Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inwerter Samsung ar09fsskaben - słabo chłodzi, na wylocie 14-17 stopni

koradrr 29 Jul 2014 23:17 2847 10
    koradrr
    Level 2  
    Klima Inwerter Samsung ar09fsskaben słabo chłodzi, na wylocie 14-17 stopni przy 25 stopniach w mieszkaniu. klima ma 2,5kW a pokój 25m2. założona świeżo. myśleliśmy ze mało gazu ale spuściliśmy i nabiliśmy tak jak w książce 1160g. ciśnienie na początku 8bar ale czasem i do 10bar pompuje i powinno byc na wylocie 10 stopni, a nie ma :(
    Jaka może być przyczyna? zauważyliśmy ze wentylator na jedn. zewnętrznej wolno się kręci. odległość jednostki zewn od ściany to 15cm.
    Proszę o pomoc
    koradrr
    Level 2  
    Tak, była robiona.
    Zbig30
    Level 15  
    Na ile jest ustawiona temp. zadana? Jak w trybie "turbo", "power" itp, [o ile jest]? To jest seria K?
    koradrr
    Level 2  
    zadana jest ustawiana różnie, z reguły na 22 ale nawet jak ustawie 16 czy turbo to nic sie nie dzieje z temp powietrza wylotowego, schodzi max do 15 stopni. tak to jest seria K
    barszcz17
    Level 14  
    Sprawdź czujnik temperatury w jednostce wewnętrznej. Może przekłamuje. Sprawdź jego rezystancje w temp. pokojowej i po podgrzaniu w dłoniach.
  • Helpful post
    Chris_W

Level 39  
    koradrr wrote:
    Klima Inwerter Samsung ar09fsskaben słabo chłodzi, na wylocie 14-17 stopni przy 25 stopniach w mieszkaniu. klima ma 2,5kW a pokój 25m2. założona świeżo. myśleliśmy ze mało gazu ale spuściliśmy i nabiliśmy tak jak w książce 1160g. ciśnienie na początku 8bar ale czasem i do 10bar pompuje i powinno byc na wylocie 10 stopni, a nie ma :(
    Jaka może być przyczyna? zauważyliśmy ze wentylator na jedn. zewnętrznej wolno się kręci. odległość jednostki zewn od ściany to 15cm.
    Proszę o pomoc

Czy skraplacz był gorący? Jeśli był upał na zewnątrz (a przypuszczam że był) i wymiennik jednostki zewnętrznej był gorący (przypuszczam ze był), to ten wentylator powinien wejść na maksymalne obroty. Prawdopodobnie układ sterowania ogranicza obroty sprężarki z racji zbyt wysokiego ciśnienia (albo temperatury) skraplacza - stąd mniejsza wydajnośc chłodzenia. Czujniki sprawdź, ale w jednostce zewnętrznej - szczególnie temperatury skraplacza - możesz go podgrzac zapalniczką (żeby nie stopić osłony) i sprawdzić czy obroty wentylatora się zmieniają. Ew. jak skraplacz będzie gorący, schłodź go zimną wodą i osłuchaj jednostkę czy obroty sprężarki wzrastają - wtedy będziesz wiedział że sprężarka jest ograniczana temperaturą skraplania.
    MluMlu
    Level 18  
    sugerujesz, że po prostu ten typ tak bedzie miał ??

Podobny problem ostatnio miałem z on offem SAMSUNG AQ09TSBX, temperatura po jakimś czasie 8 stopni na nawiewie, ciśnienie 7 bar (oczywiście 410) jednak za jakiś czas wchodzi sobie na 12 bar, a temperatura nawiewu stoi na 14 stopniach Celsiusza, odzyskałem gaz przedmuchałem azotem zrobiłem próżnię i następnie z wagi dobiłem gazu jednak nic to nie zmieniło, zawór czterodrożny działa prawidłowo, na grzaniu zaś ciśnienie skacze do 35 bar.

Co do chłodzenia, przy tych 12 barach sprężarka zaczyna pracować nierówno.
    Chris_W

Level 39  
    Nie. Tak się dzieje, jak urządzenie nie może odpowiednio schłodzić skraplacza. Raczej ten wentylator źle pracuje, może przekłamanie czujnika.
    Shitashii
    Level 10  
    Czy na pewno to urządzenie potrzebuje 1160g czynnika?????????? To jest tylko "09".
    MluMlu
    Level 18  
    u mnie przy moim on offie 9 potrzebuje tylko 500 g.