Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nagły brak dzwięku Windows 7 64x

04 Sie 2014 01:11 1872 20
  • Poziom 6  
    Na wstępie chciałbym zazaczyć, że nie byłem pewien czy to odpowiedni dział, jeśli zły z góry przepraszam i proszę o przeniesienie.

    Mój problem wygląda następująco:
    Jestem posiadaczem komputera marki Acer Aspire M5810, około 2 tyg. temu robiłem format komputera. I od tamtego czasu mam pewien kłopot - po 10-40 min korzystania z komputera + rozmawiana TS - tak ten problem pojawia zazwyczaj gdy korzystam z komunikatora głosowego, mój komputer "traci głos", dzwieki systemowe, muzyka, TS, dzwiek z gry nie ma nic. W panelu sterowania przy ikonce głośnika pasek pokazuje, że głosniki działają prawidłowo i odbieraja dzwiek. Kolejną sprawa jest to, że gdy nie mam tego dzwięku wszystkie streamy, filmiki dziwnie się zacinają, do tego stopnia, że nie da sie po prostu ogladac. W takiej sytuacji pomaga tylko restart komputera. Pamiętam przed resetam miałem taki sam problem i poszperałem coś w "Formatach" chodzi mi o te wartośći Hz, i tak jakos to poustawiałem, że wszystko nagle zaczelo dzialac, jednak niestety nie pamietam tych wartości.
    Aktualnie mam to ustawione w taki sposob:
    MIKROFON:
    Nagły brak dzwięku Windows 7 64x

    GŁOSNIKI

    Nagły brak dzwięku Windows 7 64x

    Wszystko mam podpiete pod tylni panel gdyż w przednim 100 lat temu ułamała mi się końcówka mini jacka która tam utkwiła i zostalem zmuszony wylaczyc go. Jednak jestem pewien, że to nie wina tego mini jacka.

    Parametry komputera :

    Nagły brak dzwięku Windows 7 64x
    Nagły brak dzwięku Windows 7 64x
  • Poziom 43  
    SzaaCun napisał:
    Wszystko mam podpiete pod tylni panel gdyż w przednim 100 lat temu ułamała mi się końcówka mini jacka która tam utkwiła i zostalem zmuszony wylaczyc go.

    Odłączyłeś wtyczkę FP od płyty gł? Jeśli nie, zrób to i napisz czy problem zniknął.
    Moja teoria jest taka, że masz właczoną opcję:

    Nagły brak dzwięku Windows 7 64x

    wyłącz więc wtyczke FP z płyty lub wyłącz ta funkcję.
    Jeśli to nie pomoże - układ audio na płycie może być uszkodzony.
  • Poziom 6  
    Jaką wtyczkę FP? Po prostu w menadz. realteka zaznaczyłem aby nie wykrywało przedniego panelu
  • Poziom 43  
    SzaaCun napisał:
    Jaką wtyczkę FP?

    tą:

    Nagły brak dzwięku Windows 7 64x

    wg. mnie przez pozostałości po minijacku w obudowie realtek wykrywa słuchawki w przednim panelu i wyłącza tylny. Odłącz ją od płyty gł. i napisz, czy problem ustąpił.
    (nie mogę znaleźć dobrego foto - tu akurat jest podłączona do karty dzwięk.)
    Lub wyłącz tą funkcję z foto nr.1.
    A najlepiej zrób jedno i drugie.
  • Poziom 6  
    Jednak nie wiem jak dojść do takiego menu przez mojego realteka, albo jestem ślepy albo jest za późno.
  • Poziom 43  
    SzaaCun napisał:
    Po prostu w menadz. realteka zaznaczyłem aby nie wykrywało przedniego panelu

    A na screenach, które wkleiłeś panel przedni jest włączony i aktywny - (kółko zielone i różowe nie jest wygaszone).

    Dodano po 57 [sekundy]:

    SzaaCun napisał:
    Jednak nie wiem jak dojść do takiego menu przez mojego realteka, albo jestem ślepy albo jest za późno.

    Ok, jutro przy świetle odłącz wtyczkę front panelu od płyty głównej.
  • Poziom 43  
    SzaaCun napisał:
    Jednak nie wiem jak dojść do takiego menu przez mojego realteka, albo jestem ślepy albo jest za późno.

    Ten żółty folder nad napisem "ANALOGOWE"?
  • Poziom 6  
    No to przesłałem screena, własnie w tym menu mam zaznaczoną taką opcje
  • Poziom 43  
    SzaaCun napisał:
    czy to jest ta wtyczka?

    Nie wiem, bo nie podałeś modelu płyty głównej. Jeśli jest przy niej napis AUDIO to Tak.

    Dodano po 1 [minuty]:

    SzaaCun napisał:
    No to przesłałem screena, własnie w tym menu mam zaznaczoną taką opcje

    Sterowniki realteka są zbugowane. Wyłącz ptaszek i sprawdź, czy wejścia pod napisem Front Panel się "wygaszą".
  • Poziom 6  
    http://screenshu.com/static/uploads/temporary/0q/74/fs/3upr80.jpg
    Kolor czerwony - Napis Audio
    Kolor zielony - Napis front panel
    W przednim panelu mam czytnik kart SD itp oraz wejscia audio + 4 wejscia USB. Więc nie wiem który kabel do któego
    #2
    Tak, jeśli odznacze to wykrywa w przednim panelu tylko ten "bolec" który utkwił a zielony się wygasza
  • Poziom 43  
    SzaaCun napisał:
    Kolor czerwony - Napis Audio

    Ok, już zgadłem masz płytę Intela.
    Audio jest w nich na żółtych pinach - odłączaj to co zaznaczyłeś na czerwono.
  • Poziom 43  
    SzaaCun napisał:
    Tak, jeśli odznacze to wykrywa w przednim panelu tylko ten "bolec" który utkwił a zielony się wygasza

    Nie mogłeś tego wiedzieć, ale w akurat w tych sterownikach co masz ta funkcja działa "na odwrót" :) taka mała pluskwa od realteka - jest to źle przetłumaczona funkcja na język polski. :)
  • Poziom 6  
    Odłączyłem, i ten ptaszek mam teraz odznaczyć ? Czy zostawić tak jak jest?
  • Poziom 43  
    Acer skończył support dla tej - płyty nie widzę w sieci manuala.

    Nagły brak dzwięku Windows 7 64x

    Ledwo widać ale jest napis "AUDIO" - skoro tak jest napisane na laminacie nie widzę powodu dlaczego żółte piny miałyby nie być od audio.

    Dodano po 52 [sekundy]:

    SzaaCun napisał:
    Odłączyłem, i ten ptaszek mam teraz odznaczyć ? Czy zostawić tak jak jest?

    Teraz po odłączeniu nie powinno byc różnicy. Ptaszek lepiej wyłączyć.
    Gniazda front panelu się "wygasiły" w mikserze?
    Napisz czy dźwięk przestał zanikać.
  • Poziom 6  
    Tak wygasiły się


    __________



    To teraz mi chyba pozostaje tylko czekać na efekty, i myślę, że poczekam do jutra :)
    Na teraz dziękuję za pomoc - odezwę się jutro.
    Dobranoc !
  • Poziom 6  
    Wszystko działa, dziękuje za pomoc!
  • Poziom 6  
    I jednak nie, 2 dni bylo wszystko okej a teraz znowu to samo. Komputer mi sie wyciszył bez korzystania z mikrofonu.
  • Poziom 43  
    Wejścia FP w mikserze wygaszone masz?