Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dantax Opus R-100 wymiana wysokotonowego

domind 28 Jul 2014 20:02 2577 14
    domind
    Level 14  
    Witam,
    mam dwa głośniki Dantax Opus R-100. Niestety w jednym ktoś podmienił wysokotonowy na jakiś o wyższej efektywności.
    W oryginale w obu siedział jakiś Peerless (jak na zdjęciach).
    Dantax Opus R-100 wymiana wysokotonowego Dantax Opus R-100 wymiana wysokotonowego Dantax Opus R-100 wymiana wysokotonowego

Niestety nie jestem w stanie zidentyfikować co to za głośnik, z resztą najprawdopodobniej i tak już jest praktycznie nie do zdobycia.

Co można wsadzić zamiast do obydwu kolumn? Jak trzeba będzie to mogę przebudować zwrotnicę, ale wolałbym tego uniknąć.

Głośniki maja opis:
    pasmo przenoszenia 55 - 22 000 Hz
    Efektywność 88 dB
    Impedancja 4 Ohm
    Moc 100W
    Moc muzyczna 150W.
    ----
    Średnica zewnętrzna głośnika 85mm
    Rozstaw otworów mocujących 76mm

Coś w miarę taniego do 100zł za sztukę.
    pikuspepe
    Level 11  
    Cześć!
    Słuchaj,napisałem do siedziby firmy która wyprodukowała te kolumny czy podaliby mi model głośnika wysokotonowego jaki tam siedział od początku.Może znajdziesz jakiś na ebay'u i kolumienki będą z oryginalnym głośnikiem.Gdy odpiszą to dam znać :)
    domind
    Level 14  
    Dzieki.
    Chociaz watpie zeby odpisali. Pisalem juz do nich w Marcu na support(malpa)dantaxradio.dk w sprawie wzamcniacza do dzis nie dostalem zadnej odpowiedzi.

Ciagle aktualne - jaki wysokotonowy by tam pasowal? Glownie chodzi o wymiary, bo ze zwrotnica moge sie pobawic.
    pikuspepe
    Level 11  
    Link
    Zobacz ofertę Stx'a z kopułek myślę że 92db efektywności starczy z pewnością, jeśli będzie za głośny zawsze można go ściszyć tłumikiem rezystorowym.
    domind
    Level 14  
    Juz patrzylem. Dwa pierwsze sa do samochodu i za male, a reszta sie nie zmiesci w ten otwor co obecnie jest.
    pikuspepe
    Level 11  
    Link - 80mm
    Link - 80mm

Najbliższy wymiar jaki znalazłem,najwyżej dasz jakąś uszczelke,gume pod głośnik.

Chyba że Tonsilka nie chcesz...
    domind
    Level 14  
    Tez sie nie zmieszcza.
    Otwor na magnes ma tylko 65mm.
    pikuspepe
    Level 11  
    Aha a myślałem że "średnica zewnętrzna głośnika" to otwór montażowy
    w takim razie zobacz na Link i z tego co mi się wydaje są tam takie głośniki...
    domind
    Level 14  
    Jedynie GDWK 7/50/19.
    I nie dosc ze kwadratowy, to jeszcze troche za mala moc.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    pikuspepe
    Level 11  
    Nie słyszałem jeszcze tego głośnika ale po zastosowaniu tłumika może być całkiem dobrze...Pozostaje kwestia cięcia i odpowiedniej zwrotnicy.Sprawdź na jakiś cz. inni koledzy "cieli" ten głośnik.Jeśli nisko-średnio tonowy ma małą membranę to możesz ustalić cz. cięcia dalej (wyżej) niż przy większej np >20cm

EDIT. Słuchaj dostałem wiadomość od tej firmy,piszą że nie rozpoznają głośnika.Proszą o wysłanie zdjęć-co także zrobiłem :)
    Pozdrawiam.
    domind
    Level 14  
    Chciałem uniknąć przerabiania frontu. Niby idzie za maskownicę, ale ciągle. Szczególnie że ten lakier będzie ciężko odtworzyć.
    Teraz znalazłem SEASy które maja podobna konstrukcję, ale ciągle górny plastik za szeroki.SEAS 19TFF 1 (H0737-08) i 19TAF/D (H0561-08).
    Dantax Opus R-100 wymiana wysokotonowego
    No i cena, troche dużo jak miałby iść na dzień dobry do cięcia.

Pewnie się zdecyduje na GDWK 7/50/19, bo i tak 100W pewnie nie będe dawał, skoro one maja robić za tylne głośniki.

Dodano po 1 [minuty]:

pikuspepe - domyślam się, że pisałeś do Peerless, a nie do Dantax'a?
    pikuspepe
    Level 11  
    Napisałem do Dantaxu,tylko że do pana zajmującego się działem sprzedaży...
    domind
    Level 14  
    pikuspepe - odpowiedzieli Ci cos jeszcze z Dantaxu?
    pikuspepe
    Level 11  
    Żadnej odpowiedzi z ich strony...