pcnet wrote: Miałem małą mise chyba 60cm. Teraz jest 100cm. Zmieniłem miejsce i kabel. Znalazłem satelite ale mam poziom sygnału 82% i niżej 75%. Przychodzi burza, deszcz czy śnieg i zanika obraz. Czemu nie ma 100%. Ruszałem w prawo i lewo, zmieniałem kont, nawet obracałem konwerter i nic więcej nie mogę ustawić. Przed anteną mam płaski teren.
Z twojego opisu wynika, że ustawiasz antenę sat. w oparciu o paski siły i jakości z tunera sat. - to kiepski pomysł - tak dobrze anteny nie ustawisz. Im większa antena tym jest bardziej czuła nawet na drobną regulację.
Kup sobie prosty wskaźnik wskazówkowy za 20zł a ustawisz antenę idealnie pod względem siły sygnału. Pod względem jakości sygnału to już skrętu konwertera czy jego zogniskowania takim wskaźnikiem wskazówkowym nie ustawisz - nie będzie reagował na przesuwanie, obracanie konwertera. Ale możesz spróbować używając wskaźnika jakości z tunera sat. - w pewnym stopniu on reaguje na poruszanie konwerterem choć ta reakcja jest minimalna ponieważ najczęściej tunery sat. jakość wyliczają z postBER a to preBER ma zasadniczy wpływ na określenie jakości sygnału sat. w MER - marginesie jakościowym od błędów czy C/N - odstęp sygnału od szumów.
Może się zdarzyć, tak jak pisał jeden z kolegów powyżej, antena może być zdeformowana - szczególnie dolna część ma ogromny wpływ na jakość. Przykładowo na antenie 110cm można dla transpondera 11393 uzyskać siłę 85dBuV a przy zdeformowanym dole anteny jakościowo będzie około MER 11dB gdzie przy prawidłowej antenie uzyska się nawet MER 13,7dB a siła sygnału wcale nie zmieni się i pozostanie na 85dBuV.
Nie zmienia to faktu, że nawet najlepsze ustawienie anteny i konwertera wskaźnikami czy tanimi miernikami nie gwarantuje poprawnej wartości sygnału na wejściu do odbiornika ponieważ nie ma pewności czy wartości siły i jakości sygnału są prawidłowe i mieszczą się w przyjętych zakresach a na to mają wpływ: jakość wykonania talerza, poprawna praca konwertera, przewód i elementy pośredniczące.
Moim zdaniem, aby nie denerwować się przy pogorszeniu pogody i pikselizacją na programach HD, najlepiej zlecić to fachowcowi z porządnym miernikiem (z wiarygodnymi pomiarami czyli mający kalibrację/wzorcowanie nie starsze niż rok) aby ustawił talerz jak należy i wykonał pomiary na wyjściach konwertera i przy samych tunerach sat. - niech wpisze wartości w jakiś protokół i przykładowo dla transpondera 11393V (paczka TVNów SD) MER powinien wynosić na konwerterze przy ant. sat. 90-110cm 13-13,7dB a siła 80-85dBuV. Przy odbiorniku MER nie powinien dużo się zmniejszyć.