Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dysk excelstor callisto - disc boot failure insert system disk and press enter

gvmis 29 Jul 2014 14:12 1488 9
    gvmis
    Level 2  
    Witam. Posiadam następujący problem.

Znajomy dał mi komputer, abym mu zainstalował system. Komputer już swoje lata ma. Odpalany będzie raz na kilka dni tylko aby coś wydrukować. Problem jest taki, że po odpaleniu komputera pokazuje się napis "disc boot failure insert system disk and press enter" Stacja dyskietek jest wypięta i w biosie ustawione jest na "None". Gdy podłączę napęd CD, aby zainstalować system, po ustawieniu bootowania z płyty, pokazuje się napis "Instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera, po czym jest czarny ekran.

Gdy podłączyłem dysk twardy pod inny komputer okazało się, że jest tam świerzutki system. Napęd także działa pod innym komputerem. Taśma jest sprawna. Zastanawiam się jeszcze nad zasilaniem, ale też raczej jest, bo jak dotknę dysku to czuć delikatnie że działa.

Dysk jest to Excelstor Callisto 80GB - złącze ATA(szeroka taśma)
    Płyta: MSI K7t Turbo ver.3

Jak coś jeszcze trzeba podać - piszcie.
    Bardzo proszę o pomoc

P.S. Przejrzałem mnóstwo podobnych wątków, ale nie znalazłem rozwiązania.
    młody14
    Level 37  
    gvmis wrote:
    Gdy podłączę napęd CD, aby zainstalować system, po ustawieniu bootowania z płyty, pokazuje się napis "Instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera, po czym jest czarny ekran.

Zworki jak i urządzenia na taśmach dobrze ustawione?

gvmis wrote:
    Zastanawiam się jeszcze nad zasilaniem

Marka i model zasilacza? Może nie daje rady...

Próbowaleś podłączać dysk do drugiego wejścia ATA na płycie?
    gvmis
    Level 2  
    Zworki są ustawione odpowiednio (zresztą próbowałem na kilka sposobów). Próbowałem dwie taśmy i dwa wejścia.

Zasilacz lc b300atx P4. Próbowałe podpiąć inny zasilacz i też nic. Więc chyba nie w tym rzecz.
    safbot1st
    Level 43  
    gvmis wrote:
    Gdy podłączyłem dysk twardy pod inny komputer okazało się, że jest tam świerzutki system.

Podaj SMART dysku z tego innego komputera lub sprawdź SMART bootowalnym programem MHDD uruchamianym z płyty na obecnym komputerze.
    W jaki sposób stwierdziłeś, że na dysku jest w 100% sprawny system?

gvmis wrote:
    lc b300atx P4

Jest to urządzenie, które może powodować problemy. Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Na jaki zasilacz go podmieniałeś?
    młody14
    Level 37  
    gvmis wrote:
    Zasilacz lc b300atx P4

Wiesz że to czarna lista? No ale dobra, powiedzmy że póki co mniesza o to, bo jak na innym zasilaczu jest to samo...

Dysk w ogóle jest wykrywany w biosie?

Hmm.. Jeśli w komputerze jest więcej niż jedna kość ramu (oczywiście nic na ten temat nie napisałeś, a wypadałoby) - wyciągnij jedną. Jeśli jest jedna - przełóż do drugiego slotu lub/i załatw inną i spróbuj jeszcze raz uruchomić instalacje Windowsa.
    safbot1st
    Level 43  
    gvmis wrote:
    Zasilacz lc b300atx P4

Podaj dokładnie model. Firma L&C? Lub wklej foto naklejki z niego.
    młody14 wrote:
    bo jak na innym zasilaczu jest to samo...

Dlatego pytam co to za "inny zasilacz"...
    Piotr922
    Level 16  
    Skoro napęd i dysk działa na innym kompie, a tutaj się wiesza, to coś jest ze sprzętem. Możliwe, ze ten "genialny" zasilacz uwalił pamięć i dlatego tak się dzieje, dlatego najlepiej byłoby skombinować jakiegoś chiefteca, albo inny, porządny zasilacz i sprawdzić na nim, plus dodatkowo skołować RAM na podmianę. Można również zrobić test programem memtest, ale dla mnie ten program to badziew, bo raz przez niego komputer upsuł mi tyle krwi, że masakra, bo on stwierdził, że pamięć jest ok, a jednak była uwalona, tylko że aby do tego dojść musiałem podmienić wszystkie cześci i z braku możliwości wymieniłem RAM i komp ruszył. Jeszcze jedna, istotna rzecz. Taśmy masz na pewno dobrze podłączone? Wolę zapytać, bo spotakłem takiego geniusza, który mało tego, że do góry nogami zapiął taśmę, to jeszcze napęd dał na IDE0, a dysk na IDE1. Upewnij się, że w ogóle zworki dobrze są powkładane, bo napędy i dyski na ATA są bardzo kapryśne i ja raz miałem przypadek, że chciałem dorzucić drugi dysk kompa i ten za cholerę nie mógł się dogadać albo z pierwszym dyskiem, albo nagrywarką i dopiero ten drugi jak dałem jako CS zatrybiło.
    młody14
    Level 37  
    Piotr922 wrote:
    Możliwe, ze ten "genialny" zasilacz uwalił pamięć i dlatego tak się dzieje, dlatego najlepiej byłoby skombinować jakiegoś chiefteca, albo inny, porządny zasilacz i sprawdzić na nim, plus dodatkowo skołować RAM na podmianę.

O tym pisałem wcześniej:
    młody14 wrote:
    Jeśli w komputerze jest więcej niż jedna kość ramu (oczywiście nic na ten temat nie napisałeś, a wypadałoby) - wyciągnij jedną. Jeśli jest jedna - przełóż do drugiego slotu lub/i załatw inną i spróbuj jeszcze raz uruchomić instalacje Windowsa.

Piotr922 wrote:
    Taśmy masz na pewno dobrze podłączone?

gvmis wrote:
    Zworki są ustawione odpowiednio (zresztą próbowałem na kilka sposobów). Próbowałem dwie taśmy i dwa wejścia.

Nie możliwe w takim razie że źle by podłączył bez sprawdzenia czy dobrze to robi.

Piotr922 wrote:
    Wolę zapytać, bo spotakłem takiego geniusza, który mało tego, że do góry nogami zapiął taśmę, to jeszcze napęd dał na IDE0, a dysk na IDE1.

Co to za różnica? W biosie przecież możesz ustawić z czego ma bootować, jeśli wybierzesz hdd to ruszy z IDE1, proste.
    Piotr922
    Level 16  
    Oj, niekoniecznie. W tym przypadku właśnie co pisałem tak nie było, bo komp wieszał się na poście. Odwrotne podłączenie taśmy też nie jest obojętne, a dlaczego, to już w googlach i w fachowej literaturze można doczytać.
    młody14
    Level 37  
    Piotr922 wrote:
    Odwrotne podłączenie taśmy też nie jest obojętne, a dlaczego, to już w googlach i w fachowej literaturze można doczytać.

Hehe, no co Ty nie powiesz :D

Jeżeli autor do innego komputera potrafi podpiąć ten dysk normalnie to do tego zawsze podpina błędnie? ;)