materia skomplikowana i bardzo zależna od konkretnego miejsca. Dochodzą problemy z zakłóceniami (w każdym miejscu inne)... Proszę nie licz że uzyskasz 100% przepis na super transfer. Możemy conieco potestować i z bardzo dużym prawdopodobieństwem powiedzieć co może poprawić aktualne osiągi.
Żeby nie brnąć w koszty... czy masz może jakiś zbędny, niezamontowany talerz do anteny satelitarnej? Można wzmocnić sygnał o kilka dB i potwierdzić zasadność wydatków w Yagi.
Uprzedzając dyskusję o wyższości LTE i UMTS... To co w jednej technologii jest "zmorą" w drugiej jest atutem. W umts bardziej sprawdzi się yagi (kierunkowość, eliminacja zakłóceń), w lte panel - który jest słabo kierunkowy i "sumuje" ten sam sygnał z odbić (czyli pasożytniczy dla umts)
Dziękuję Kolego kuferekczasu.
Gdybyś przybliżył swoją lokalizację... może jesteś w słabym (nieznacznie słabszym niż U900) zasięgu UMTS2100 (przebłyski 6mbit/s?). Może jesteś w zasięgu CDMA450 Orange i masz szansę nawet na stabilne kilka mbit/s (do 10). Istnieją wielosystemowe modemy gprs/cdma/umts (używane po kilkadziesiąt zł).
Piszesz długotrwałe 0.02 mbit/s... może modem przy problemach na u900 wchodzi na GPRS i tak sobie tkwi godzinami? Można wymusić w modemie tylko jedno pasmo i technologię, wtedy modem nie spowalnia testując inne pasma i co gorsze GPRS.
Kolega Jurek pisze, że sprawdzał lokalizację modemu przy oknie... Energooszczędne szyby pokrywane są cienką warstwą tlenków metali, zwiększającą tłumienie fal e-m. (podczerwieni i radiowych).
Zasięg i decybele. Dla amatorskich szacunków można tu przyjąć, że przyrost o 6 dB to jak przybliżenie się do nadajnika z 3 km na 2 lub 6 na 4 lub z 15 na 10 itd...
Podjedź z laptopem/modemem pod ten nadajnik Aero2/Plus, potestuj.
Sprzedawca z komisu stwierdził że są jakieś programy na Symbianie, któe pokazują przepustowość BTSa etc.
Przemek7 wrote:
Piszesz długotrwałe 0.02 mbit/s... może modem przy problemach na u900 wchodzi na GPRS
Program TopNetInfo cały czas jednakże w takiej sytuacji pokazuje zasięg HSPA+, więc chyba nie to.
Wspomniany sprzedawca GSM stwierdził, że praktycznie modem łapie zasięg od nadajnika z silniejszym sygnałem, a w kolejności z tego który ma mniejszy ruch (mniej użytkowników). Niby to takie proste i oczywiste ale...
PANOWIE sieć jest z tych "szkieletowych" gdzie mamy do czynienia z "wielką" i nieznaną "abstrakcją" wyjaśnień samego Operatora.
Przemek7 wrote:
Podjedź z laptopem/modemem pod ten nadajnik Aero2/Plus, potestuj.
Przepraszam , ale
Quote:
Możemy conieco potestować i z bardzo dużym prawdopodobieństwem powiedzieć co może poprawić aktualne osiągi.
W sprawie tzw. "zasięgów" , niestety NIE możemy NIC a NIC podpowiedzieć - a tylko możemy "przypuszczać", że :
- zysk anteny w dBd - wiązka główna anteny z przedziale -3dB/kąta zysku
- impedancja anteny dla routera (czasami wręcz NIEznana)
- możemy tylko wyliczyć (przypuszczalne poziomy napięć w.cz.) gdzie DOŚĆ często te poziomu są za DUŻE dla odbiorników systemowych [poziom IP - 3-ciego "rzędu"]
Quote:
Żeby nie brnąć w koszty... czy masz może jakiś zbędny, niezamontowany talerz do anteny satelitarnej? Można wzmocnić sygnał o kilka dB i potwierdzić zasadność wydatków w Yagi.
Tylko dla anten "wstecznych" w ich zysku, co możemy napisać, że antena w "ogniskowej" tej Paraboli - nadając - do "talerza", może być ZYSKIEM energetycznym , takiej konfiguracji zespołu [antena + wycinek paraboli].
Dla zainstalowania anteny typu Yagi, gdzie jej Reflektor będzie w tej ogniskowej "wycinkiem paraboli" [reflektor przy paraboli] - to jakiś ABSURD takie instalacji, która całkiem często jest instalowana przez Tych co nie do końca są "wyznawcami" tematu RADIO.
Quote:
Uprzedzając dyskusję o wyższości LTE i UMTS...
Wyższość przekazu, to już ZUPEŁNIE inny temat/wątek dyskusyjny - czytamy : w INNYM DZIALE.
_____
Te wpisy ...
Quote:
... (przebłyski 6mbit/s?). Może jesteś w zasięgu CDMA450 Orange i masz szansę nawet na stabilne kilka mbit/s (do 10). Istnieją wielosystemowe modemy gprs/cdma/umts (używane po kilkadziesiąt zł).
Jest NIEzgodny z właściwości jednostek MIAR wg SI Regulamin pkt 3.1.17.
Quote:
Piszesz długotrwałe 0.02 mbit/s...
Czy tu jest mowa o mili/bitach w przeciągu 1/sekundy/
Quote:
Energooszczędne szyby pokrywane są cienką warstwą tlenków metali, zwiększającą tłumienie fal e-m. (podczerwieni i radiowych).
Podstawowy problem w odbiorze fali elektromagnetycznej (jej tłumienia) a dość ważnym aspekt "reklamowy" (dla jej sprzedaży w aspekcie "niby" energooszczędności) - tej szyby - jest fakt tłumienia w częstotliwościach UKF dochodzących do nawet -30dB sygnału a dla 2.4GHz dochodzące tłumienie w wartości nawet około -45dB. I tu mamy tzw. sprzeczność "reklamową" gdzie nakłaniani jesteśmy do użytkowania sprzętu w RADIO a inni 'reklamodawcy" są za "ołowiem w oknach".
Quote:
Zasięg i decybele. Dla amatorskich szacunków można tu przyjąć, że przyrost o 6 dB to jak przybliżenie się do nadajnika z 3 km na 2 ...
Regulamin pkt 3.1.17. - nawet Amator radiowy nie jest w stanie "potwierdzić" takich koncepcji Fizyki
Regulamin pkt 3.1.11.
Według kolegi J.J.Egli'ego i podstawowych ZASADach FIZYKI - to jest to - KWADRAT odległości ... "pola" .
(czytamy : PRAWIDŁA fizyki) i NIE mieszamy na tym Forum.
Regulamin. (ponownie)
mbit/s zamiast Mbit/s proszę o potraktowanie jako tzw. "oczywistej omyłki pisarskiej".
Moje pytanie do Kolegi kuferekczasu o posiadanie czaszy anteny sat i sugestia wzmocnienia kilku dB... Absolutnie nie sugerowałem integracji czaszy z anteną Yagi.
Chciałem zaproponować test polegający na umieszczeniu modemu w ognisku czaszy i nakierowanie czaszy na nodeb gdyby Kolega posiadał taką czaszę.
Taka konfiguracja modem+czasza 65 cm zwiększa zysk o ok 5dB dla 900 MHz do kilkunastu na 2100 MHz względem anteny w modemie. (+ kierunkowość, tłumienie promieniowania wstecznego)
W ten sposób bez wydatku na kable, konektory, 2-3 anteny moglibyśmy zyskać pewną nową wiedzę o stabilności transferu (istota problemu).
Kiedyś takie anteny były rozdawane w zestawach satelitarnych przez operatorów tvsat, często klienci pozostawali przy swoich wcześniej zainstalowanych czaszach.
6 dB a kilometry... Ok 10lat temu przemierzyłem spadek poziom sygnału w funkcji odległości na gsm 900 z bts-a w Mielnie na 15 kilometrach plaży do miejscowosci Pleśna. Nokia 3310 z netmonitorem, zadany kanał bts-a, odległość z gps-a. Wygląda mi, że moje pomiary i przedstawiona względnie przystępnie empiryczna zależność nie obala praw fizyki, nie wykracza poza model propagacyjny Egliego i trochę nowszy model Hata. Hmmmm... wg modelu Egliego odbierana moc zależy odwrotnie proporcjonalnie do CZWARTEJ potęgi odległości (kwadrat do kwadratu).
Programy na Symbianie, speedtest na androida...
Kolego kuferekczasu, dla swojej wiedzy możesz pogooglać o "UTRAN oddychanie komórki". To może być przyczyną wahań transferu.
Skoki w nocy, sieć w miarę nieobciążona? Chyba wtedy może być obciążona - od 1 w nocy rusza darmowy transfer w Plusie.
Proszę, napisz na jakim abonamencie/prepaidzie testowałeś? Abonament internetowy, iplus na kartę, pakiety smartfonowe mogą mieć różną jakość usługi (przejawiającą się wahaniami prędkości, "przycinaniem" prędkości, dłuższym pingiem, jitterem).
Jakość maleje od internet abonamentowy (najlepsza), pakiety w abonamencie głosowym, internet na kartę, pakiety internetowe w usłudze głosowej (najgorsza).
Poniżej test "na gorąco", ściąganie pliku 10 i 50 MB z test-lacza pl,
1) orange free net abonament:
2) orange free na kartę:
Jak widać technologia połączenia ta sama a jakość łącza sztucznie pogarszana w tańszej usłudze.
Czaszy brak. Może chodziło o bardziej dokładne pomiary, jakie?
Przemek7 tak dokładnie prepaid Plus na kartę, owo obcinanie o którym nie wiedziałem czy to jest zgodne z prawem?
Panowie, chyba należy mi poczekać ten miesiąc na modernizację Orange i wtedy myśleć o antenie, bo to nie ma sensu. I wtedy wrócić do tematu. Żenujący jest poziom wsparcia technicznego (informacji) u operatorów na całej linii.
W przypadku prób z wykorzystaniem symetrycznej (tj. nie podświetlanej) czaszy reflektora parabolicznego do komunikacji UMTS, jako promiennik można zastosować antenkę szerokopasmową LTE KYZ 7.5/8/10 dBi. Początek antenki (węższy tj, z krótszymi dipolami) powinien znajdować się w ognisku czaszy, (bliżej czaszy) zamocowany w pozycji do pracy w polaryzacji pionowej. Tylny koniec antenki (tj.szerszy, z dłuższymi dipolami) powinien znajdować się w pozycji "na zewnątrz" od ogniska, czyli dalej od czaszy niż węższy koniec antenki.
Pomijając zastosowanie osłony z tworzywa sztucznego zabezpieczającej antenkę przed krytycznym wpływem na jej parametry elektryczne zjawisk pogodowych takich jak; zawilgocenie, oszronienie, oblepienie śniegiem to jest to antenka logarytmiczno-periodyczna (LPD) łatwa do samodzielnego wykonanie z blachy aluminiowej, miedzianej lub z rurek miedzianych łączonych techniką lutowania miękkiego.
Stacja aero2 "przy wyjeździe na Kielce" zapewne obsługuje duży i przemieszczający się ruch głosowy, który ma wyższy priorytet niż data, stąd skakanie transferu.
W porach wieczornych prędkość zdaje się nie przekraczać 32kbps, a często Internet "stoi" mimo zasięgu HSPA+ Zatem jeśli pomiary będą rzetelne i zbliżone bez owych skoków, w przypadku słabszego sygnału zamontowanie antenki ma sens, w pozostałych przypadkach.
Panie Jerzy, nie bagatelizowałbym wpływu obudowy (jej braku) na własności (gabaryty) anteny. Będę wdzięczny za wykonanie pomiarów poziomu sygnału (odczyt z oprogramowania modemu?) dla anteny z obudową i bez na poszczególnych pasmach i podanie ich.
Ktoś z kolegów już pisał na elektrodzie jakie problemy miał podczas odwzorowania anteny z wykorzystaniem podobnego (!) tworzywa sztucznego na obudowę anteny wi-fi (2400 MHz).
Może jakieś symulacje w NECu? Mogą być pouczające Dla dociekliwych "współczynnik skrócenia", K, itd.
Panie Jerzy, nie bagatelizowałbym wpływu obudowy (jej braku) na własności (gabaryty) anteny...
Ma pan rację, tylko czy produkujący tę antenę na dalekim wschodzie też wzięli to pod uwagę, czy może skopiowali tylko kształt i kolor?
Po rozebraniu anteny dostrzegłem szereg wad wynikających z wymuszonego w celu obniżenia kosztów pracy pośpiechu montażowego.
Delikatna struktura dipoli z aluminiowej blachy wewnątrz obudowy była powyginana w różne strony jak choinka. Również 2, skręcane śrubkami elementy dystansowe-mocujace z czarnego tworzywa sztucznego były nie prawidłowo założone, co powodowało zwieranie 2 podłużnych elementów przewodzących, do których naprzemiennie umocowane są elemenciki promieniujące. Niechlujne lutowanie ekranu przewodu koncentrycznego, oraz 2 prostokąty z blaszki, prawdopodobnie strojące pojemnością, na najdłuższych elementach promieniujących, jak gdyby zamocowane nie prawidłowo? do przewidzianych otworków z nieśmiałą intencją zaoszczędzenia 2 z 4 nitów? I jeszcze ta płachetka pianki PET na węższym początku antenki stabilizująca chyba jej położenie wewnątrz osłony z białego tworzywa sztucznego?
Wyprostowałem elementy antenki do zakładanego konstrukcyjnie kształtu, poprawiłem mocowanie dystansów, usunąłem zwarcie elementów podłużnych przewodzącego nośnika, przylutowałem nowy Trilan240 o długości "wystarczającej" z dachu do modemu w domu, założyłem osłonę, uszczelniłem silikonem, zamocowałem do masztu (osłona skierowana dziurkami odwadniająco wentylacyjnymi w dół) i co? I nowa antenka działa jak nowa. Tylko, że do wieży nadajnika w linii prostej mam 100m=0.1km, a do anten na wieży ze 105m?
Podczas samodzielnego wykonania antenki, najpierw należałoby dobrać odpowiedni materiał na osłonę. Współczynnik załamania fali elektromagnetycznej przydałby się w projektowaniu kształtu czołowej części osłony anteny, jako pełniącej rolę soczewki. Na chłopski rozum tworzywo przeźroczyste(transparentne) dla fal elektromagnetycznych z zakresu widzialnego powinno być też najlepsze dla fal telekomunikacyjnych o znacznie niższych częstotliwościach.
Niewątpliwie tworzywo nieprzeźroczyste maskuje „nowatorską” konstrukcję elektro-przewodzących szczegółów samej anteny i pozwala wyobraźni klienta zaakceptować oferowaną cenę wyrobu. Boczne części osłony mogłyby tłumić sygnały elektromagnetyczne docierające z niepożądanych kierunków.
Współczynniki: odbicia + rozproszenia+ pochłaniania= wsp. tłumienia fal docierających do elementów czynnych anteny,- najlepiej stały a może nawet malejący wraz ze wzrostem częstotliwości? Nie wiem chwilowo jak to jest ze zmniejszeniem prędkości rozchodzenia się i współczynnikiem skrócenia długości fali elektromagnetycznej, jeśli wchodzi ona w 1mm grubości materiału ścianki osłony anteny na potem wewnątrz ją opuszcza. Może, jeśli zwolniła w tworzywie obudowy to już się nie rozpędzi do poprzedniej prędkości światła w powietrzu?
Znając efekt rozszczepienia mieszaniny fal światła białego można przypuszczać, że kąty załamania i odbicia całkowitego też mogą być realnie rozpatrywane dla pewnych gatunków tworzyw sztucznych i określonych długości fal EM. Czy to w sposób znaczący wpłynie na wymagane długości rezonansowe elementów promieniujących dla określonych częstotliwości? Jako technolog drewna mam za małą wprawę w obliczeniach aby czas ich dobrania i wykonania nie zniechęcił mnie do tak ambitnie postawionego zadania.
Moim zdaniem największym problemem tej antenki może być silne tłumienie przez materiał nie przeźroczystej obudowy fal elektromagnetycznych z zakresu 2-3GHz. A może już opracowano metody modyfikacji tworzyw sztucznych na osłony anten telekomunikacyjnych tak aby działały one jak soczewki pasmowo przepustowe w dowolnym zakresie i ekrany-filtry pasmowo zaporowe lub całkowicie zaporowe?
W każdym razie w terenie oddalonym od nadajnika 3km antena typu Yagi-Uda; ATk-20 ‘16dBi, spisywała się w zakresie 900MHz o niebo lepiej niż prezentowana na fotografiach powyżej szerokopasmowa w obudowie LTE-KYZ 7.5/8/10 dBi jak gdyby różnica zysku w paśmie 900mHz była co najmniej 15-20dB a nie 8.5dB
W warunkach polowych srogiej śnieżnej i szadzistej zimy, na osłonę antenyLTE-KYZ.. zastosował bym rurę PET o średnicy dostosowanej do tylnych rozmiarów anteny z płaskim denkiem zakrywającym przedni wlot. Czyli tutaj typowa butelka 5-10litrowa po wodzie konsumpcyjnej. Uwaga! dna takich butelek w celu uzyskania sztywności nie są płaskie, lecz profilowane soczewkowo lub "cytrynkowo" w 3 wymiarach (3D). Przy odpowiednim soczewkowym kształcie tych dennych profili może nawet byłoby to dobre dla odpowiedniego zróżnicowanego skierowania fal elektromagnetycznych padających na dłuższe i krótsze dipole tej anteny szerokopasmowej a właściwie dwupasmowej?
Samą antenkę LTE-KYZ wykonałbym metodą lutowania miękkiego lub twardego z miękkich rurek miedzianych do zakupienia w sklepach z instalacjami hydraulicznymi i grzewczymi. Średnica rurek dipoli powinna się zmniejszać wraz ze zmniejszaniem się ich długości zgodnie z szerokością odpowiedników tłoczonych profili oryginalnej antenki.
Boczne walcowe ścianki butelki można by pokryć czarnym papierem, np. grafitowym co w zakresie 2-3GHz powinno już zauważalnie tłumić sygnały docierające z boku? Papier nie powinien dotykać do elementów promieniujących antenki ale być połączony elektrycznie z ekranem przewodu antenowego i uziemieniem masztu. Oczywiście w warunkach pieca chlebowego chaty trapera z tajgi Usyryjskiej można by jeszcze walcowy przekrój cylindra butelki zniekształcić do kształtu fabrycznego pierwowzoru osłony antenki.
Anteny ATk-20 też powinni mieć osłonę przed szadzią i śniegiem przynajmniej na wibratorze i dwu najbliższych direktorach strojących. Ma się rozumieć, z poprzecznie założonej wspomnianej butelki PET o odpowiedniej średnicy części walcowej.
Długi? Długi nie zawsze znaczy najlepszy.
Poza tym ATK-20 ma zbyt długą puszkę antenową, i aby prawidłowo wyprowadzić z niej przewód antenowy trzeba przewiercić otworek Φ8mm w jednym z nośników reflektora.
Zamknięcie puszki wymaga ponadto odkręcenia śrubki mocującej i zdemontowania częściowego tego nośnika oraz ponownego zamontowania po zamknięciu puszki antenowej.
Moim zdaniem problem rozwiązałoby zastosowanie mocowania anteny (pracującej w polaryzacji pionowej, V), do masztu w środku jej ciężkości na odpowiednim bocznym stężeniu nośnika głównego wykonanego na wzór anten ATX-91. Wówczas przewód antenowy od zacisków wejściowych anteny do masztu, wyprowadzony będzie w przeciwnym kierunku i zniknie problem zbyt bliskiego położenia puszki antenowej względem nośni reflektora anteny.
Również aktualny uchwyt mocowania do masztu ATk-20 wydaje się być wykonany ze zbyt cienkiej blachy ocynkowanej i profil jego gnie się i "rozjeżdża" na zewnątrz uniemożliwiając stabilne zamocowanie. A antena jest długa jak na mocowanie jej tylnym końcem do masztu. Za taką cenę uchwyt i w wkręty mocujące direktory do nośnika powinny wykonane być z blachy nierdzewnej a nie ocynkowanej. Na rozjeżdżanie rantów i łapek mocujących pomaga ich wstępne wgięcie imadłem ślusarskim do wewnątrz obrysu uchwytu tak aby w trakcie dokręcania śrub uginały się do pod uchwyt.
Miejscowi fachowcy od instalowania anten UMTS u abonentów po prostu nie mocują reflektora tej anteny w ogóle ani lewego ramienia ani prawego - (praca anteny w polaryzacji pionowej}. "No, bo jakby to z jednym wyglądało? -Zbyt interesująco dla klienta" A ja myślałem, że to jakiś nowy typ, dopóki sam nie musiałem sobie takiej kupić i podłączyć
Puszka ant. osłania miejsce dołączenia przewodu antenowego do zacisków wejściowych wibratora z zastosowaniem symetryzatora pętlowego. Symetryzator antenowy, tu też można poprawić kontrolę techniczną produktów wypuszczanych z hmm... miejsca wykonania bo długości końcówek przewodu współosiowego 50Ω pozbawione ekranu w miejscach przyłączania ich do zacisków dipola pętlowego anteny są karygodnie za długie.
10mmzamiast 1mm
Ogólnie rzecz, biorąc z obu anten jestem obecnie zadowolony po ich własnoręcznym podrasowaniu. Nawet współczynnik cena/jakość mnie nie drażni, bo od dwóch lat biorę SSRI (tj.leki antydepresyjne) całkowicie likwidujące niekontrolowane wybuchy złości PZDR, Jerzy Cieślański
Okazało się, że zastosowanie antenki miałoby sens tylko do BTS-ów Orange UMTS2100 w Opocznie, w linii prostej znajdujących się 16 km od mojego domu. (Teren płaski, ale duża połać lasu po drodze).
SP5ANJ wrote:
W sprawie tzw. "zasięgów" , niestety NIE możemy NIC a NIC podpowiedzieć - a tylko możemy "przypuszczać"
Z jakim zyskiem dBi należałoby z proponowanych tu anten skorzystać. Czy 16 km to nie za daleko? Generalnie na weekendzie jest słabo z zasięgiem. A w dni robocze, od 18 - 23 praktycznie nie mam dostępu do Internetu.
Dla amatorów wykonania własnoręcznie antenki ATK-20 850-960MHz wrzucam wymiary pomierzone na antence zakupionej w sklepie. Wszystkie elementy promieniujące łącznie z wibratorem wykonano z rurek aluminiowych o średnicy zewnętrznej Φ=8mm.
Z ciekawych szczegółów należny zauważyć, że dipol pętlowy-wibrator jest zamocowany po przez puszkę antenową i jest odizolowany elektrycznie od nośnika głównego anteny.
Można więc przypuszczać, że w prawidłowym procesie projektowania anteny wyliczono długość wibratora dla izolującego sposobu mocowania go do nośnika głównego anteny. Taki sposób mocowania stosuje się aby uniknąć skracającego długość elektryczną wibratora, przez bocznikujący wpływ elektrycznego połączenia z przewodzącym nośnikiem głównym i jednocześnie pominąć bardziej skomplikowane wyliczenia parametrów elektrycznych i rozmiarów anteny dla mocowania bez izolowania.
Reflektory (3szt.) i direktory mocowane są bezpośrednio do nośnika głównego po przez elementy z blachy stalowej ocynkowanej i śrubek stalowych ocynkowanych, czyli są one elektrycznie (bocznikująco) połączone w środku ich długości. Dla większej trwałości można było się zdecydować w produkcji na blachę aluminiową i śrubki aluminiowe.
Nurtuje mnie pytanie dla jakiego sposobu mocowania; izolowanego czy nie, zaprojektowano długości prętów reflektorów i direktorów. Znając polskie realia oszczędnościowe trudno wykluczyć pokusę producenta do zrezygnowania z izolowanego mocowania nawet jeśli takie było zaprojektowane w optymalizacyjnym programie komputerowym. W przypadku takiego odstępstwa pasmo robocze anteny (zysk energetyczny) przesunęłoby się nieco w stronę wyższych częstotliwości antena. A parametry najważniejsze, takie jak WFS, dopasowanie impedancji wejściowej i poziom listków bocznych po prostu znacznie by się pogorszyły w stosunku do wyliczonych teoretycznych w programie projektowania optymalizacyjnego.
Jeśli chcemy zastosować antenę o zysku energetycznym powyżej 20dBi to najłatwiej kupić paraboliczną symetryczną lub podświetlaną z odpowiednim fabrycznym (Link); promiennikiem do paraboli 900/1800/2100 MHz (GPRS/UMTS/HSDPA/HSPA+/LTE) Dane techniczne takich zestawów: - Zysk energetyczny:
- Sam Promiennik 8dBi
- Z czaszą 60cm - 22dBi
- Z czaszą 70cm - 24dBi
- Z czaszą 90cm - 27dBi
- Częstotliwość pracy 900/1800.2100 MHz
- Polaryzacja Pozioma lub pionowa
- Kąt promieniowania w płaszczyźnie pionowej V - 16 stopni
- Kąt promieniowania w płaszczyźnie poziomej H - 14 stopni
- Impedancja - 50 Om
- Złącze - Nż (Gniazdo N)
W samodzielnych zmaganiach z antenami UMTS przydatny jest poradnik (Link);Jak radzić sobie ze słabym sygnałem... PZDR, Jerzy Cieślański
Na wstępie witam kolegów.
Przyłączam się do tematu ponieważ sam borykam się od pewnego czasu z uruchomieniem łącza internetowego w okolicy gdzie jest bardzo słaby sygnał GSM. Najpierw zakupiłem antenę podobną do ATK-20. Było to kilka lat temu i chodziło mi raczej o stabilny zasięg komórki (ówczesne telefony miały gniazdo do anteny zewnętrznej). Niestety antena nie poprawiła sytuacji, więc wylądowała w garażu. O dziwo zasięg polepszył się nieco może za sprawą nowego BTS'a a może za sprawą nowego telefonu. Przez jakiś czas mogłem nawet korzystać z internetu używając komórki jako routera WiFi. Nie trwało to jednak długo a i apetyt na szybsze łącze pojawił się jak po zjedzeniu przystawki przed obiadem. Kolejny zakup to antena kierunkowa 19 dBi w plastiku, podobna do tej rozebranej i poprawianej przez Pana Jerzego. Wszystko zadziałało prawidłowo po podłączeniu do modemu USB E173 sygnał dobry, transfer tylko ok 1Mb ale nawet filmiki na youtubie dało się przeglądać. Dokupiłem stacjonarny modem z routerem B970 i zaczęły się schody na antenie zewnętrznej zero zasięgu!!! Ponieważ modem pochodził z 2-giej ręki uznałem, że może ma uszkodzoną końcówkę tym bardziej, że odkurzona yagi też nie dawała zasięgu. Ostatnio kupiłem od Polsatu wraz z usługą modem B593s-22 i kicha, na moich antenach bardzo słabiutko i niestabilnie a stary Huawei E173 śmiga pięknie.
O co chodzi ??? Zastanawiam się, nad kupnem anteny panelowej ale waham się bo nie lubię wyrzucać kasy w błoto. Co koledzy o tym sądzą.
Masz możliwośc sprawdzenia modemu Huawei 3131s-2, swego czasu najpopularniejszego modemu 3G? A może nie podłączaj od razu anteny kierunkowej, czy sprawdzałeś sygnał poza budynkiem?
Sprawa trochę się wyjaśniła. Ta logarytmiczna antena w plastikowej obudowie działa poprawnie. Zewnętrzny wskaźnik poziomu sygnału na modemie B593s-22 po podłączeniu kierunkowej anteny zewnętrznej nadal pokazuje tylko jedną kreskę ale rzeczywisty poziom sygnału rośnie z -109 nawet do -89dBi i umożliwia stabilne połączenie. To jest problem, który zawsze akcentują fachowcy - nie należy sugerować się kreskami na wskaźniku ważny jest bezwzględny poziom sygnału wyrażony w dBi. Problem pozostał tylko z modemem B970 w tych samych warunkach tzn po podłączeniu tej samej anteny zewnętrznej łączy się z netem ale tylko w EDGE (a B593 śmiga w 3G) i nie mogę w sofcie wymusić pracy w lepszym trybie.
Modem 3131s2
Dodano po 4 [minuty]:
modem 3131 jest przynajmniej wizualnie podobny do E173, sprawdzałem go też z tą anteną i działa dobrze tylko ogranicza swobodę korzystania z netu bo działa tylko z jednym urządzeniem i musi być podpięty do dość sztywnego kabla antenowego. Pozostaje dokupienie routera i uruchomienie sieci WiFi - i pewnie tak będę musiał zrobić.