logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP TC 4200 - ekran gaśnie po logo, problem z wybudzaniem i sterownikami Win 7

maximussa 04 Sie 2014 15:51 2082 13
REKLAMA
  • #1 13850567
    maximussa
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Laptop działał bez zarzutu , ale nagle przestał wyświetlać obraz, widać ekran początkowy po czym gaśnie , miałem go włączonego po czym wszedł w stan czuwania , wdusiłem klawisz i na chwilkę wyświetlił obraz aby się zalogować do systemu . Laptop nigdy mi nie spadł . Mam win 7 i może jest to wina sterowników do obrazu instalowanych ręcznie ,normalna instalacja przez setup nie odpalała.Proszę o poradę
  • REKLAMA
  • #2 13852645
    wojtek7774
    Poziom 15  
    Tak napisałeś że nic z tego nie rozumiem. Co się dzieje jak włączysz system? Widzisz logo Windows i nagle nic...? I co dalej przechodzi sam w stan czuwania po tej "ciemności" na ekranie? Następnie możesz się zalogować, ale co? Wyjaśnij to jakoś po kolei, bo nie wiem co dokładnie masz na myśli.
  • #3 13853461
    maximussa
    Poziom 17  
    Włączam laptopa i widzę markę komputera parametry i tak dalej po czym gaśnie (nie widzę ładowania systemu) słychać jak się włącza ale ekran się nie pokazuje. Gy raz go tak zostawiłem włączonego na dłuższą chwilę to wszedł w stan czuwania tak jak robił to normalnie. Gdy wdusiłem jakiś klawisz pokazało się na chwilkę moje logo i znowu ciemność, komputer normalnie pracuje lecz nic nie wyświetla. Dziś jak go włączałem już jest troszkę inaczej bo już widziałem ładowanie Windowsa i wczytywanie pulpitu lecz potem to samo.
  • #4 13853644
    wojtek7774
    Poziom 15  
    Miałem kiedyś styczność z taką dziwaczną sytuacją w laptopie jak Ty.
    Chyba wiem jak ją rozwiązać.
    Powiedz mi jeszcze, czy możesz podłączyć laptopa poprzez zewnętrzne wyjście VGA do jakiegoś innego monitora np. LCD?
    To by nam dużo dało. Domyślam się, że na zewnętrznym monitorze by wszystko świeciło. Możesz to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 13854079
    maximussa
    Poziom 17  
    Mam taką możliwość mam 5 pctów :). Zaraz zobaczę czy wszystko będzie grało.
  • REKLAMA
  • #6 13856388
    maximussa
    Poziom 17  
    obraz jest wyświetlany na lcd , co dalej ?
  • #7 13856970
    wojtek7774
    Poziom 15  
    No to albo w układzie karty graficznej coś siadło o ile się nie mylę, albo - i taką mam nadzieję - odłączył Ci się kabelek od matrycy. Czyli musisz dojść do tej wtyczki. Znajduje się ona przy zawiasach laptopa. W zależności od laptopa, możesz ją "odkryć" różnie. Tzn. ja miałem takiego, że wystarczyło zdjąć taką plastykową pokrywę od guzików: włącz, uśpij itd. i pod nią była wtyczka, praktycznie niewidocznie odłączona (u mnie była od lewej strony przy zawiasie).
  • #8 13857079
    maximussa
    Poziom 17  
    No ok, ale jak wtyczka była by odłączona to jest możliwość wyświetlania obrazu? Nawet na chwilkę?
  • #9 13865154
    wojtek7774
    Poziom 15  
    No tak. Przecież podłączyłeś laptopa pod zewnętrzny monitor? A to są dwa różne układy. Jedno wyjście z karty graficznej do monitora laptopa, drugie na VGA.
  • #10 13865780
    maximussa
    Poziom 17  
    Więc raczej po laptopie tak ? płyta na śmieci ?
  • REKLAMA
  • #11 13866011
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Zacznij od sprawdzenia, czy pod światło widać obraz (chociaż kontury) lub poświeć latarką - być może to kwestia podświetlania.
    Spróbuj też rozjaśnić ekran klawiszami funkcyjnymi, przełączać pomiędzy zewnętrznym monitorem a matrycą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 13872067
    maximussa
    Poziom 17  
    ok sprawdzę tylko ,że jak na razie wszystko jest ok autonaprawa :) mam nadzieje, że tak zostanie ,ale znając życie.... jeszcze się zgłoszę
  • #13 13889707
    wojtek7774
    Poziom 15  
    maximussa napisał:
    Więc raczej po laptopie tak ? płyta na śmieci ?

Napisałem, że wystarczy włożyć wtyczkę. Czyli laptop Ci teraz działa? Pewnie nie na długo, bo jeśli mam rację to masz luzy na złączu. Jak coś to napisałem powyżej co zrobić.
  • #14 13893730
    maximussa
    Poziom 17  
    ok dziękuję , napisane z hp tc 4200 :)

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP TC 4200 przestał wyświetlać obraz po logo systemu Windows 7, przechodząc w stan czuwania. Użytkownik zauważył, że ekran działał chwilowo po naciśnięciu klawisza, ale następnie znikał. Po podłączeniu do zewnętrznego monitora przez złącze VGA obraz był wyświetlany prawidłowo, co sugeruje problem z matrycą lub połączeniem wewnętrznym. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić wtyczkę matrycy przy zawiasach laptopa oraz przetestować podświetlenie ekranu. Po pewnym czasie laptop zaczął działać, ale istnieje ryzyko, że problem powróci z powodu luźnego złącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA