Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] ONKYO A-8067 - Pali rezystor w jednym kanale

28 Lip 2014 11:17 10374 220
  • Poziom 36  
    Cześć,

    jakiś czas temu dostałem od wuja wzmacniacz Onkyo A-8067. Wzmacniacz był u "majstra" który nie dał sobie z nim rady. Problem polega na tym że pali jeden z rezystorów w jednym z kanałów. Rozebrałem go i rzeczywiście jeden z rezystorów został spalony, wylutowałem tranzystory (po 2 pary komplementarne na kanał) i jeden z nich okazał się spalony (przewodził w każdą stronę). Tranzystor wlutowałem przy okazji wymieniając spalony rezystor i naprawiając wypalone dwie ścieżki po majstrze. Pomierzone wszystko i wychodzi że ok, ale po podłączeniu do sieci niestety ponownie spaliło ten sam rezystor co wcześniej a chodzi dokładnie o rezystor R604 (bliżniacze kanały także na schemacie jest tylko R603).
    Innych sładów spaleń nie ma, ścieżki prócz tych dwóch wypalonych wcześniej są nienaruszone, drugi kanał jest w porządku (nie naruszony, wszystko ładne). Wzmacniacz podłączam bez głośników

    ONKYO A-8067 - Pali rezystor w jednym kanale
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 41  
    Sprawdź Q606 i 608, jeśli sprawne to sprawdź Q602, 604, potem pomyślimy co dalej. W celu sprawdzenia wylutuj je, ale nie montuj z powrotem nawet jeśli sprawne.
  • Poziom 36  
    Q606 to C2238 i jest to NPN. Pomiędzy B i C mam 116 a B i E mam przejście. Q608 to PNP i pomiędzy wszystkimi nóżkami mam przejście. Wychodzi na to że padły oby dwa tranzystory. Czy w takim wypadku wymienić rezystor oraz tranzystory i włączać czy iść dalej po schemacie sprawdzając czy aby coś innego nie padło?
    Dodam że tranzystory ze stopnia końcowego przetrwały
  • Poziom 41  
    Sprawdź jeszcze Q602 i 604.
  • Poziom 36  
    Ah tak, zapomniałem o nich napisać. Jeden z nich c2229 to PNP i pomiędzy E i C ma 630 a E i B ma 80 a odwrotnie tylko pomiędzy E i B ma 80.
    Drugi to A949 ma wyłamany kawałek obudowy plastikowej (nie było widać bo tam akurat zakrywa go radiator) to również PNP i akurat on jest martwy czyli ani w jedną ani w drugą nie przewodzi w żaden sposób. Czyli wychodzi na to że padły 4 tranzystory sterujące w jednym kanale
  • Poziom 41  
    No tak, ale jeśli padły te tranzystory to nie jest sensownie wlutować nowe i włączać go ponieważ jeśli jeszcze coś jest nie tak, to skończy się to zniszczeniem tych nowo wlutowanych tranzystorów.
    Tam jest jeszcze układ polaryzacji tranzystorów (w czerwonej ramce), którego elementy należałoby sprawdzić i jeśli sprawne można wówczas go uruchomić bez tych tranzystorów które były niesprawne. Sprawdź najpierw to z czerwonej ramki, potem napiszę jak to dalej zrobić.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ONKYO A-8067 - Pali rezystor w jednym kanale
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 36  
    Wylutowałem tranzystor Q517 który jest w kanale niby sprawnym i on również dziwnie się zachowuje na moje oko. Jest to NPN pomiędzy B i C jest przejście a pomiędzy B i E jest 190 i to samo w drugą stronę akurat z tego kanału D513 czy D515 jest ok (w jedną stronę przewodzą w drugą rezystancja) to samo tyczy się rezystorów R533 oraz R529 kondensatora i potencjometru.
    Po wylutowaniu tranzystora z drugiego kanału (tego uszkodzonego) mam przejście w każdą stronę, D514 w jedną przejście w drugą nie, D516 brak przejścia w oby dwie strony rezystory ok, kondensator równiez i potencj też. Czyli wychodzi na to że uszkodzony jest tranzystor Q516, oraz warystor który nie przewodzi w żadną stronę tylko co z tym tranzystorem z niby dobrej końcówki?
  • Poziom 41  
    Jeśli również w drugim kanale tranzystor jest uszkodzony to należy go również wymienić i wyregulować prąd spoczynkowy. Przy takim rodzaju uszkodzenia tych tranzystorów jakie opisujesz, te końcówki mogłyby nawet działać prawie normalnie ale na zerowym lub prawie zerowym prądzie spoczynkowym tranzystorów mocy bez możliwości regulacji tego prądu. Gdyby miały one przerwę pomiędzy C-E to doprowadziło by to do wzrostu prądu spoczynkowego i uszkodzenia tranzystorów mocy.
    Będę dopiero po południu, więc jakby Ci się nudziło to posprawdzaj jeszcze inne tranzystory w tej niesprawnej końcówce. To pozwoli na uniknięcie niespodzianek podczas uruchomienia. Uszkodzenia są tu dość rozległe.
    Czy ta sprawna końcówka grała normalnie?
  • Poziom 36  
    No właśnie nie byłem w stanie sprawdzić drugiego kanału ze względu na układ zabezpieczający końcówki mocy który "załącza" je poprzez przekaźnik w momencie poprawnego ich działania a tu od początku był problem z tym jednym kanałem. Magik który miał ten wzmacniacz usilnie wymieniał palące się rezystory do tego stopnia że wypaliło dwie ścieżki idące do niego po czym po pół roku stwierdził że nie wie co jest i go oddał stąd zapewne tak rozległe uszkodzenia.

    @Wylutowałem ostatni z tranzystorów z końcówki mocy (tej uszkodzonej) i mam tranzystor który również strasznie dziwnie się zachowuje. Jest to 2SC1845 i w jedna stronę pomiędzy B a C czy E jest nieskończonośc. W drugą stronę pomiędzy B a C mam nieskonczonośc a B i E mam 640 czyli kolejny padnięty?
  • Poziom 7  
    Tak by to wyglądało że to śmieć,sprawdź najlepiej wszystkie musi być przejscie w jedna stronę pomiędzy B a K i E, pomiędzy K i E w żadną stronę nie może być przejścia.Jak grzebany to wiesz różni majstrzy bywają....tam wiele czasu wylutowanie ci nie zajmie....a tak jak koledzy wyżej pisali jeden pominiety niesprawny może ci syfu narobić....a rezystor o który pytałeś spalał się na skutek za dużego prądu spoczynkowego najpewniej.
  • Poziom 41  
    Rezystor nie palił się z powodu prądu spoczynkowego tylko z powodu uszkodzonych tranzystorów które przyłączały ten opornik pomiędzy szyny zasilające.
  • Poziom 7  
    czyli rezystor nie spalił się z powodu prądu?to co go w takim razie spaliło jak nie zbyt duży prąd przezeń przepływający?
  • Poziom 41  
    Spalił się oczywiście z powodu zbyt dużego prądu, ale nie był to prąd spoczynkowy jak sugerowałeś.
  • Poziom 36  
    W tym momencie wszystkie tranzystory z końcówki mocy są uszkodzone oraz jeden wraz z warystorem z układu polaryzacji. Czy w tym wypadku wylutowywać reszte tranzystorów z tego układu (jest ich dość sporo) ?
  • Poziom 7  
    Witam
    Ja bym sprawdził wszystkie na wszelki wypadek, uważaj na lutowanie gdyż ONKYO ma delikatny laminat i łatwo odparzyć ścieżke.Pamiętaj też, że ktoś wcześniej naprawiał więc mogą być jakieś "pułapki" zawsze najgorzej naprawia się sprzęt po kimś.
  • Poziom 41  
    bearq napisał:
    W tym momencie wszystkie tranzystory z końcówki mocy są uszkodzone oraz jeden wraz z warystorem z układu polaryzacji. Czy w tym wypadku wylutowywać reszte tranzystorów z tego układu (jest ich dość sporo) ?

    Pozostało do sprawdzenia 7 tranzystorów nie licząc podwójnego jfeta.
    Jeśli któreś z nich są uszkodzone, to i tak trzeba będzie ustalić które i wymienić, tak więc lepiej je sprawdzić od razu. Ten sposób będzie stratą czasu jedynie wtedy gdy okażą się one sprawne.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dokładniej licząc będzie ich dziewięć łącznie z Q902, 903
  • Poziom 36  
    Wyciągłem 8 tranzystorów bez podwójnego JFET i wszystkie są sprawne. Teraz pozostało tylko dobrać zamienniki
  • Poziom 41  
    W prawej części schematu należałoby jeszcze sprawdzić czy wszystkie oporniki które są podłączone do tranzystorów są sprawne.
  • Poziom 36  
    Wracam do tematu, wymieniłem około 6 tranzystorów reszta była sprawna, dziś polutował poskładałem włączyłem i nic się nie dzieje niestety, Onkyo nie załącza końcówki (przekaźnik nie startuje). Reszta panelu się świeci przedwzmacniacz po prawej stronie również pracuje (diody led się świeca). Na wyjściu jeden głośnik
  • Poziom 41  
    Jakie jest napięcie na emiterze któregokolwiek tranzystora końcowego w tym niesprawnym kanale?
  • Poziom 36  
    Chyba rozumiem, brak napiecia na emiterze tranzystorowla koncowego, przesledzilem dalej i tylko na jednym sterujacym mam 60v ktory zasila tranzystor koncowy. Dalej wyszlo ze pad kondensator ceramiczny i nie podaje napiecia na bramke tranz sterujacego.
  • Poziom 41  
    bearq napisał:
    Chyba rozumiem, brak napiecia na emiterze tranzystorowla koncowego,

    To jest akurat prawidłowe że na emiterze tego tranzystora nie ma żadnego napięcia.
    bearq napisał:
    Dalej wyszlo ze pad kondensator ceramiczny i nie podaje napiecia na bramke tranz sterujacego.

    To są błędne wnioski poniewaz tranzystory nie są sterowane za pomocą kondensatorów, chyba że mówisz o wejściowym tranzystorze.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeśli już piszesz o jakichś elementach to określaj je numerem takim jak na schemacie ponieważ jeśli napiszesz coś o kondensatorze ceramicznym to nie wiadomo o który chodzi gdyż we wzmacniaczu jest ich dość dużo

    Dodano po 3 [minuty]:

    Sprawdź w drugim kanale również jakie jest napięcie na emiterze któregokolwiek z tranzystorów końcowych, ponieważ potrzebujemy ustalić powód niezałączania się przekaźnika

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeśli tam też jest zero to zmierz napięcia na wszystkich wyprowadzeniach układu Q701
  • Poziom 36  
    Na tranzystorach końcowych w drugim kanale na emiterach jest 60V. U mnie jest tylko na kolektorzach co jest oczywiste.
    W niedziałającym kanale Q618 na bramce mam 6V na kolektorze 0,7V na emiterze 60V.
    Q608 tylko na kolektorze 60V Q602 i Q604 analogicznie
  • Poziom 41  
    bearq napisał:
    W niedziałającym kanale Q618 na bramce mam 6V na kolektorze 0,7V na emiterze 60V.
    Q608 tylko na kolektorze 60V Q602 i Q604 analogicznie

    Na pewno masz na kolektorze Q618 60V? Jakim cudem jeśli kolektor tego tranzystora jest podłączony do ujemnej szyny zasilającej? To samo dotyczy Q 608 i Q604.

    Dodano po 1 [minuty]:

    bearq napisał:
    Na tranzystorach końcowych w drugim kanale na emiterach jest 60V.

    To napięcie nie dopuszcza do załączenia przekaźnika ponieważ jeśli tam jest takie właśnie napięcie to przekaźnik nie powinien się załączyć.
  • Poziom 36  
    Troszkę zamieszam ale miernik chyba zwariował stąd błędy odczyty. Zmieniłem miernik i sprawa się zmieniła, przepraszam jeszcze raz za zamieszanie ale cóż zrobić na złośliwość rzeczy martwych.
    Mierze względem kołków zasilających:
    Tranzystory końcowe (C2837) w uszkodzonym kanale na kolektorze 125V na emiterach 60V
    Tranzystory końcowe druga para (A1186) na kolektorze 0 na emiterach 50V
    Drugi kanał względem kołków zasilających
    Tranzystory końcowe (c2837) kolektor 125V emiter 1V
    Tranzystory końcowe druga para (A1186) kolektor0V emiter 1V
  • Poziom 41  
    Jeśli już mierzysz napięcia, to należy je mierzyć względem masy. Jeśli pomiary nie były robione względem masy to są one bezużyteczne i należy je powtórzyć. Ponadto jeśli piszesz o jakimś konkretnym elemencie to podaj jego oznaczenie ze schematy a nie typ, ponieważ elementów tego samego typu może być kilka i nie będzie wiadomo o który chodzi.
  • Poziom 36  
    Tak teraz pomiar wykonany względem masy czyli B- jest razem z B+ i z nich wychodzi 125V. Analogicznie jest z drugiej strony.
    Co do tranzystorów to w uszkodzonym kanale są to (C2837) Q610 i Q611 a (A1186) to Q612 i Q616.
    W drugim kanale to (C2837) Q613 i Q609 a (A1186) to Q615 i Q611
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    B- nie jest masą!!! To jest ujemna szyna zasilająca. Masz schemat wydrukowany na kartce?
  • Poziom 36  
    Napięcia pomierzone i wyszło że uszkodzony kanał jest sprawny a nie działa jednak drugi. Rozumiem że mam zrobić powtórkę czyli wylutować wszystkie tranzystory sterujące czyli Q605 Q607 Q603 q617 i pomierzyć?
  • Poziom 41  
    Nie, tym razem jeśli po włączeniu nic się nie pali to można zrobić pomiary napięć na wszystkich wyprowadzeniach wszystkich tranzystorów w tej końcówce która jest niesprawna.
    Jest trochę mierzenia ale ma to tą zaletę że nie katuje się płytki wylutowywaniem i wlutowywaniem elementów