Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dekoder Manta DVBT010 - zawiesza się

gello1 27 Lip 2014 11:17 4632 7
  • #1 27 Lip 2014 11:17
    gello1
    Poziom 10  

    Dzień dobry,

    mam problem z dekoderem Manta DVBT 010.

    Dekoder zawiesza się, po wyłączeniu pilotem po ponownym uruchomieniu nie
    uruchamia się. Pomaga jedyne wyłączenie kontaktu i to nie za każdym
    razem zaskoczy. Po uruchomieniu
    po wyłączeniu, żeby uruchomić dekoder procedurę trzeba powtarzać.

    Dekoder kupiłem 20.06. 2013 r. więc gwarancji już nie posiada :cry: .

    Jeszcze nie próbowałem zmieniać oprogramowania czy to może być jego problemem?
    W załączeniu film ( uruchomienie następuję po wyłączeniu z gniazdka po
    kilkukrotnych próbach zaskakuję) .


    Miał ktoś z was taki problem i poza serwisem rozwiązał go ?

    Z góry dziękuję!

    Pozdrawiam

    1 7
  • #4 27 Lip 2014 21:30
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    gello1 napisał:
    Oddam tuner na gwarancji!

    Lepiej reklamować u sprzedawcy.

    0
  • #5 27 Lip 2014 22:29
    gello1
    Poziom 10  

    KOCUREK1970 napisał:
    gello1 napisał:
    Oddam tuner na gwarancji!

    Lepiej reklamować u sprzedawcy.


    Tak zamierzam zrobić, dzięki.

    Napiszę jak wróci do mnie o awarii jak będzie ujęta w karcie gwarancyjnej.

    Ale to tak myślę za 3 tygodnie, tyle to pewnie potrwa.

    0
  • #6 05 Sie 2016 20:31
    jerrylu
    Poziom 9  

    Witam
    Czy ktoś z kolegów ogarnął na czym polega problem z wieszaniem się.
    Ja mam tak samo, podłączenie dekodera do sieci powoduje zapalenie się zielonego led-a i na tym koniec, nie można uruchomić dekodera ani pilotem ani przyciskiem power, na wyświetlaczu ciemno. Klilkunastokrotne próby wyciągania wtyczki dekodera z gniazdka i wkładania losowo skutkują tym że na dekoderze zapala się zielony led oraz poziome segmenty wyświetlacza i za chwilę na wyświetlaczu jest numer kanału, wtedy wszystko działa, wyłączenie z pilota czy przyciskiem power powoduje przejście dekodera w stand-by i świeci dioda czerwona, ponowne włączenie czy pilotem czy przyciskiem power - zawiesza się - świeci zielony led i dekoder nie działa.
    Czy jest możliwość w tym dekoderze zaktualizowania softu z pendriwe ?

    2
  • #7 21 Gru 2016 18:59
    Josey
    Poziom 13  

    Ja mam taki sam problem z tym dekoderem już od ponad roku. Myślałem że mi zawilgł więc go podgrzewałem suszarką i o dziwo po podgrzaniu tuner zaczął reagować na pilota. Jednak teraz już nawet suszarka nie daje rady. Na pewno to nie wina oprogramowania bo mam dwa takie identyczne tunery i ten starszy działa bez zarzutu.
    W tej chwili nawet podgrzewanie suszarką już nic nie daje i tuner reaguje już tylko na przycisk włączania i wyłączania

    0
  • #8 08 Mar 2018 09:44
    Ślepowroński Krzysztof
    Poziom 11  

    Także miałem problemy z w/w modelem dekodera (MANTA DVBT010). Wprawdzie zawieszania się nie było ale zauważałem dziwne, niczym nie uzasadnione, włączanie się dekodera do trybu pracy. Zwróciłem na to uwagę gdy ponowne włączenie następowało w ciągu kilkudziesięciu minut od wyłączenia. Kolejnym dziwnym zachowaniem było uruchomienie przywracania ustawień fabrycznych w chwili dołączania lub odłączania pamięci USB (wystąpiło to kilka razy i od tego czasu te czynności robiłem gdy dekoder był w trybie standby).

    Przebadałem dokładnie zachowanie się zasilacza i okazało się że stabilnie pracuje tylko gdy dekoder jest w trybie pracy. Wymieniłem główne kondensatory po stronie 5V (1000uF/16V na 2200uF/16V oraz 1000uF/10V na 2200uF/10V). W trybie pracy dekodera zasilacz zachowywał się nienagannie ale przy próbie dołączenia lub odłączenia pamięci USB występował spadek napięcia 5V i ponowny rozruch (dalej było prawidłowo). Jednak po próbie wyłączenia zasilacz przeszedł w ciągły stan prób rozruchu (narastanie napięcia od około 2V do 5V, szybki spadek do około 2V i ponowne narastanie do 5V i ponawny spadek i tak cały czas). Równolegle do 2200uF/10V dołączyłem rezystor 220R jako wstępne obciążenie. Od tej zmiany praca dekodera jest całkowicie prawidłowa.

    Wydaje mi się, że zasilacz w tym modelu jest po prostu niedopracowany i wystarczające by było tylko dodanie rezystora wstępnego obciążenia (wymiana kondensatorów nie była konieczna). Mam również dekoder MANTA DVBT010s który również dziwnie się zachowywał (np. bez powodu zmieniał kolejność zaprogramowanych programów mimo wyłączenia LNC, bardzo często wchodził w szukanie sygnału jak po przełączeniu programu). Również w tym dekoderze dołączyłem rezystor wstępnego obciążenia i jestem teraz w trakcie testowania. Czy to pomoże zobaczymy za jakiś czas.

    Znalazłem prawdziwą przyczynę problemów z tym dekoderem. Po wymianie kondensatora 47uF/25V dołączonego do 2 końcówki układu SW2604A problemy znikły. Jest to filtracja zasilania dla tego układu scalonego a restarty były spowodowane zadziałaniem zabezpieczenia przed nadmiernym wzrostem napięcia na wyjściu.

    0