Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WD 1TB my passport - Windows i CrystalDisk info nie wykrywa dysku.

29 Lip 2014 13:34 2478 4
  • Poziom 9  
    Witam,

    WD 1TB my passport (dokładnej nazwy modelu nie znam, dysk ma już parę lat i jest dawno po gwarancji) nagle przestał mi działać (rozłączyło go w czasie, gdy oglądałem serial) i od tamtej pory nic mi go nie wykrywa - sprawdzałem na 3 różnych pc.

    Było to dość dziwne, bo wcześniej nie miałem z nim żadnych problemów.

    Po podłączeniu dysku do komputera, pali się dioda, słychać że dysk pracuje.

    Próbowałem go rozkręcać i podłączyć bezpośrednio pod komputer - niestety jest to szyfrowane usb i jak się doczytałem - jest to niemożliwe.

    Sprawdzałem go programami do tworzenia SMARTów, m.in CrystalDisk info - niestety pozostaje niewykryty.

    Chciałbym jakoś przynajmniej odzyskać dane, niestety w takich profesjonalnych punktach to kosztuje małą fortunę :(.

    Proszę o pomoc.

  • Poziom 10  
    Witam,

    Jeśli możesz, najpierw spróbuj po prostu podłączyć dysk innym przewodem. Może się przetarł.

    Jeśli to nie pomoże, należy sprawdzić, czy dysk jest widoczny w Menedżerze Urządzeń. Menedżer urządzeń możesz uruchomić klikając na Start > Uruchom, lub wykonując skrót klawiszowy Logo Windows+R, a następnie wpisz w pole (bez cudzysłowu) "compmgmt.msc". Po lewej stronie w drzewie znajdziesz Menedżer urządzeń.

    Jeśli dysk będzie widoczny można zrobić kolejne testy. Czy istnieją partycje i tak dalej.

    Jeśli dysk się nie pokazuje po podłączeniu ani jako dysk, ani jako koncentrator USB, ani jako "nieznane urządzenie", może to oznaczać problem z jego elektroniką. Wtedy, ostatecznie można spróbować użyć innej kieszeni/obudowy na dysk i wykonać tę operację jeszcze raz.

    Jeżeli dysk jest uszkodzony fizycznie pozostaje tylko Kroll Ontrack.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Do odczytu SMART sprawdź jeszcze HD Sentinel.
  • Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź,

    Sprawdzałem na innym przewodzie - nie udało się.
    HD Sentinel też nie wykrył.

    Co ciekawe jak przy uruchomionym Menadżerze Urządzeń, za 5-6 próbą coś delikatnie "pykło" - specyficzny dźwięk i wreszcie coś wykryło - nieznane urządzenie - który w szczegółach wskazał takie wartości:

    USB\VID_13FD&PID_1617&REV_0100
    USB\VID_13FD&PID_1617

    Niestety nawet po wykryciu jako nieznane urządzenie ani cristal disk ani HD sentinel, go nie "znalazło", a po odpięciu kabla dysku i ponownym podpięciu znów pusto - nawet w Menadżerze.

  • Poziom 10  
    scarf napisał:
    Dziękuję za odpowiedź,

    Sprawdzałem na innym przewodzie - nie udało się.
    HD Sentinel też nie wykrył.

    Co ciekawe jak przy uruchomionym Menadżerze Urządzeń, za 5-6 próbą coś delikatnie "pykło" - specyficzny dźwięk i wreszcie coś wykryło - nieznane urządzenie - który w szczegółach wskazał takie wartości:

    USB\VID_13FD&PID_1617&REV_0100
    USB\VID_13FD&PID_1617

    Niestety nawet po wykryciu jako nieznane urządzenie ani cristal disk ani HD sentinel, go nie "znalazło", a po odpięciu kabla dysku i ponownym podpięciu znów pusto - nawet w Menadżerze.


    Nie zostało wykryte przez Sentinela, bo nie "dostał" sterownika i nie został rozpoznany jako dysk.

    Na razie jest rozpoznany jako "coś", dlatego nie można wysłać do niego instrukcji sterujących z Sentinela odnośnie dysków twardych (bo nie wiadomo, czy zrozumie :) ), zaproponowałbym przetestowanie pod Linuxem, jako, że on ma mniejsze problemy z wykrywaniem niektórych sprzętów. Tutaj już proponuję skonsultować się z kolegą mbo, bo ja nie zajmuję się Linuksami typowo.