Witam!
Uczę się programowania i dotarłem do ADC. Problem polega na tym, że program jakby w ogóle nie był wykonywany. Po włączeniu uC jedyne, co obserwuje to po naciśnięciu przycisku LED1 i LED2 zapalają się.
Krótko o kodzie:
Inicjalizacja wejść i wyjść, ustalanie Pull-up'ów.
potem set-up INT0 i ADC.
pętla główna z migającym ledem.
funkcja przerwania na przycisk - start konwersji.
przerwanie od ADC - spisanie wyniku i ogarnięcie ledów wskazujących wynik.
w kodzie są umieszczone podczas inicjalizacji delay i zapalanie ledów (oznaczone jako //check x), by sprawdzić gdzie kod się sypie. Ale nie widzę ani jednej zmiany w świeceniu lampek.
Schemat poniżej:
Potencjometr (R5) też do 10k.
Przewertowałem DataSheet i tutejsze forum, ale wszystkie poprawki (już naniesione) nie dały rezultatu.
testowałem z ustawienie MUX3..0 na 1110 (1.3V) (pozostałości jeszcze są w kodzie wykomentowane) ale i tutaj efekt był ten sam.
Testowałem kod dosłownie zerżnięty z tego Tutoriala i też nie działał.
Sprzęt:
ATMega8A
USBasp
Atmel Studio 6.1
Wszystko podłączone na płytce stykowej.
Zasilane z programatora.
Wszystkie inne programy, które do tej pory robiłem działały bez zarzutu.
P.S. Tak wiem, że nie definiuje się F_CPU w kodzie, ale nie mogę wygrać z AS6 jeszcze w kwestii ustawień kompilacji. Ale walczę
Uczę się programowania i dotarłem do ADC. Problem polega na tym, że program jakby w ogóle nie był wykonywany. Po włączeniu uC jedyne, co obserwuje to po naciśnięciu przycisku LED1 i LED2 zapalają się.
Kod: C / C++
Krótko o kodzie:
Inicjalizacja wejść i wyjść, ustalanie Pull-up'ów.
potem set-up INT0 i ADC.
pętla główna z migającym ledem.
funkcja przerwania na przycisk - start konwersji.
przerwanie od ADC - spisanie wyniku i ogarnięcie ledów wskazujących wynik.
w kodzie są umieszczone podczas inicjalizacji delay i zapalanie ledów (oznaczone jako //check x), by sprawdzić gdzie kod się sypie. Ale nie widzę ani jednej zmiany w świeceniu lampek.
Schemat poniżej:
Potencjometr (R5) też do 10k.
Przewertowałem DataSheet i tutejsze forum, ale wszystkie poprawki (już naniesione) nie dały rezultatu.
testowałem z ustawienie MUX3..0 na 1110 (1.3V) (pozostałości jeszcze są w kodzie wykomentowane) ale i tutaj efekt był ten sam.
Testowałem kod dosłownie zerżnięty z tego Tutoriala i też nie działał.
Sprzęt:
ATMega8A
USBasp
Atmel Studio 6.1
Wszystko podłączone na płytce stykowej.
Zasilane z programatora.
Wszystkie inne programy, które do tej pory robiłem działały bez zarzutu.
P.S. Tak wiem, że nie definiuje się F_CPU w kodzie, ale nie mogę wygrać z AS6 jeszcze w kwestii ustawień kompilacji. Ale walczę