Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

INTEGRA - duuuużo pytań od laika

tom_wol 28 Jul 2014 04:25 5916 2
Optex
    tom_wol
    Level 1  
    Witam,
    zabrzmi to może jak w klubie AA, ale najpierw kilka słow o mnie. Nigdy nie montowałem systemu alarmowego. Przede mną duża inwestycja w nowy lokal dla firmy i chcę aby to wszystko w przyszłości działało inteligentnie. Celowo podkreślam w przyszłości, bo zdaje sobie sprawę, że kwestia programowania wszystkiego to długie godziny jak nie dni spędzone na manualach i próbach. Ponieważ niedług czeka mnie montaż całej instalacji okbalowania nie chciałbym czegoś pominąć, stąd chciałbym prosić o pomoc w wielu sprawach. DLa ułatwienia je ponumeruję, aby każdy kto ma choć odrobinę pojęcia i chęci pomocy mógł udzielić się w w całości lub w części moich problemów. Jeśli z góry ktoś zakłada, że osoba która nigdy nie montowała alarmu nie powinna się za to brać to nadmienię, ze obecnie cała instalacja elektryczna, w tym oświetlenie na przekaźnikach bistabilnych, niezależne czytniki kart dostępu + zwory elektromagrntyczne, monitoring i wiele innych podobnych zagadnień nie stanowiło żadnej przeszkody więc i z czasem ogarnę integre. Jak wspomniałem jednak wyżej nie chciałbym wszystkiego robić od razu, a więc większość rzeczy w pierwszym etapie będzie sterowana niezależnie od integry a dopiero później nastąpi całościowa integracja.

Najpierw kilka faktów.
    - budynek 230 m2 parterowy
    - dwa wejścia/wyjścia do budynku przez które można wejść i wyjść
    - jedno wyjście na taras, bez możliwości wejścia z zewnątrz (zamknięty teren na tyłach firmy,
    do którego jest tylko jedna droga - przez drzwi któymi się wyszło, bo dookoła jest płot)
    - 12 pomieszczeń (2 największe po 60 m2), reszta małe od 3 do 15 m2
    - na każdym oknie do zamontowania rolety, na drzwiach również
    - brama wjazdowa na posesję (bez furtki)

I teraz moje głupie na początek pytania / założenia / wątpliwości
    1) satel integra 128WRL, po zastosowaniu kart rozszerzających daje możliwość podłączenia 128 WEJŚĆ oraz 128 WYJŚC, a nie 128 kanałów łącznie (np. 64 WE i 64 WY) ? a może kupić integrę 256 ?
    2) alarm - czyli główne zadanie od którego zaczynamy - czy w pomieszczeniach o powierzchni >50m2 powinniśmy stosować więcej niż 1 czujkę, szczególnie gdy z jednej strony są okna a z drugiej drzwi ?
    2b) zakładam, ze każdy z czujników PIR to 1 zajęty kanał WE, czyli przy 12 pomieszczeniach to 12 kanałów zajętych ?
    2c) aby móc kiedyś zwizualizować stan obiektu, tj. stan okien i drzwi stosujemy kontaktorny, czyli liczba okien + liczba drzwi = ilość zajętych portów WE ?
    3) rolety - sterowane indywidualnym i niezależnym sterownikiem, który po podaniu impulsu przyciskiem "w dół" opuszcza rolety aż do rozłączenia przez krańcówkę, po podaniu impulsu drugim przyciskiem roleta analogicznie idzie w górę; aby w przyszłości inetgra sterowała roletami zużyjemy jedno WY na każdą roletę w celu jej podniesienia i jedno WY w celu jej opuszczenia, czyli liczba zużytych WY = liczba rolet x 2 ? dodatkowo jeśli chcemy znać stan czy roleta jest całkowicie zamknięta stosujemy kontaktrony i tym samym liczba zajętych portów WE = liczba rolet ?
    4) sygnalizatory - z uwagi na specyfikę budynku chciałbym zamontować 2 sztuki po dwóch stronach budynku, czy z uwagi na ich funkcje antysabotażowe itd. poza zajęciem jednego kanału WY one "zużywają" coś jeszcze w portach centrali ? jaki model polecacie ?
    5) oświetlenie i sterowanie nim - każdy obwód oświetlenia jest podłączony na niezależnym przekaźniku bistabilnym sterowanym impulsem - jeśli chcemy zatem z integry załączyć lub wyłączyć dowolny obwód, rozumiem, że podłączając równolegle z przyciskiem chwilowym od włączania oświetlenia jeden porty WY uzyskamy taki efekt i tym samym zużyjemy tyle portów WY ile mamy obwodów sterowania oświetleniem ?
    5b) aby sprawdzić stan oświetlenia (czy to do celów wizualizacji zdalnej, czy to do zrealizowania funkcji (gaś wszystkie światła po uzbrojeniu alarmu) zakładam, że gdyby do każdego obwodu zastosować dodatkowy przekaźnik który jest zwarty w chwili gdy światło jest włączone zajmiemy w centrali tyle kanałów wejściowyuch ile mamy obwodów ? czy wówczas bez problemu zrealizujemy funkcję "wyłącz wszystkie światła po uzbrojeniu" ? oraz czy można wówczas zastosować wyłącznik impulsowy które po wciśnięciu zrealizuje funkcję (wyłącz wszystkie światła oprócz pomieszczenia z którego został wciśnięty" ?
    6) czujniki ppoż - montujemy w każdym pomieszczeniu ? jaki jest ich zasięg skutecznego działania w m2 ?
    7) manipulatory - z uwagi na fakt, że mamy dwa wejścia do któych można dostać się z zewnątrz, potrzebujemy dwóch manipulatorów którymi można rozbroić cały system.
    7b) od strony zewnętrznej w tych samych drzwiach o których mowa w pkt. 7 - czy przy użyciu ACCO-SCR-BG mogę zaprogramować aby po wbiciu kodu użytkownika rozbrajał system alarmowy i podnosił roletę wejściową do góry (w sumie to w odwrotnej kolejności) a po przyłożeniu karty tylko otwierał drzwi (elektrozaczep) ?
    7bb) czy jeśli użytkownik zapomni zabrać karty a odczuje potrzebę wejścia to czy przy rozbrojonym alarmie może podając kod jedynie wyzwolić elektrozaczep bez zmiany stanu uzbrojenia alarmu czy to musi być inny kod ?
    7bc) w opisie ma podane "dioda LED informująca o stanie przejścia" - czy to znaczy że jeśli dane drzwi będą pracowały jak w trybie opisanym w punkcie 8 - ta dioda może mi pokazywać w jakim stanie znajduje się aktualnie elektrozaczep ?
    8) drzwi wejściowe mają mieć elektrozaczep, który w ustalonych godzinach pracy (8-16) i przy założeniu, ze alarm jest rozbrojony są zawsze otwarte (w sensie elektrozaczepu). po godzinach pracy elektrozaczep jest zamknety i wejście może nastąpić jedynie po przyłożeniu karty lub po wpisaniu kodu, dodatkowo pracownik siedzący w recepcji ma przycisk (chwilowy zwierny) który po wciśnięciu wyzwala elektrozaczep na kilka sekund; rozumiem,że taki przycisk to jeden kanał na wejściu zużyty i elektrozaczep to oczywiście jeden kanał na wyjściu ?
    9) domofon - używam centrali telefonicznej ELNIX ip PBX - do której można dokupić moduł bramofonu i również sterować elektrozaczepem, czytałem gdzieś, ze przy zastosowaniu dodatkowego przekaźnika można sterować jednym elektrozaczepem czy to z poziomu aparatu telefonicznego czy to z poziomu przycisku podłączonego do integry, tak ?
    10) 5 pomieszczeń wewnątrz budynku ma mieć ograniczony dostęp dla wszystkich pracowników, tzn. wejście tylko po odczycie karty lub wpisaniu kodu - jedno pytanie takie samo jak w 7bb i 7bc więc nie trzeba odpowiadać, drugie pytanie - jak zreazlizować patent, aby podczas obecności osoby na terenie firmy, która urzeduje w danym biurze nie musiała co 2 minuty przykładać karty... dajmy na to pracownik X, gdy wchodzi na teren firmy i na nim jest jego biuro jest cały czas otwarte, ale gdy wyjeżdża z firmy dostęp do jego biura możliwy jest tylko dla osób których karta posiada uprawnienia do otwarcia danych drzwi; czytałem gdzieś o temacie któy też mnie interesuje czyli do wykorzystania integry do RCP... czy jeśli zamontujemy dodatkowe 2 czytniki przy wejściu do budynku, to czy można tak zaprogramować, że: pracownik wchodzi, nawet jeśli alarm jest rozbrojony przykłada kartę do czytnika oznaczonego "WEJŚCIE" i wtedy integra traktuje go jako obecnego na terenie zakładu i tak długo aż nie przyłoży swojej karty do czytnika oznaczonego "WYJŚCIE" wszystkie jego pomieszczenia będą otwarte (elektrozaczep zwolniony) a po jego wyjściu jego prywatne pomieszczenia zostaną zamknięte ?
    10b) druga koncepcja jaka mi chodzi po głowie to po prostu wykorzystanie czujki PIR, czyli tak długo jak rusza się ktoś w tym biurze jego elektrozaczep jest otwarty (aby inni współpracownicy mogli wejśc do niego do biura bez dobijania się i pukania) a gdy ruch ustanie to np. po kilku minutach jego biuro zamknać ? oczywiście wystarczy siedzieć w kiblu 6 minut i już system zamknie biuro i żeby sam wrócił z kibla do biura musi znowu użyć karty lub kodu i to mi się nie podoba, po za tym gdy wyjedzie z firmy a ktoś przebigły będzie chciał coś z tego biura wynieść to znając zasadę działania systemu wykorzysta te 5 minut zwłoki i wejdzie do środka, dlatego rozwiązanie z pkt 10 było by idealne,
    10c) trzecia opcja to zrobienie oddzielnych stref dla alarmu i takie ich skonfigurowanie, aby przy uzbrojonej strefie (jedno biuro) elektrozaczep był zatrzaśnięty, tak? czy uzbrojenie danej strefy można zrealizować wyłącznie kartą, aby nie trzeba było wbijac kodu ?
    10d) gdyby zastosować wariant 10c czyli rozbrajamy alarm strefowy, jesteśmy w biurze, wychodzimy z biura, wyjeżdżamy i zapomnieliśmy uzbroić naszego biura (a przecież już nas nie ma a biuro jest otwarte) czy można po czasie np. 10 minut bez ruchu nie uzbrajając alarmu jedynie zamknąć elektrozaczep, aby nikt obcy do biura nie wlazł ? a gdy np. te 10 minut to będzie drzemka i jednak pracownik się ocknie to po wykryciu ruchu tenże elektrozaczep odblokować (przy założeniu, ze cały czas alarm strefowy był rozbrojony) ?
    10dd) gdyby zastosować wariant 10d, to rozważmy hipotetycznie, czy pracownik wchodzący do firmy już przy wejściu przykładając swoją kartę do głównego manipulatora może rozbroić swoją strefę do któej zmierza, czyli swoje biuro ?
    11) komunikaty głosowe - dokłądamy moduł powiadomień głosowych - czy tu każdy komunikat zajmuje nam jeden kanał WY w integrze ? czyli jeśli chcę uzbroić alarm, a sa otwarte drzwi to wywołaniu komunikatu w głosniku zajmie nam właśnie jeden kanał ? czyli nie pobawimy się teksatmi w stylu "otwarte okno w wc" tylko raczej trzeba by zrobić - if którykolwiek konaktron rozwarty then komunikat "coś jest otwarte" ?
    12) czujki PIR Luna mają wbudowane diody led które można wykorzystać jako oświetlenie awaryjne; oczywiście wyzwolenie takie oświetlenia w każdej czujce zajmie nam jeden port WY w integrze ? czyli do zrealizowania wariantu "gdy światło w danym pomieszczeniu jest wyłączone, alarm rozbrojony, a wykryty ruch - zapal diody w PIR" lub też "przy zaniku zasialania zapal wszystkie diody PIR" zużywamy tyle portów WY ile mamy PIRów ?
    13) brama wjazdowa otwierana z pilota LUB po podaniu kodu; czy sensownym będzie, aby po rozbrojeniu alarmu kodem już przed bramą, otworzyć bramę, podnieść roletę, rozbroić alarm i zwolnić elektrozaczep od drzwi wejściowych ? czy raczej dla bezpieczeństwa ograniczyć się do otwarcia bramy i podniesienia rolety, a elektrozaczep i rozbrojenie alarmu zostawić na kod ?
    14) w danym pomieszczeniu przycisk chwilowy ("wychodzę"), który po wciśnięciu gasi światła w danym pomieszczeniu, nawet jeśli bądą to 2 lub 3 obwody na przekaźnikach bistabilnych ? ten sam przycisk wciśnięty po raz drugi wykonuje czynności analogiczne ?
    15) czy można uzbroić cały alarm poza jedną strefą ? czyli pracownik zostaje po godzinach, siedzi grzecznie w swoim biurze o 22:00 i dla bezpieczeńśtwa uzbraja sobie obiekt, czyli spuszcza rolety, zamyka bramę, ale jednak siedzi w biurze ? czy wychodząc z tego biura może oczywiście dostać komunikat głosowy "uwaga, alarm uzbrojony, masz 30 sekund na rozbrojenie" ?
    16) można generować komunikaty głosowe do zdarzeń w ciągu dnia, tzn. przy wykryciu zalania, pożaru, albo zaniku zasilania ?
    Zakładam, ze takie gadżety jak ponizej nie stanowią większego problemu przy konfiguracji opisanej jak wyżej:
    17) gaszenie światła gdy w pomieszczeniu nie ma ruchu przez X minut
    18) komunikat głosowy przy uzbrajaniu alarmu jeśli jakieś okno nie jest domknięte
    19) po zamknięciu drzwi i uzbrojeniu alarmu włączyć światło "odprowadzające" na x minut ?
    20) jeśli brama jest zamknięta a uzbrajamy alarm - otworzyć ją ?
    24) to samo światło "odprowadzające" zapalić wtedy gdy czujnik ruchu zamontowany na zewnątrz wykryje ruch (czyli gdy ktoś przeskoczy płot i wlezie na teren posesji aby sobie popatrzeć) ?
    25) pilot, którym można podnieść lub opuścić wszystkie rolety ?
    26) wewnętrzny sygnalizator optyczny załączający się po wciśnięciu przycisku dzwonka (czasami jest dość głośno od pracujących maszyn)
    27) INT-RS Plus - czy dobrze myślę, że za jego pomoca mogę otrzymywac odpowiedzi z integry na zadane pytania o poszczególne stany lub nawet je zmieniać z poziomu komputera pomijajac całe oprogramowanie dedykowane ? czy to urządzenie jest niezbędne do pracy z GUARDX ?
    28) INT-O INT-E - na logikę - podłączenie jednej karty zabiera nam jeden port z podstawowej "16" w centrali ? jest wiele kart rozszerzeń - do opisanych przeze mnie potrzeb - który powinienem wybrać ?

Jeśli ktokolwiek dotarł do tego momentu to mocno mu gratuluję. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i podpowiedź do choćby jednego z punktów. Każda informacje i sugestia w co się zaopatrzyć i jakie kable pociągnąć aby nie zrobić gafy jest dla mnie na wagę złota. Jak pisałem na wstępie - całość wygląda dość skomplikowanie, ale to dlatego, że w pierwszym etapie budynek ma być sterowany elektrycznie, ale nie centralnie z integry i przede wszystkim niezależnie od niej (w przypadku jej awarii nie chcałbym zamykać firmy tylko dlatego, że nie mogę zapalić światła w kiblu albo podnieść rolety). Dodatkowo potrzebne mi informacje co trzeba kupić jeszcze ? co pominąłem ? płyta głowna, karty rozszerzeń portów aby uzyskac tą wymaganą ilość (stąd tak częste pyatnia ile to zajmuje portów). Do tego potrzebny zasilacz? akumulator ? przy zakupie integry256 jakiś moduł bezprzewodowy ? moduł powiadomień gsm ? moduł komunikatów głosowych ? które karty rozszerzeń ?

............................................................
    mod:suworow
    Warto przeczytać również:

Satel Integra -instalacja i konfiguracja systemu - wybrane zagadnienia

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi i artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń:
    Zabezpieczenia stacjonarne. Systemy alarmowe, Kamery, Domofony, Napędy bram i rolet, Automatyka domowa. Tematy Wyróżnione i poradniki.
    Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum77.html

Zachęcam również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum510.html
  • Optex
    Peacekeeper

Level 11  
    Witam,
    Quote:
    satel integra 128WRL, po zastosowaniu kart rozszerzających daje możliwość podłączenia 128 WEJŚĆ oraz 128 WYJŚC, a nie 128 kanałów łącznie (np. 64 WE i 64 WY) ? a może kupić integrę 256 ?

Integra 128 WRL zapewnia zarówno 128 wejść, jak i wyjść.
    Integra 256 jest pozbawiona funkcji bezprzewodowych, i aby je uzyskać należy zainstalować dodatkowy kontroler (ACU-100, ACU-250).

Quote:
    alarm - czyli główne zadanie od którego zaczynamy - czy w pomieszczeniach o powierzchni >50m2 powinniśmy stosować więcej niż 1 czujkę, szczególnie gdy z jednej strony są okna a z drugiej drzwi ?

Należy to sprawdzić w parametrach czujek.
    Na przykład czujka SATEL COBALT zapewnia, z wysokości 2,4 m pokycie terenu DO 12M.
    W tym przypadku najlepiej by było zastosować dodatkowe czujki.

Należy dobrać oczywiście czujkę do potrzeb, na PIR, albo PIR+MW. Zależy, jaki masz budżet i jakiej dokładności wykrywania potrzebujesz.

Quote:
    zakładam, ze każdy z czujników PIR to 1 zajęty kanał WE, czyli przy 12 pomieszczeniach to 12 kanałów zajętych ?

Każdy czujnik zajęty w konfiguracji NO/NC to jeden kanał. Plus ewentualnie jedno wejście na sabotaż z tej czujki.
    Jeśli Ci brakuje, możesz spróbować konfiguracji EOL/2EOL.

Quote:
    aby móc kiedyś zwizualizować stan obiektu, tj. stan okien i drzwi stosujemy kontaktorny, czyli liczba okien + liczba drzwi = ilość zajętych portów WE ?

Nie koniecznie muszą być one przewodowe, można na przykład również użyć bezprzewodowej czujki magnetycznej serii AMD-103/102/101.

Ale generalnie jedna czujka = jedno wejście.

Quote:
    sygnalizatory - z uwagi na specyfikę budynku chciałbym zamontować 2 sztuki po dwóch stronach budynku, czy z uwagi na ich funkcje antysabotażowe itd. poza zajęciem jednego kanału WY one "zużywają" coś jeszcze w portach centrali ? jaki model polecacie ?

W sygnalizatorach jest jeszcze dodatkowy obwód TMP, który możesz podłączyć do któregoś z wejść centrali. To jest właśnie obwód sabotażowy. Więcej informacji w instrukcji sygnalizatora.

Quote:
    manipulatory - z uwagi na fakt, że mamy dwa wejścia do któych można dostać się z zewnątrz, potrzebujemy dwóch manipulatorów którymi można rozbroić cały system

Z tego co pamiętam, INTEGRA ma możliwość podłączenia tylu manipulatorów, na ile jej pozwoli magistrala adresująca. Ta ilość zmniejsza się w zależności od zainstalowanych ekspanderów.

Quote:
    INT-O INT-E - na logikę - podłączenie jednej karty zabiera nam jeden port z podstawowej "16" w centrali ? jest wiele kart rozszerzeń - do opisanych przeze mnie potrzeb - który powinienem wybrać ?

Te karty podłącza się do magistrali komunikacyjnej - zacisk DAT. Nie zabiera on wejść/wyjść, ale zabiera "miejsce" na manipulatory, rozszerzenia, etc.

Quote:
    6) czujniki ppoż - montujemy w każdym pomieszczeniu ? jaki jest ich zasięg skutecznego działania w m2 ?

Czujniki pożarowe, wykorzystują różne metody wykrywania. Na przykład czujki ASD do systemu ABAX i MSD do systemu Micra wykorzystują metodę optyczną. Kiedy stężenie dymu w komorze optycznej przekroczy określony próg, wywołany zostanie alarm. Nie wiem jak to się ma do innych czujników, ale za chwilę sprawdzę.

Update po 15:36: niektórzy instalatorzy twierdzą, że wystarczy ją zamontować w miejscach narażonych na zadymienie - kotłownie, kuchnie, piece. Osobiście jednak polecam również zastosowanie czujników DG-1 CO; LPG; ME - w zależności od tego jaki gaz jest stosowany na obiekcie. Prawdopodobnie będzie to model DG-1 ME, ze względu na metan pochodzący z instalacji podziemnej PGNiG.

Z góry przepraszam, że nie na wszystkie pytania odpowiedziałem, ale nie mam po prostu czasem wystarczającej wiedzy.
    Jeśli jakichś rzeczy się jeszcze dowiem, to dopowiem później.

Co do przewodów:
    Polecam użycie przewodów YTDY 6x0,5. Znajdziesz je na przykład tu:

http://www.eltrox.pl/index.php?main_page=advanced_search_result&x=0&y=0&keyword=4243
    http://www.alarm-sklep.pl/kable-do-alarmow-sa...-przewod-szesciozylowy-bez-ekranu-bitner.html
    Peacekeeper

Level 11  
    Witam,

Z czujki AQUA LUNA udało mi się uzyskać i zeskanować instrukcję obsługi.

Do sterowania oświetleniem można wykorzystać wyjście centrali alarmowej. Można też podłączyć je bezpośrednio do wyjścia OC czujki.