Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wygaszanie zer nieznaczących w woltomierzu opartym o przetwornik a/c C520D

oowan 03 Aug 2014 12:20 11031 10
NDN
  • Koncepcja powstała przy okazji modernizacji wysłużonego już zasilacza warsztatowego 0-30V.
    Miałem w swoich zapasach dwa układy C520D, więc postanowiłem wyposażyć zasilacz w cyfrowy pomiar napięcia i prądu.
    W celu poprawienia czytelności obu wyświetlaczy, zastosowałem wygaszanie zer nieznaczących.
    Ani w literaturze, ani w internecie nie spotkałem się z takim rozwiązaniem dla układu C520D, więc musiałem stworzyć go od podstaw.
    Do budowy układu wykorzystałem układy serii TTL, których mam jeszcze sporo, a szkoda je wyrzucić.

Wyświetlanie wyniku pomiaru przetwornika a/c jest multipleksowane. Poszczególne cyfry wyświetlacza włączane są w cyklu czterotaktowym (wykres):
    1. wszystkie cyfry wygaszone
    2. I cyfra (setki)
    3. III cyfra (jedności)
    4. II cyfra (dziesiątki)

Ponieważ w woltomierzu przecinek leży za drugą cyfrą, wystarczyło wygaszanie tylko cyfry pierwszej. Realizuje to prosty układ z transoptorem. Wewnętrzna dioda LED transoptora włączona jest razem ze wspólną anodą wyświetlacza pierwszej cyfry.
    W czasie świecenia pierwszej cyfry, oświetlony fototranzystor transoptora wymusza stan L na końcówce 4 (BI/RBO) transkodera 7447. Jeżeli w tym samym czasie na wejściach ABCD transkodera wystąpi stan L (cyfra 0), to wyświetlacz zostanie wygaszony. Gdy na którymś z wejść ABCD wystąpi stan H, wyświetlacz nie zgaśnie.
    Kondensator C6, równolegle połączony z diodą transoptora gasi zakłócające impulsy szpilkowe, otwierające tranzystory T1-T3 w momentach przełączania cyfr.
    Do wygaszania dwóch pierwszych cyfr miliamperomierza wykorzystano funkcje zawarte w układzie 7447. Jego we/wy BI/RBO pełni funkcję wire-AND. Gdy na wejście RBI zostanie podany stan L i jednocześnie na wejściach ABCD wystąpi stan L (cyfra 0), to BI/RBO przyjmuje stan L. W przypadku, gdy wyświetlana cyfra jest jest różna od 0, BI/RBO przyjmuje stan H.
    Poziom logiczny z we/wy BI/RBO zapamiętywany jest w przerzutniku D typu „zatrzask” zawartym w układzie 7475. Dodatni impuls zapisujący generowany jest przez przerzutnik monostabilny zbudowany z bramek IC5A,B,D, IC6A oraz D1 i C12. Przerzutnik wyzwalany jest otwartym fototranzystorem transoptora OK2. Transoptory współpracujące z pierwszą i drugą cyfrą działają w ten sam sposób jak w woltomierzu.
    W momencie włączenia pierwszej cyfry, na wejście RBI układu 7447 podawany jest stan L. Jeśli na wszystkich wejściach transkodera ABCD, również wystąpi stan L, to stan L, który przyjmie końcówka BI/RBO zostanie zapamiętany przez przerzutnik „zatrzask”.
    Następnie włączona zostanie cyfra trzecia, która świeci niezależnie od wartości słowa ABCD na wejściu transkodera.
    W kolejnym takcie włącza się druga cyfra. Zapamiętany w przerzutniku stan L zostanie podany na wejście RBI transkodera. Jeśli wyświetlone ma być "0", to wszystkie segmenty zostaną wygaszone. Jeżeli ma to być wartość większa od zera, to wyświetlacz nie zostanie wygaszony.
    Bramki NAND typu OC zawarte w układzie 7403, służą do poprawy cyfr 6 i 9 przez zaświecenie segmentów „a” i „d” wyświetlaczy.

Schematy przedstawiają układy „modułowo”, czyli przetwornik a/c – transkoder – obwody wyświetlacza, aby łatwiej było wyjaśnić zasadę działania.
    W rzeczywistym układzie części analogowe i cyfrowe woltomierza i miliamperomierza zostały umieszczone na osobnych płytkach i zasilone z oddzielnych stabilizatorów 5V. Taki sposób zasilania zwiększa stabilność pomiaru. Istotne jest też rozdzielenie masy na „analogową” i „cyfrową”.
    Sam wyświtlacz zasilany jest napięciem niestabilizowanym ok. 12V.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    oowan
    Level 11  
    Has specialization in: linux, bonsai
    oowan wrote 43 posts with rating 50. Live in city Stanowice. Been with us since 2003 year.
  • NDN
    Anonymous
    Anonymous  
  • NDN
    Atreyu
    Level 23  
    Saturn_five wrote:
    A przy okazji tego przyrządu podpowiem, że radziecki odpowiednik 7447 (sorry na szybko nie znajdę oznaczeń) wyświetla 6/9 z ogonkami.

Ogólnodostępny 74(LS)247 dekoduje 6 i 9 "z daszkiem".
    oowan
    Level 11  
    Saturn_five wrote:
    Witam tak sobie myślę czy nie przekombinowałeś tego układu.
    Robiłem tak wiele lat temu w Unitra CEMI 1331 w sposób moim zdaniem trochę lepszy, bo dekodowałem 0 od razu z kodu jak się nie mylę na 7420

No, to Ty przekombinowałeś. To, co u Ciebie robi bramka 7420, jest wbudowane w układ 7447 i nie trzeba tego dublować. CEMI 1331 ma zdaje się wyświetlacz niemultipleksowany, więc do wygaszania zer nieznaczących wystarczy połączyć kolejno końcówki BI/RBO z wejściami RBI młodszych cyfr. Wejścia RBI najmłodszej cyfry się nie łączy, żeby nie wygasić całego wyświetlacza.

Przy multipleksowaniu nie jest tak prosto. Układ z NAND-em gasi każde zero, a np. w liczbie 200 muszą świecić oba. Do tego w C520D multipleksowanie cyfr nie leci po kolei. W Radioelektroniku był opisany układ wygaszania przy multipleksowaniu z przerzutnikiem RS, ale w tym przypadku on się nie nadaje.

Saturn_five wrote:
    ... dodałem jeszcze jeden impuls na sąsiednie wejście LT. Naprawdę nie wiem dlaczego w tak doskonałym przyrządzie ktoś nie przewidział, że można wygasić wyświetlacz ...

Wejście LT nie gasi wyświetlacza, ale zaświeca wszystkie segmenty, to skrót od Lamp Test.

Atreyu wrote:
    Saturn_five napisał:

A przy okazji tego przyrządu podpowiem, że radziecki odpowiednik 7447 (sorry na szybko nie znajdę oznaczeń) wyświetla 6/9 z ogonkami.

Ogólnodostępny 74(LS)247 dekoduje 6 i 9 "z daszkiem".

Cóż, wiem o tym, ale UCY7447 i UCY7403 były w moich szufladkach. To jeszcze "oryginały" z CEMI.
    Anonymous
    Anonymous  
    Atreyu
    Level 23  
    Saturn_five wrote:
    w tym multimetrze nie ma 7447, tylko dekoder BCD na 1z10 (nie pamiętam jaki), bo liczba cyfr w tych lampach odpowiada liczbie siatek.

Pewnie chodzi o K155ID1 ;)

Saturn_five wrote:
    o 74247 nie słyszałem żeby były dostępne

W pobliskim sklepie od ręki, w necie np. w TME:

http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&search=74LS247&cleanParameters=1
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Witam przekombinował kolega fajne małe kultowe niemieckie mierniczki. A wystarczyło tylko wstawić dekoder BCD na 1 z 10 i po sprawie.
    17ff
    Level 11  

Jak już jesteśmy przy tak "kultowym" przetworniku to dodam coś od siebie. Jak widać pełne "6" i "9" zrealizowałem na dwóch tranzystorach T1 T2 dolutowanych bezpośrednio do 7447. Może nie za pięknie to wygląda ale działa. Efektem ubocznym jest daszek nad "c" gdzie "c" w C520D (tak dekodowane przez 7447) oznacza minus lub stan przekroczenia zakresu pomiarowego "ccc" ( u mnie z daszkami). Dla przypomnienia zakres pomiarowy C520D to -99mV do 999mV. Powyższa przeróbka to żadne odkrycie.

Gdy nastąpiła potrzeba podłączenia przetwornika do termometru powstał problem wyświetlania znaku "minus" zamiast "c" (do tego z daszkiem od poprawy "6" przez T1[stan H na A1]). Niestety nigdy tego praktycznie nie zrealizowałem. Pewnie dodanie T3 i T4 diody oraz bramki nie będzie działać ale idea jest taka by gasić segment A (zaświecony przez T1) oraz E i D gdy jednocześnie na A1 i A3 pojawia się stan H. Na załączonych fotografiach jest tabela prawdy 7447 i zaznaczone stany do przeróbki. Może jest jakiś inny banalnie prosty sposób na to. Układ płytki drukowanej pochodzi z też kultowego Praktyczne Elektronika. Wykonana 14 lat temu. Ścieżki malowane farba ftalową przy pomocy lekko zaostrzonej zapałki osadzonej w ołówku automatycznym i trawione chlorkiem żelaza.
    Wygaszanie zer nieznaczących w woltomierzu opartym o przetwornik a/c C520D Wygaszanie zer nieznaczących w woltomierzu opartym o przetwornik a/c C520D Wygaszanie zer nieznaczących w woltomierzu opartym o przetwornik a/c C520D Wygaszanie zer nieznaczących w woltomierzu opartym o przetwornik a/c C520D
    Vira
    Level 12  
    Saturn_five wrote:
    nie wszystko idzie kupić niestety,

Oj da się da, uwierz :)

Saturn_five wrote:
    , jednak warunki to trochę wiedzy chęci czasu i pieniędzy. A przede wszystkim zarąbiście mieć własną wizję

i własną wizję też da się kupić niestety, to już inne czasy, to tylko kwestia pieniędzy :)

cooltygrysek wrote:
    niemieckie mierniczki

W oryginale nie niemieckie a RCA, chyba że odnosisz się do tej NRD-owskiej kopii.

Gdyby koledzy użyli oryginalnej aplikacji nie byłoby problemu z minusem i pełną 6 i 9. Dekoder z "kompletu" wyświetla po przekroczeniu na minusie --- , a na plusie EEE.

Co do wygaszania 0, może to i jest jakiś pomysł, ale to chyba przerost formy nad treścią. No chyba, że kolega miał dużo czasu ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Co do pełnego wyświetlania cyfr 9 i 6 wystarczy zmienić dekoder BCD. A po co kombinować na tranzystorach bramki logiczne .