Wypowiem się i ja
Patrząc na poziom studentów na moim roku, zdecydowanie technikum. Oczywiście osoby po liceum miały znacznie większą wiedzę z matematyki i fizyki, jednak jeśli przyszły już zajęcia stricte informatyczne mało kto z licealistów sobie radził.
Obecnie licea nie uczą ludzi programowania! Z rozmów między studenckich wynikało, że zajęć z programowania (także algorytmiki) przez 3 lata studiów mieli mniej niż my w technikum w trakcie semestru. Podobnie sprawa miała się również z sieciami.
Co do przydatności pozyskanej wiedzy jest różnie. Osobiście odczuwałem spory komfort wiedząc to co wiem (na pierwszym roku studiów i tak są podstawy) ale koniec końców ludzie po liceum też się to nadrobili. Widzę, że przedmówcy już to powiedzieli ale i ja podkreślę to raz jeszcze, ani szkoła ani studia nie nauczą Cię zawodu. Rola szkoły to wskazanie kierunku, w jakim masz podążać. Praca zawodowa to nieustanne szukanie rozwiązań i podobnych problemów w internecie oraz praca z dokumentacją. Jest tak w zasadzie w każdej dziedzinie informatyki.
0