Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor do 2000 zł - jaki wybrać?

Loocash96 31 Jul 2014 13:49 3249 21
    Loocash96
    Level 11  
    Witajcie ludziska, przymierzam się do kupna nowego telewizora, pomoże ktoś? :D
    1. Pomieszczenie to salon, mniej więcej 5x6 metrów
    2. Siedzimy około 2,5 metra przed telewizorem.
    3. Zwykle jedna, czasem dwie, trzy.
    4. Siedzimy na wprost i lekko pod kątem 45 stopni względem ekranu.
    5. Nie jestem zdecydowany, czy będzie stał, czy wisiał, ale raczej stawiam na opcję stojącą.
    6. Telewizor będzie stał pod światło, ale okna są na drugim końcu pokoju, więc nie będzie to zbytnio przeszkadzało.
    7. Obecnie stoi Thomson 21MT15CL
    8. Złącze usb, ze dwa hdmi, pasowałoby jedno eurozłącze, może mieć wifi, oraz jeśli nie wpłynie to zbytnio na cenę, to może posiadać SmartTV.
    9. Sygnał jest kablowy.
    10. Odtwarzacz DVD i Dekoder, może kiedyś ps3.
    11. Ma pracować ze 2, 3 godziny.
    12. Nie mam pojęcia, nie rozróżniam, słyszałem, że błyszczące mają lepszą głębie kolorów, ale jak wcześniej, nie znam się.
    13. Zwykle programy naukowe na Discovery, typu Mithbusters, albo Poturbowanych. Często oglądam też filmy i zdarzy się czasem jakiś serial.
    14. Nie mam potrzeby surfowania po internecie, aczkolwiek jeśli byłaby taka możliwość, to właściwie dlaczego nie.
    15. Może kiedyś będe na nim grać w gry, ale to będzie jakieś 20% użytkowania.
    16. Preferowałbym coś od Sony, albo Samsunga.
    17. Myślałem o czymś w rozmiarze 40-42 cale.
    18. Nic mnie nie denerwuje.
    19. Więcej oglądam wieczorami.
    20. Maksymalna kwota to 2000 zł.
    21. Może mieć 3d, ale na pewno nie ma to być wyznacznik modelu, to dla mnie zupełnie opcjonalna kwestia. Jeśli już ma być, to raczej aktywne.
    Dominik Wedler
    Level 13  
    Co powiesz na LG 42LB650V? Myślę, że byłby optymalną opcją dla Ciebie ;)
    Mariano11
    Level 28  
    Panie Philips 42PFH6309 - masz 3D, ambilighta, Smart TV. Będziesz zadowolony.
    Anonymous
    Level 1  
    Loocash96
    Level 11  
    Chyba zdecyduję się na tego Philipsa :P
    Anonymous
    Level 1  
    stngr
    Level 11  
    ^^ w mediaexpert 100 taniej (2099pln)
    Anonymous
    Level 1  
    rott
    Level 10  
    Konieczne napisz recenzję Philips 42PFH 6309 !
    Loocash96
    Level 11  
    Kupiłem, ale recenzji nie napiszę, bo był to wadliwy model, interfejs był zlagowany jak cholera, więc oddałem do reklamacji. To tylko moje szczęście :P

Moderated By _PREDATOR_:

Na tym forum nie używamy takich słów!
    Upomnienie.

Anonymous
    Level 1  
    rott
    Level 10  
    "Fajnie" to ja dopiero miałem.
    Aż 3 raz kupiłem w ciągu ostatnich miesięcy - za namową doświadczonych forumowiczów - buczące TV PLAZMY.
    W konsekwencji zmieniłem wymagania i teraz szukam tylko LCD LED, 40-42 cale, natywne 100 hz, dobra czerń, max 2000 zł.

1. Odległość od ekranu: 2,5 - 3 m
    2. Jak słońce świeci w pokoju: Duże okno świecące z prawej strony na telewizor.
    3. Jak duży jest pokój: 17-18 m2 (ok. 4x 4,5 m)
    4. Preferowana technologia: tylko LCD LED
    5. Jaki masz obecnie telewizor: posiadałem aż 3 TV PLAZMA, ale wszystkie nieznośnie bzyczały (sic!)
    6. Jakie programy najczęściej oglądasz: DVB-T, telewizja satelitarna, DVDRip, BRRip z PenDrive
    7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczory i noc
    8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: preferuję półmrok
    9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: naturalny
    10. Matryca błyszcząca czy matowa: brak preferencji
    11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42 CALE
    12. Preferowana marka: brak preferencji
    13. Czego nie lubisz w telewizorach:
    - rozmytego, zamglonego oraz ostrego, jaskrawego obrazu
    - nienaturalnych kolorów
    - input lag
    - nierównego podświetlania matrycy
    - pixelozy
    - brzęczenia
    - puldown judder
    - ponad wszystko PROBLEMU Z REPRODUKCJĄ KOLORU CZARNEGO oraz BRAKU NATYWNEGO 100 HZ
    14. Jakie urządzenia będą podłączone: uniwersalny dekoder satelitarny, PenDrive
    15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% TV, 30 % PenDrive
    16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: tylko na wprost
    17. Czy ważne jest wifi: NIE
    18. Czy będziesz korzystać z widgetów: NIE
    19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: NIE
    20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: NIE
    21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: TAK
    22. Ma mieć 3D: brak preferencji
    23. Ma mieć slot na karty SD: brak preferencji
    24. Ma mieć tuner DVB-C: nie wiem
    25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: PenDrive, uniwersalny dekoder satelitarny, antena TELEVES DAT HD BOSS 790 przez kabel antenowy TELEVES T-100 Cu HD
    26. Jaki masz sygnał: nie wiem
    27. Ile programów HD: nie wiem
    28. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 4 h
    29. Ma stać czy wisieć: stać
    30. Rozdzielczość: Full HD
    31. DVB-T: TAK
    32. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu (szczególnie reprodukcja koloru czarnego i natywne 100 hz)
    32. Ile osób ogląda: 1
    33. Telewizor klasyczny czy SMART TV ? brak preferencji
    34. Jaka klasa cenowa: max 2500 zł w SKLEPIE INTERNETOWYM
    Anonymous
    Level 1  
    rott
    Level 10  
    Jak bym nie musiał wydać międzyczasie na inne życiowe potrzeby, to miałbym pieniądze nawet na hight -end'owe TV.
    Niestety tak nie jest, więc mam tylko +/-2000 zł na TV w SKLEPIE INTERNETOWYM.

Panasonic 42 AS600 byłby idealny dla mnie, ale z łatwością odnajduję defekty wyświetlanego obrazu, więc obawiam się płynności obrazu na natywnej matryca 50 Hz, choć sport i widowiskowe filmy rzadko oglądam. Nie gram również w gry na TV. Gdyby nie 50 Hz matryca, to dawno bym go kupił. Nie stać mnie na Panasonic 42AS650.
    Z ww. powodu skreśliłem również Panasonic E6.
    Niektórzy polecają mi Samsung UE40H6400/6500, ale to tylko "szajsung", ma tylko 40 cali a 3D i SMART TV mnie nie interesuje, tylko sama natywna matryca 100 Hz w tym modelu.
    Jest również nowość Sharp 42LD264, ale to nadal wielka niewiadoma.
    Philips 42PFH6109 odrzuciłem z powodu tzw. Dirty Screen Effect, Sharp 39LE752 i Toshiba 40L7335 odrzuciłem z powodu cloudingu, Sharp 42L761 z powodu matrycy IPS
    Zastanawiam się nad Philips 42PFH 6309 - to może być ciekawy wybór o ile nie ma ww. defektów ...
    Anonymous
    Level 1  
    rott
    Level 10  
    Tak to jest, jak się ma wygórowane wymagania, ograniczony budżet, wrażliwe oczy i skrupulatnie czyta tematyczne fora internetowe.
    Być może ostatnią nadzieją dla takich osób jak ja (a nie jest ich mało), jest Panasonic 40AS640. Czas pokaże ...
    Anonymous
    Level 1  
    Loocash96
    Level 11  
    Serwis nie stwierdził oczywistej usterki, mam odebrać uszkodzony telewizor ze sklepu. Wielkie dzięki za polecenie tego crapu.
    Anonymous
    Level 1  
    Loocash96
    Level 11  
    Chciałem to zrobić, stwierdzili, że muszą wysłać do serwisu.
    patek45
    Level 12  
    Ja bym na Twoim miejscu postawił na tego Philipsa. Ambilight jeszcze chyba nigdy nie był dostępny w tak korzystnej cenie, a ogląda się dużo lepiej, zresztą możesz zobaczyć nawet na YouTube jak fajnie może to wyglądać. Ja na swoim TV Philips gdy oglądam wieczorem włączam ambilighta i żadnej innej lampki czy żarówki więcej, wygodnie w ten sposób gapić się w ekran. ;)
    Anonymous
    Level 1