Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Almera n16 - Wymiana radia Nissan Almera

LeoVince 26 Jul 2014 13:42 13197 9
    LeoVince
    Level 8  
    Witam,
    Chciałbym poprosić was o sugestie w sprawie radia w moim nissanie almera. Mam aktualnie oryginalne radio które jest zintegrowane z klimatronikiem + duży ekran. Wylgada to tak :
    Almera n16 - Wymiana radia Nissan Almera
    Co proponujecie z tym zrobić aby poprawić jakość grania bo gra to niestety tragicznie.
    Myślałem aby:

1. Zostawić radio takim jakim jest + wytłumienie i wymiana głośników np na popularne helixy. I tu zapewne nie da to niestety pożądanego efektu ze względu na podpięcie tego pod oryginalne radio które w sumie nie wiem jakiej jest jakości.

2. W miejsce napędu CD wsadzenie markowego radia + wzmacniacz 4 kanałowy, 2 kanały na przód i 2 w mostek i mały sub do bagażnika, a panel powyżej i wyświetlacz zostanie jedynie do klimatronika. Osobiście bardziej przychylał bym się do tej opcji. Próbował ktoś wykonać coś takiego w Almerze n16? Było to problematyczne ? Ostatnio przeglądałem serwisy aukcyjne i nie znalazłem ramki żeby upchnąć ładnie w miejsce napędu całe radio, co już powoduje problem.

Pozdrawiam i proszę o sugestie.
    m2c
    Level 19  
    A ten otwór niżej to nie jest 1 din? Opcja numer dwa wydaje się być najbardziej sensowna. Chyba że da się wyciągnąć PRE OUT z fabrycznego radia.
    LeoVince
    Level 8  
    Najprawdopodobniej jest 1din. A może orientuje się ktoś jak wypada te oryginalne radio pod względem jakości dźwięku?
    hetm4n
    Level 20  
    Witam! Kupiłem nowa maskownice i radio pionera. Niestety radio nie pasuje idealnie po przykręceniu do maskownicy. Bez ramki jest całkiem u góry i mam dużą szczelinę od dołu :( i Mam problem co z tym wykombinować. jedyna opcja jaką widzę to przyspawać dodatkową ramkę do mocowania fabrycznego radia, potem wsunąć do tego radio.
    tomaszjanik1984
    Level 1  
    Z tego co sprawdzalem to orginalny odtwarzac cd w almerze po lifcie 2003 - 2006 na wymiary 47x178mm zas standardowe radio na DIN 1 50x180mm. Jedynie ratuje Cie rzezba, radio na pewno sie nie schowa w konsoli i w dodatku nie spotkalem sie z ramka maskujaca do tego modelu. Moze jestem w bledzie ale radio fm znajduje sie w odtwarzaczu cd. Musze zaopatrzyc sie w kabel na iso i popróbowac samemu, a poki co to pozostaje mi transmiter fm.

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

znalazlem taki temat http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/33583-n16-fl-z-autoklima-a-zmieniarka-cd/ ewentualnie mozna pomyslec o emulatorze zmieniarki nie jest tani ale najprostszy w instalacji
    LeoVince
    Level 8  
    Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Jednak chyba zostanę przy pierwszej opcji. Zobaczymy jaki będzie efekt, ewentualnie będę jeszcze kombinował z pre-out'em.
    LeoVince
    Level 8  
    Witam.
    Po praktycznie roku udało mi się wszystko spiąć do kupy.
    Oryginalne radio zostało. Wyciągnąłem z niego jedną parę RCA do tego helixy darkblue, audison srx4 i rex10.
    Mam jeden mały problem. Mając w radiu skale od 0 do 31, powyżej powiedzmy 22-23 jakość dźwięku zaczyna diametralnie spadać, soprany się wyciszają bas robi się płytki, tak jakby powoli przestawiać ze stereo na dźwięk mono. I tak dzieje się do równo 29, ale za to na 30 jak ręką odjął jakość wraca i wszystko gra wyśmienicie. Czego to może być przyczyna ? Bo jednak ciągłe słuchanie na 90% mocy jest jednak ciężkie.
    Pozdrawiam.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    LeoVince wrote:
    Czego to może być przyczyna ?

Zacząłbym od tego >

LeoVince wrote:
    Wyciągnąłem z niego jedną parę RCA

Każdy myśli że wystarczy przylutować kabelek przed końcówką i już , a potem własnie takie babole wychodzą . Masz w Audisonie wejścia Hi-Input więc podłącz na próbę pod nie sygnał ...oczywiście nie ten Twój "RCA", tylko wyjścia głośnikowe radia.
    LeoVince
    Level 8  
    Potestowałem trochę i wyszło na to że na 100% to wina radia, rca nie ma z tym problemem nic wspólnego. Po podłączeniu audio nie zdążyłem jeszcze odłączyć jajek 4x6 z tyłu i na nich sprawdziłem że na oryginalnych głośnikach podpiętych pod radio też jest ten problem. Zobaczymy co da wymiana radia