Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programator ISP - Jaki wybrac w WinAVR

Lahotron 03 Sie 2014 17:52 960 3
  • #1 03 Sie 2014 17:52
    Lahotron
    Poziom 12  

    Witam,

    Programuje Atmega8L.
    Mam programator ISP na port szeregowy:
    http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png

    Uzywam przelotki USB-RS, pytanie czy to ma prawo zadzialac?

    Do programowania uzywam WinAVR.
    Plik sie kompiluje bez bledow, ale przy wgrywaniu do procka dostaje:

    > "make.exe" program
    avrdude -p atmega8 -P com4 -c avrisp -U flash:w:led.hex
    avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

    avrdude done. Thank you.

    make.exe: *** [program] Error 1

    Ustawilem przelotke usb na port nr 4.
    Nie jetsem pewnien co wybrac robiac mfile, jaki typ programatora??
    Tutaj ustawiony avrisp.

    0 3
  • #2 04 Sie 2014 09:44
    Lahotron
    Poziom 12  

    Sprawdzilem programator z PonyProg.
    Udalo mi sie zgrac (read all) stary soft z procka, ale trwalo to ... 50 min.
    Ile wynosi standarwowy czas programowania (odczytu) prostego programu?
    I co ewentualnie moze byc powodem tak dlugiego czasu?
    Dodam ze uzywam wewnetrzenego zegara.

    0
  • #3 04 Sie 2014 10:35
    mi14chal
    Poziom 27  

    Ten czas jest normalny, szybciej nie będzie, dlatego skoro już masz ten programator zrób sobie chociaż usbasp, zaprogramujesz go i potem nie będziesz musiał tyle czasu czekać.

    0
  • #4 19 Paź 2015 10:53
    Lahotron
    Poziom 12  

    Podsumuwujac temat.
    1. Uzywajac przejsciowki USB-COM (brak portu COM), powoduje bardzo dlugi czas odczytu/programowania mikrokontrolera, mija sie to wrecz z celem.
    2. Najlepiej kupic prosty programator Usbasp za ok. 20 zl.
    3. Nalezy pamietac ze programator usbasp nie wspolpracuje z Atmel Studio, przynajmniej nie w pelni, mozna w pewnym stopniu polaczyc Atmel Studio z avrdude z pakietu WinAVR.

    0