Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd Wiśniowski Optima 600 nie zamyka poprawnie bramy garażowej

28 Lip 2014 10:38 11568 9
  • Poziom 7  
    Witam
    Posiadam zainstalowany napęd Wiśniowski Optima 600 (sterownik eL16 v7.1 oraz sterownik radiowy Nice eL03) z podłączonymi fotokomórkami.
    Problem polega na niepoprawnym zamykaniu drzwi, a mianowicie przez cały czas trzeba trzymać wciśnięty przycisk na pilocie aż do momentu zamknięcia bramy. W przypadku wcześniejszego odpuszczenia przycisku lub utracie zasięgu przed domknięciem brama powraca do pozycji otwartej. Otwieranie z kolei działa prawidłowo na impuls.
    Napęd został tak zainstalowany przez firmę od której nabyłem urządzenie i monter stwierdził, że tak to ma działać.
    Proszę o informację czy ktoś się spotkał z takim działaniem napędu i jak go poprawić?

    Poniżej zdjęcia płytek sterujących:
    Napęd Wiśniowski Optima 600 nie zamyka poprawnie bramy garażowej
    Napęd Wiśniowski Optima 600 nie zamyka poprawnie bramy garażowej
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • OptexOptex
  • Poziom 38  
    Dziwne sterowanie w prywatnym domu, takie stosuje się przy bramach przemysłowych w celu zwiększenia bezpieczeństwa.
  • OptexOptex
  • Poziom 11  
    Brama musi zamykać się z pilota na impuls (jest to w standardzie), sterownik który pan posiada ma również funkcje zamykania automatycznego. Wystarczy mikroprzełacznik ustawić w kierunku ON. Można sprawdzić czy w tej konfiguracji brama się zamknie, Załączam instrukcje do sterownika, jeżeli nie zostawili jej instalatorzy, może sie przydać
  • Poziom 7  
    Sprawdziłem w dniu wczorajszym wg instrukcji i włączyłem mikroprzełącznik odpowiadający za zamykanie automatyczne w pozycję ON i niestety nic się nie zmienia. Cały czas trzeba trzymać wciśnięty przycisk pilota przy zamykaniu. Zgodnie z instrukcją przy włączonej funkcji zamykania automatycznego brama powinna się zamknąć sama po 15 sekundach (tak zaprogramowałem). Również nie ma żadnej reakcji. Fotokomórki działają bo jak stoję w ich świetle nie ma możliwości zamknięcia bramy.
    Czy ktoś ma jakieś sugestie??
  • Poziom 11  
    Jeżeli to nie działa, przypuszczalnie jest to wina samego sterownika.
    A co do instalatora pewnie chciał szybciej jechać do domu.
    Na Pana miejscu zadzwoniłbym do tego sklepu, http://www.ster-tronic.pl/sterownik-el16q-24v-100w-wisniowski-p130.html
    Pomoc techniczna : Telefon kom: 504-286-944
    Jeżeli oni potwierdzą defekt sterownika trzeba będzie wezwać instalatora na serwis.
    Pozdrawiam
  • Poziom 7  
    Dzięki za podanie kontaktu, uzgodniłem z serwisem, że odsyłam sterownik do zdiagnozowania usterki.
    Pozdrawiam
  • Poziom 17  
    Mnie to wygląda na fotki - zmostkuj na próbę styki "F" i "masa" w puszce na ścianie.
  • Poziom 7  
    Witam. Próba z mostkiem niestety nieudana. Sterownik reaguje bez zmian. Zdecydowałem, że odsyłam go do serwisu.
  • Poziom 10  
    Ja bym raczej obstawial, ze w tym radiu nice jest mozliwosc ustawienia trybu pracy, poczytac instrukcjd
  • Poziom 7  
    Witam, problem został rozwiązany.
    Po odesłaniu do serwisu okazało się, że sterownik eL16 v7.1 działa prawidłowo. Przyczyną błędnego działania był niewłaściwie podłączony przez instalatora styk od czujek ruchu w sterowniku radiowym Nice eL03.