Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podnośnik hydrauliczny skamet

chuco 26 Jul 2014 15:25 12045 6
    chuco
    Level 9  
    Cześć.
    W piwnicy o dziadka znalazłem taki oto podnośnik
    Podnośnik hydrauliczny skamet. Podnosnik działa tzn. podnosi sie poprawnie jednak z opuszczaniem jest pewien problem. Pod moim samochodem tj. mondeo mkII opuszcza się prawie poprawnie tj. czasami muszę go dodatkowo obciążyć, ale jak stanę np. na próg czy hak to w zupełności wystarcza. Jednak chciałbym tez używać tego podnośnika do mniejszych obciążeń, np. jako prasa hydrauliczna - mam wykonana ale nie mam właśnie podnośnika do niej, a wtedy to muszę się nieźle namordować żeby go schować. Stąd moje pytanie czy da się go jakoś uratować ????
    Pozdrawiam
    zimny8
    Level 33  
    Do opuszczania tego podnośnika służy śruba w obudowie, wykręcając ją o pól obrotu umożliwiamy odpływ oleju z cylindra i cofnięcie tłoka. Jak ją całkiem odkręcisz to olej wypłynie na zewnątrz. Wymień go, pewnie zgęstniał.
    chuco
    Level 9  
    Dziadek kiedyś coś wspominał że ten podnośnik jakoś był za bardzo wyciągnięty pod obciążeniem czy coś w ten deseń i jest jakiś zapieczony czy coś. Ja się na tym za bardzo nie znam, ale dzięki za podpowiedź później spróbuje. A jakiego oleju użyć ????
    Tommy82
    Level 41  
    zimny8
    Mogło go lekko skrzywić.
    zimny8
    Level 33  
    Tommy82 wrote:
    Mogło go lekko skrzywić

Nie sądzę, nie da się go "za bardzo" wysunąć, jest bezpiecznie/właściwie zaprojektowany, uwierz.
    Zmieni olej to się okaże.
    chuco
    Level 9  
    Niestety lewarek umarł własną śmiercią. Po rozebraniu okazało się że tłok jest pokrzywiony. Niestety.
    Dzięki za pomoc