Witam!
Ostatnio w moim lanosie pojawił się problem, podczas jazdy na gazie auto po prostu zgasło, nie chciało w ogóle odpalić (paliwa były opary, więc na paliwie też nie odpaliło). Zauważyłem, że nie otwierają się elektrozawory, więc na krótko sprawdziłem je czy działają i były OK. Po odholowaniu samochodu do domu zacząłem przeglądać instalacje w poszukiwaniu przetarć, przerw, uszkodzeń. Wpadłem na pomysł aby sprawdzić sterownik, bo w końcu on otwiera zawory. Rozkręciłem sterownik ELPIGAz AEB764i i zacząłem szukać usterek. Stwierdziłem, że spróbuję stykać piny elektrozaworów i zasilania na podłączonym przełączniku. Oczywiście auto pięknie odpaliłoi chodziło na gazie, więc pojechałem zatankować PB95, podczas jazdy usłyszałem, że pompa głośno buczy. Wiedziałem, iż tak czy inaczej muszę kupić sterownik, udałem się na autoszrot w poszukiwaniu sterowników. Dostałem tam 3 centralki: VIP1, LOV.TEC i STAGE 2-W.
Udało mi się tutaj na forum znaleźć układ kabli do mojego ElPI
Elpigas AE 674 (wtrysk)
brazowy - obroty
czarny - masa
czerwony - +12v po stacyjce
niebieski - zawory gazowe
bialy - rezerwa
zółty :
AE 674 - nie podłączasz
I z tyłu przełącznika jest potencjometr :
AE 674 - regulacja obrotów przy których ma przejść na gaz.
Z tych sterowników znalazłem tylko do STAGa :
biały- czuj. poz. gaz
nieb.-emulator, reduktor, el.zawór
zółty- el.zawór benzyny
czer. - +12V stacyjka
czarny - -masa
brązowy - cewka zapłonowa (podejrzewam, że obroty)
Czy ktoś mógłby doradzić coś co to tych sterowników ?
Czy ktoś ewentualnie może jakkolwiek pomóc ?
Każda pomoc się przyda
Ostatnio w moim lanosie pojawił się problem, podczas jazdy na gazie auto po prostu zgasło, nie chciało w ogóle odpalić (paliwa były opary, więc na paliwie też nie odpaliło). Zauważyłem, że nie otwierają się elektrozawory, więc na krótko sprawdziłem je czy działają i były OK. Po odholowaniu samochodu do domu zacząłem przeglądać instalacje w poszukiwaniu przetarć, przerw, uszkodzeń. Wpadłem na pomysł aby sprawdzić sterownik, bo w końcu on otwiera zawory. Rozkręciłem sterownik ELPIGAz AEB764i i zacząłem szukać usterek. Stwierdziłem, że spróbuję stykać piny elektrozaworów i zasilania na podłączonym przełączniku. Oczywiście auto pięknie odpaliłoi chodziło na gazie, więc pojechałem zatankować PB95, podczas jazdy usłyszałem, że pompa głośno buczy. Wiedziałem, iż tak czy inaczej muszę kupić sterownik, udałem się na autoszrot w poszukiwaniu sterowników. Dostałem tam 3 centralki: VIP1, LOV.TEC i STAGE 2-W.
Udało mi się tutaj na forum znaleźć układ kabli do mojego ElPI
Elpigas AE 674 (wtrysk)
brazowy - obroty
czarny - masa
czerwony - +12v po stacyjce
niebieski - zawory gazowe
bialy - rezerwa
zółty :
AE 674 - nie podłączasz
I z tyłu przełącznika jest potencjometr :
AE 674 - regulacja obrotów przy których ma przejść na gaz.
Z tych sterowników znalazłem tylko do STAGa :
biały- czuj. poz. gaz
nieb.-emulator, reduktor, el.zawór
zółty- el.zawór benzyny
czer. - +12V stacyjka
czarny - -masa
brązowy - cewka zapłonowa (podejrzewam, że obroty)
Czy ktoś mógłby doradzić coś co to tych sterowników ?
Czy ktoś ewentualnie może jakkolwiek pomóc ?
Każda pomoc się przyda