Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sieć DLNA - Budowa sieci DLNA z dyskiem mulimedialnym

frodo 05 Aug 2014 10:37 2259 9
    frodo
    Level 10  
    Witam,

Mam wielką prośbę. Czy mógłby ktoś ogarnięty napisać jak mogę taką sieć zbudować?
    A więc:
    1. Internet - ściągany z hotspota przez AP do routera. Router rozdziela sygnał wifi od laptopów.
    2. Kino Denon AVR 1611
    3. TV Sony KDL-40EX710
    4. BluRay Samsung C5500
    5. Dekoder Ferguson Ariva 120 COMBO

Wiem że muszę zmienić router bo mój nie ma portu USB na podłączenie dysku.
    Cchiałbym to wszystko podłączyć w ten sposób żeby tworzyło sieć i byłby swobodny dostęp do dysku podłączonego do routera.
    Jeśli ktoś może to opisać lub podać strone gdzie to wszystko jest opisane będę wdzięczny. Może jakiś narysowany schemat.
    Wielkie dzięki za pomoc.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Proponuję zostawić obecny router i kupić dysk podłączany do sieci - NAS.

Główną zaletą jest wydajność - większość routerów z portem USB po podłączeniu dysku oferuje mizerny transfer.
    matek451
    Level 43  
    Jaki obecnie masz router i w jakim trybie pracuje.Jeśli WISP to jaki masz zasięg WiFi. Kolejna sprawa to czy urządzenia mają karty sieciowe WiFi? Podejrzewam, że nie . Do podłączenia TV,BR i Fergusona po WiFi będziesz potrzebował AP Clienta. Denon nie ma funkcji sieciowych.
    frodo
    Level 10  
    Posiadam obecnie router TP-Link WR841N.
    Ok rozumiem mbo, ale czy mógłbyś mi to jakoś rozpisać co do czego i jak ten dysk do sieci podłączyć?
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    mbo wrote:
    Proponuję zostawić obecny router i kupić dysk podłączany do sieci - NAS.

Też polecam rozwiązanie z dyskiem NAS dla multimediów. Łączysz przez ethernet do routera lub switcha w sieci.
    frodo
    Level 10  
    Panowie a jakiś schemat do podłączenie tego wszystkiego, bo tak szczerze to mało mi to mówi :)
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Nie bardzo rozumiem w czym widzisz problem. Urządzenia łączysz kablowo lub bezprzewodowo do routera od cała filozofia.
    frodo
    Level 10  
    ok już kumam, w razie pytań będę się odzywał. Dzięki za pomoc
    matek451
    Level 43  
    Masz WR-841 a co łączy się z Hot-spotem? Tak jak piszą koledzy jeśli router jest w pobliżu TV, BR, dekodera to podepnij te urządzenia po LAN do WR-841. Podobnie połączysz NAS, ma LAN.Pozostałe urządzenia po WiFi.
    frodo
    Level 10  
    Z hotspotem łączy się AP NanoStation 2 loco. Dzieki za pomoc juz wszystko wiem.