logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo '93 ZETEC 2.0 16V - szarpanie przy 2000 obr/min i trudności z odpalaniem

adam_sil 25 Kwi 2005 15:32 4908 11
REKLAMA
  • #1 1435811
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witam zainteresowanych. Mam Mondeo rok 93 z silnikiem ZETEC 2.0 16V. Od jakiegoś miesiąca samochód szarpie w granicach 2000 obr/min niezależnie od biegu na jakim sie znajduje. Na mniejszym biegu jest to bardziej odczuwalne niż np. na 3-ce (zrozumiała sprawa). Nawet jeśli łagodnie przyspieszam to w zakresie ok 2000 obr/min(1800 -2300) lekko go przymula. Powyżej jakichś 2300 obr. przyspiesza normalnie. Dodatkowo gdy samochód stoi dłuższy czas na słońcu to musze w momencie kręcenia rozrusznikiem wciskać pedał gazu bo inaczej nie zapali. Co może byc przyczyna tych usterek ?
  • REKLAMA
  • #2 1438179
    adam_sil
    Poziom 20  
    z odpowiedzi przychodzących do mnie na maila widze że problem ten jest dosyć częsty w tym samochodzie. Może ktoś wie co to może być. słyszałem że być może są to kable WN. tylko skąd tu wziąść dobre na podmianę i sprawdzenie czy to jest akurat to
  • #3 1443657
    monterek3
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Witam, sprawdz EGR i sterowanie nim. EGR jest na kolektorze ssącym i może się zacinać a zawór nim sterujący zamocowany jest na ściance grodziowej razem z czujnikiem różnicy ciśnień (który też często pada).

Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #4 1444454
    tronix50
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Zatrzymał się zawór biegu jałowego,mozna to porównać ,jako silnik krokowy biegu jałowego, z tym że w fordzie nazywa się i jest to zawór.
    Należy go wymontować wyczyścić ,posmarować WD 40.,i będzie dobrze.
  • #5 1450329
    adam_sil
    Poziom 20  
    dzięki za info - zaraz to wszystko posprawdzam. Nie bardzo wiem co to EGR ale chyba powinienem sobie poradzić
  • #6 1451014
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Mnie wygląda to na czujnik temp.silnika zakładajac że w tym silniku nie ma gazu.
  • REKLAMA
  • #7 1471360
    _maro_
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy poradziłes sobie z tym problemem ? bo mam ten sam problem i nie wiem co robic?

Mozesz powiedziec co sprawdzałes?
  • #8 1472007
    Skolmi
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    tronix50 napisał:
    Zatrzymał się zawór biegu jałowego,mozna to porównać ,jako silnik krokowy biegu jałowego, z tym że w fordzie nazywa się i jest to zawór.
    Należy go wymontować wyczyścić ,posmarować WD 40.,i będzie dobrze.

A widzisz gdzieś w pytaniu problem dot. obrotów biegu jałowego?
    Awaria bocznika powietrza w Zetecu objawia się falującymi obrotami, w tym spadkiem, aż do zgaśnięcia i utrzymywaniem się wysokich obrotów, ale na luzie, bądź przy wysprzęgleniu. I niczym innym.
  • REKLAMA
  • #9 1473983
    myrek28
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Akurat te silniki sa bardzo czułe na kable WN ćwiczyłem już to wiele razy i po wymianie kabli WN było dobrze ,i daj sobie spokój z podmienianiem na używane bo szkoda twoich nerwów ,leć do sklepu i kup nowe nie sa az takie drogie w granicach 120 zł
  • #10 1474641
    adam_sil
    Poziom 20  
    dzięki wszystkim za rady. jak tylko znajde chwilę to posprawdzam to i owo i jak cos znajde to napisze co to było.
  • #11 1909185
    jan806
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    witam, i proszę o podpowiedź
    może ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem a mianowicie:
    po zmianie biegu z 2 na 3, dodając gazu nie zwiekszają się obroty silnika.
    Zmuszony jestem do zdjęcia nogi z gazu i dopiero po 2-3 sek. naciskając ponownie gaz, silnik zwiększa obroty i przyspiesza.
    Zjawisko to wystepuje nie zawsze, ale prawdopodobnie przy tych samych
    obrotach silnika.
    Test komputerowy nie wykrył usterki, a sprawa dotyczy Mondeo 1,6 16V z roku 1996
  • #12 1998383
    adam_sil
    Poziom 20  
    Poczytałem to i owo o tej usterce i skorzystałem z rady urzytkownika monterek3 oraz z tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic135058.html . Przyczyną okazał się elektroniczny przetwornik ciśnień. Temat można zamknąć. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Ford Mondeo z 1993 roku z silnikiem ZETEC 2.0 16V doświadcza problemów z szarpaniem w okolicach 2000 obr/min oraz trudnościami z odpalaniem, zwłaszcza po dłuższym postoju na słońcu, wymagając dodania gazu podczas rozruchu. W dyskusji wskazano kilka potencjalnych przyczyn: uszkodzone lub zużyte kable wysokiego napięcia (WN), zacinający się zawór EGR wraz z jego sterowaniem oraz czujnik różnicy ciśnień, a także zawór biegu jałowego, który może wymagać demontażu, czyszczenia i nasmarowania. Zwrócono uwagę, że awaria bocznika powietrza objawia się innymi symptomami, więc nie jest prawdopodobną przyczyną. Sugerowano również sprawdzenie czujnika temperatury silnika. Wymiana kabli WN na nowe, oryginalne, jest rekomendowana ze względu na wrażliwość silnika na ich stan. W jednym z podobnych przypadków problemem okazał się elektroniczny przetwornik ciśnień. Testy komputerowe nie wykryły błędów, co wskazuje na konieczność manualnej diagnostyki i kontroli wymienionych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA