Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kamera samochodowa ze zdalnym mechanizmem obrotowym 360 stopni

Master_one 05 Aug 2014 21:24 8682 20
Optex
    Master_one
    Level 12  
    Witam z racji któregoś już z kolei uszkodzenia auta na parkingu postanowiłem definitywnie i nieodwołalnie o zakupie miniaturowej kamery w stylu szpiegowskiej. Problem polega na tym źe chciałbym aby kamera obracała się o 360 stopni i nagrywała aktywowana czujnikiem ruchu obraz w dowolnym obszarze. Kamer miniaturowych jest na rynku pełno. Niestety żadne dostępne urządzenie nie ma mechanizmu obracania w zestawie. Stąd pytanie czy wiecie może gdzie kupić urządzenie z mechanizmem obrotowym o 360 stopni lub chociaż sam mechanizm obrotowy 360stopni uniwersalny żeby móc miniaturową kamerę zamocować do niego. Chodzi o to żeby kamera obracała się dookoła na zasadzie lewo prawo a jeśli istnieje mechanizm zdolny przy tym regulować położenie kamery góra dół o około 45-90 stopni to byłoby super(nie jest to wymóg bo góra dół mogę regulować sam). Z góry dzięki za pomoc.
    P.s Jeśli zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie. W razie czego z góry dziękuje za przeniesienie.
  • Optex
    marek216

Level 43  
    Master_one wrote:
    chciałbym aby kamera obracała się o 360 stopni i nagrywała aktywowana czujnikiem ruchu obraz w dowolnym obszarze.

Żaden czujnik ruchu nie zadziała przez szyby.
    Master_one
    Level 12  
    To mnie już zmartwiło bo potrzebuje kamery nagrywającej podczas postoju zgaszonego auta gdy mnie w nim nie ma :/

Skąd pewność że czujnik ruchu nie zadziała? Jak w takim razie to zastąpić ? Nagrywanie ciągłe i kasowanie?

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Jeśli czujnik ruchu nie zadziała przez szybę to na jakiej zasadzie działają rejestratory trasy samochodowe z czujnikiem ruchu? Czyżby czujnik montowany był na zewnątrz auta?
    marek216

Level 43  
    Master_one wrote:
    Skąd pewność że czujnik ruchu nie zadziała?

Z doświadczenia?

Master_one wrote:
    eśli czujnik ruchu nie zadziała przez szybę to na jakiej zasadzie działają rejestratory trasy samochodowe z czujnikiem ruchu?

Nie zgłębiałem tematu ale są dwie opcje:
    - zmienia się obraz w obiektywie, zasada podobna jak w rejestratorach przemysłowych ( nie wiem jak chcesz to rozwiązać w samochodzie )
    - czujnik pozycji GPS, zmiana lokalizacji = start nagrywania
    adam158
    Level 23  
    Rejestratory mają detekcje ruch w obrazie jak nic sie nie zmienia przez zadany czas kamera się wyłącza lub włącza.
    Master_one
    Level 12  
    Cóż jestem trochę zdziwiony bo w tych rejestratorach jazdy tak obecnie popularnych coraz częściej też piszą o czujniku ruchu a przecież to jest montowane wewnątrz auta więc jak może spełniać swoje zadanie skoro czujniki przez szybę nie działają?
    Jeśli czujnika ruchu nie da się aktywować w aucie to może nagrywanie ciągłe np z dwóch kamerek albo umieścić czujnik ruchu na zewnątrz auta?

Czyli że co Adamie? Szyba w takim przypadku nie jest przeszkodą?
    Ja szukam kamery miniaturowej lub szpiegowskiej i w zasadzie brakuje mi tylko mechanizmu obrotowego o te 360 stopni. Najchętniej kupiłbym urządzenie fabrycznie wyposażone w coś takiego ale nie wiem czy na rynku taki wynalazek jest dostępny.
  • Optex
    marek216

Level 43  
    Master_one wrote:
    więc jak może spełniać swoje zadanie skoro czujniki przez szybę nie działają?

Padła umiejętność czytania ze zrozumieniem?

Zmiana lokalizacji - i już masz wykrycie ruchu.
    Master_one
    Level 12  
    No więc szyba problemu nie powinna stanowić :p
    marek216

Level 43  
    Master_one wrote:
    No więc szyba problemu nie powinna stanowić :p

Czy twój samochód zmienia lokalizację podczas postoju :?:
    Master_one
    Level 12  
    Nie :p ale przy jakimś uszkodzeniu przez inny pojazd może nastąpić zmiana lokalizacji :p
    Tak na poważnie jeśli czujnik ruchu nie zadziała wewnątrz auta to już nie wiem jak to rozwiązać :/
    Myślałem o kamerze w aucie ale teraz to już nie wiem co zrobić :/ monitoring zewnętrzny gdzieś obok auta nie wchodzi w grę a mam na osiedlu jednego pirata drogowego koło 70tki który co jakiś czas uszkadza inne auta :/
    Pawel2420
    Level 31  
    Możesz użyć czujnika wstrząsowego.
    mr.ludzik
    Level 13  
    Kol. marek216 wskazał najczęściej spotykane rozwiązanie, stosowane w tanich rejestratorach, tzn. zapis startuje gdy zmienia się obraz w obiektywie (matrycy).

Biorąc pod uwagę ceny tych kamer i czasami ( :| ) niezłą jakość nagrań (HD lub prawie), lepiej chyba zastosować rozwiązanie z 2 - 4 kamerkami niż kombinować coś z jedną obrotową. Tym bardziej, że 2 kamery (przód i tył) powinny stanowić standard rejestracji jazdy.

Natomiast może być inny problem - przy słabym oświetleniu nawet sprzęt z najwyższej półki może mieć obraz mocno zaszumiony ( :cry: ).
    Master_one
    Level 12  
    No właśnie to kllejny problem. Niby te kamery nagrywają nocą i to nawet w fullhd ale jaka jest jakość tych nagrań to Bóg raczy wiedzieć. Przy 4 kamerach pozostaje problem zasilania i faktu czy mają nagrywać ciągle czy nie koniecznie. Co do czujnika wstrząsowego ok ale wydaje mi się że np przy lekkiej obcierce on nie zadziała :/ a już napewno nie zadziała jeśli szkody dokona człowiek a nie inne auto :/.
    Mr.ludzik można jeszcze zastosować dwie kamery z obrotem 180 stopni tak żeby się niemal na siebie nakładały. Problem polega na tym że najbardziej zależy mi na nagrywaniu w aucie w czasie jego postoju a nie w ruchu :/

Ogólnie rozważałem też mini kamery które nie są rejestratorami jazdy.

Druga kwestia to skąd wziąć mechanizm obrotowy skoro nie sprzedają takich gotoa
    wych zestawów z kamerą.

Dodano po 4 [godziny] 50 [minuty]:

Hmm byłem dziś w kilku sklepach z kamerkami i wszyscy zgodnie stwierdzali że szyby w aucie nie będą stanowiły problemu dla czujnika ruchu i teraz jestem skołowany już :/

Dodano po 19 [sekundy]:

Hmm byłem dziś w kilku sklepach z kamerkami i wszyscy zgodnie stwierdzali że szyby w aucie nie będą stanowiły problemu dla czujnika ruchu i teraz jestem skołowany już :/
    Pawel2420
    Level 31  
    Określ co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "czujnik ruchu".
    Master_one
    Level 12  
    Hmm czujnik regujący na ruch chodzi o to żeby kamera wyłączyła się gdy się nic nie dzieje a potem włączyła się i nagrywała gdy coś się wokół auta dzieje tzn przejedzie samochód uszkodzi auto lub przechodzi człowiek itd.

Dodano po 4 [godziny] 1 [minuty]:

Nikt nie zna jakichś mechanizmów obrotowych gotowych do mini kamer, które można by kupić?
    Master_one
    Level 12  
    Hmm w innym wątku ktoś polecił mi podstawę obrotową do robotów czy też automatów pytanie tylko czy takie coś się nada i jak to zasilić w aucie?
    TomekB123
    Level 20  
    Z tym "czujnikiem ruchu", a raczej detekcją ruchu to z tego co czytałem różnie może być. Nie zawsze działa to tak fajnie jak powinno.

Osobiście zamontowałbym minimum dwie kamery. Ważne żeby jak najlepiej radziły sobie przy minimalnym oświetleniu i realnie nagrywały w FullHD.

Na YT jest kanał użytkownika Techmoan. Głównie zajmuje się on recenzjami rejestratorów. Zawsze robi próbne jazdy i porównania. Niektóre kamery naprawdę dają radę w nocy.
    Master_one
    Level 12  
    Postanowiłem sam zrobić obrotowà podstawę żeby obracała się o 360 stopni. Założę na nià jedną kamerę zamontuje gdzieś z przodu w aucie tak żeby był ogląd na całe auto i powinno styknąć. Dla pewności może założę drugą nieobracaną kamerę z tyłu. Muszę jedynie kupić dwie porządne kamerki i upewnić się że czujnik ruchu w nich będzie działał przez szyby. Powinno styknąć.
    Pawel2420
    Level 31  
    Obrót kamery spowoduje zadziałanie tzw. czujnika ruchu.
    Aby ten czujnik działał prawidłowo kamera nie może się poruszać.
    Master_one
    Level 12  
    Dobrzy ludzie znalazłem tanie i ciekawe rozwiązanie tylko czy to zda egzamin.
    Mianowicie w sklepach oferują taką kamerkę

http://www.vakoss.com/products-detail.php?id=574&application=19&lang=pl#b

Pytanie czy zamiast obrotowej kamery można zastosować coś takiego jako rejestrator w czasie jazdy i postoju auta gdy nikogo nie ma w aucie i wszystko jest zamknięte?

Nie wiem tylko jaki jest pole widzenia tych kamerek w tym urządzeniu ale zastanawiam się nad zakupem tego ustrojstwa i założenia w aucie. Dziś na uczelni w Wawie znów mi ktoś uszkodził auto ale na monitoringu z budynku obok niestety nic nie widać ;/
    Bardzo proszę o opinię na temat kamerki do której link wkleiłem.