Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II - Czujnik zmierzchu, moduł AVT1476 i św. dzienne.

bakupl 29 Jul 2014 18:12 11589 11
    bakupl
    Level 11  
    Witam,
    Generalnie męczą mnie dwie rzeczy.

1.) Mam auto z polowy 2004 roku i ze wzgledu na poziom wyposazenia (Dynamique) mam jedynie czujnik deszczu.
    Czujnik deszczu i zmierzchu po 2003 roku to ten sam moduł. Trzy piny, przejrzałem schematy i nie róźni się nic. 12V, masa, sygnał CAN. Jak mniemam operuje tym UCH - komputer główny, choć w clip'ie przestawiłem na czujnik zmierzchu, ale nie działa - nie ma możliwości włączenia automatycznych świateł jak to Renault nazwało...

No i w związku z tym chciałem dodać tą funkcjonalność, ponieważ mam światła dzienne.

2.) Kupilem modul AVT 1476.
    Jak go podłączyć? Zasilanie wiadomo (+12 po zaplonie)
    Ale wyjscie.

Jak podepne mu wyjście na światła mijania (xenony) to oczywiście One zadziałają, ale bez świateł pozycyjnych (przod pal licho, ale tył)....

No i jak ten moduł ktory ma wyjscie +12 i gnd podlaczyc pozycje i mijania?
    bakupl
    Level 11  
    No ale wtedy mijania się nie włączą....
    bakupl
    Level 11  
    No bo jak? Manetka 'mechanicznie' zalaczasz jedne i drugie, ale elektronicznie to dwa rozne obwody ;/
    genek1000
    Level 35  
    No ale po co postojowe przy włączonych dziennych. Przecież przepis o włączonych światłach tylnych przy włączonych postojowych umarł już chyba w 2010 r :?:
    zuzia3521
    Level 16  
    Trzeba zastosować dwa przekaźniki zwierno roz i zwierny.Np jeżeli masz dzienne zakładane ledy , to podłączasz ledy i pozycyjne to pierwszego przekaźnika , mjania do drugiego. Jeżeli czujnik zadziała rozłączy ledy i załączy pozycyjne i mijania .
    bakupl
    Level 11  
    Chyba sie nie zrozumielismy....

Dzienne dzialaja jak trzeba czyli:
    Włączasz zaplon, swieca sie dzienne,
    Wlaczasz pozycje, gasna dzienne

Ale chodzi o to ze:
    Jak mam ten modul AVT1476 to tam podlacza sie pod jakies zrodlo swiatla...
    NO I jak podlacze pod mijania to nie zgasza sie dzienen to raz, a dwa ze nie bedzie pozycji.

Wiec "genek1000" przeczytaj posty prosze dokladniej... i przepis nie umarl, tylko dotyczyl aut do 2010r

zuzia - mozesz jasniej?
    genek1000
    Level 35  
    No tak po piwie nie czyta się ze zrozumieniem :D

W przełączniku świateł pin B1 to światła pozycyjne a pin B4 to światła mijania. Wystarczą dwa przekaźniki wysterowane z twojego modułu AVT i po sprawie. Jeśli chodzi o podłączenie świateł dziennych nie muszą świecić się pozycyjne http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_do_jazdy_dziennej . Więc podłączasz wysterowanie dziennych z pozycyjnych i po sprawie. :D [/u]
    Ale zuzia3521 chyba napisał to samo :D
  • Helpful post
    zuzia3521
    Level 16  
    Jeżeli dzienne masz podłączone tak jak trzeba , podpinasz moduł po zapłonie a wyjście na sterowanie cewek przekaźników jeden do pozycyjnych drugi do mijania w twoim przypadku wystarczą zwykłe przekaźniki zwierne. Zasada działania włączasz zapłon palą się dzienne ,zadziała czujnik zapala pozycyjne i mijania razem i gasną dzienne prościej się nie da tego wytłumaczyć podłączenie bardzo proste.
    bakupl
    Level 11  
    Dzienne sa jak trzeba. Pisalem, ze jest ok.
    Jak sie wlacza pozycje to dzienne gasna - takze wystarczy zrobic tak by modul AVT podawal 12 na pozycje i na mijania.

Zuzia - jest tak jak mowisz i tak zrobie.
    Kupie dwa przekazniki zwierne.

Pytanie jeszcze jedno. Mam xenony czy to coś szkodzi? Warto jakieś filtry zakladac?
    Xenony sa fabryczne.
    zuzia3521
    Level 16  
    Nie trzeba żadnych filtrów .Zrobisz tak jak napisałem i powinno działać.