Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Siemens SF64T351EU/30 nie kończy zmywania

eyak 26 Jul 2014 19:54 6066 2
    eyak
    Level 8  
    Witam,

mam leciwą zmywarkę Siemens (2007) i zastanawiam się czy jej czas już nastał. Ostatnio zaczyna się psuć. Z poprzednimi usterkami sobie poradziłem, jednak ta nowa wymaga ode mnie zapytania ekspertów.

Zmywarka nie potrafiła zakończyć zmywania, w komorze nie było wody a cały czas pracowała pompa obiegu wewnętrznego wody. Po przeszukaniu forum z podobnymi problemami okazało się, że należało przeczyścić hydrostat i płaszcz wodny. Ta czynność pomogła częściowo.

Zmywarka ma 3 cykle pobierania wody. O ile podczas dwóch pierwszych pobiera wodę, to podczas trzeciego (chyba do nabłyszczacza) nie jest w stanie jej pobrać. Po dolaniu wody ręcznie do zmywarki do ostatniego cyklu kończy pracę prawidłowo.

Sprawdziłem styki przełącznika membrany hydrostatu podczas pracy i wygląda w porządku (5V standardowo, 0V gdy membrana się znacznie wychyla).

Czy te objawy wskazują na uszkodzony programator? Trochę trudno mi uwierzyć że jednocześnie hydrostat i programator się popsuł, ale może w tym przypadku nieszczęście przyszło parą.

Pozdrawiam
    eyak
    eyak
    Level 8  
    Witam,

Dla potomnych.

Problem rozwiązany. Zakamieniony (i zacięty) był grzybek zaworu wody jak na rysunku. Objaw: płaszcz nie napełniał się, ale woda bezpośrednio leciała do komory zmywania. Ten 'feature' zmylił programator, gdyż do ostatniego poboru wody (do nabłyszczacza) woda jest zrzucana z płaszcza, a nie z kranu, a że w płaszczu nie było wody (gdyż wspomniany grzybek był zacięty w pozycji otwartej), więc w ostatnim cyklu zmywania w komorze było sucho.
    Należało odkamienić (roztworem kwasku cytrynowowego) i oczyścić z rdzy (Domestosem) wspomniany zawór.

Zmywarka Siemens SF64T351EU/30 nie kończy zmywania

Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam
    eyak
    capslock82
    Level 1  
    Potwierdzam. U mnie zmywarka zatrzymywała sie na 0.01 i nie kończyła programu. Po przeczyszczeniu tak ja na zał. wyżej problem znikł. Choć u mnie prawdopodobnie zacięty był tylko zaworek. Pozdrawiam.