Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router jako repeater - co ustawić aby działał ?

01 Sie 2014 14:58 17004 5
  • Poziom 9  
    Nie jestem informatykiem więc proszę o wyrozumiałość i w miarę dostosowane zapytania.
    Posiadam komputer stacjonarny z Windows 7, laptopa z Windows XP, tablet i telefony.
    Internet mam z Playa -mobilny z modemu na kartę SIM Huawei.
    Komputer stacjonarny posiada internet z Routera HUAWEI D100T w który wsadzony jest modem z kartą i podłączenie jest routera ze stacjonarnym kablem.
    Router dodatkowo udostępnia wi-fi z którego korzystam na laptopie i pozostałych urządzeniach. Adres 192.168.1.1

    Konfigurację Państwa produktu robiłem następująco :
    podłączenie pod laptopa kablem, połaczenie się przez przeglądarkę, zmiana adresu na 192.168.1.110 (próbowałem dla pewności różne końcówki).
    Następnie wszedłem w zakładkę Advanced-Wirelles-WDS.
    Tam w zakładce AP Mode wybrałem najpierw WDS -Bridge (potem WDS Bridge +AP) i następnie z listy wykrytych poniżej sieci skopiowałem adres MAC mojej sieci (Play) i dodałem go do pozycji REMONTE AP MAC w pierwszej pozycji.

    Po zapisaniu i restarcie pojawia się sieć levelone.

    Niby wszystko w porządku sygnał jest fajny w drugim pokoju na playu mam 30 % na levelone około 50% jednak przy próbie połaczenia łaczy się a późnie pojawia się komunikat "ograniczona łączność" i jest tak niski sygnał że strony nie ładują się ( to samo jest na laptopie, tablecie, telefonach). Wyłaczenie DHCP Server nic nie daje, zmiana IP też nic nie daje. Kontrolka statusu mimo róznych prób konfiguracji (np. z podłaczonym w gniazdo Wan przewodem z modemu i wyściem lan za pomocą przewodu do komputera stacjonarnego) cały czas mruga choć wg instrukcji powinna świecić się ciągłym sygnałem

    Dzisiaj dodatkowo wziąłem do pracy urządzenie- podłaczyłem pod linię z internetem, wyjście lan do komputera, skonfigurowałem sieć - wszystko zgodnie z instrukcją i dalej kontrolka mruga i info o ograniczonej łączności i brak i ładowania się stron. Już mi ręce opadają
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Aby działał tryb WDS oba routery muszą go wspierać.

    Dodatkowo między różnymi producentami bywają problemy.
  • Poziom 9  
    do mbo czytaj proszę ze zrozumieniem, choćby sam koniec mojego postu :
    "Dzisiaj dodatkowo wziąłem do pracy urządzenie- podłaczyłem pod linię z internetem, wyjście lan do komputera, skonfigurowałem sieć - wszystko zgodnie z instrukcją i dalej kontrolka mruga i info o ograniczonej łączności i brak i ładowania się stron. Już mi ręce opadają "
    Podsumowując nawet podłaczony jako router nie działa a tryb WDS potrzebny jest przy trybie repeatera
    Dodano po 8 [minuty]:

    do bogiebog : przed kupnem routera zostałem zapewniony że będzie działała funkcja wds dlatego że następuje kopiowanie adresu mac z routera głównego i wówczas działa jako wzmacniacz sygnału mimo że jest inny producent.
    Jako że kontakt z informatykiem z którym rozmawiałem urwał się (jest za granica na wakacjach) proszę forumowiczów o wsparcie.
    Zaznaczam że urządzenie podłączone zarówno jako repeater jak i jako router nie działa (wysyła tylko sygnał) natomiast brak jest ładowania stron i ten komunikat o ograniczonej łączności) -czyli brak połączenia. No i ta mrugająca cały czas od samego poczatku kontrolka statusu, która powinna wg producenta świecić się non stop
  • Specjalista Sieci, Internet
    A jaki to router i co ma do rzeczy, że próbowałeś go w pracy podłączyć w zupełnie innym trybie niż w domu. Konfiguracja WDS nie ma nic wspólnego z trybem router, który konfigurowałeś w pracy.WDS to kapryśny, niestabilny tryb ,tak jak pisał @mbo
  • Poziom 9  
    Router Levelone WBR-6003
    To ma wspólnego z podłaczaniem w pracy że wówczas miał działać jako zwykły router bez WDS i nie działał.
    W domu ma działać jako repeater w technologii WDS

    Czy to takie trudne do ogarnięcia "czytajcie ze zrozumieniem"

    Jeszcze raz napiszę w pracy podłączyłem go do kabla i miał działać jako router wifi.
    Może jeszcze jedna podpowiedź : po tej najprostszej konfiguracji router robi test połączenia z netem i raz test jest ok, a czasami nieprawidłowy - info o braku netu.Zaznaczę że tryb zabezpieczeń wifi na okres prób ustawiałem jako bez zabezpieczeń
    Wydaje mi się że coś jest nie tak od początku z routerem i go oddam do sprawdzenia