Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASRock AMD FX990FX Killer - Reanimowanie p³yty g³ównej po "z³ym" flash

dawciobiel 08 Aug 2014 02:17 1263 4
    dawciobiel
    Level 12  
    My PC:
    * Windows 8.1 x64 version 6.3 (Build 9600)
    * ASRock AMD FX990FX Killer
    * Keyboard Logitech UltraX Premium* BIOS (by AIDA x64 Extreme Beta):
    BIOS version P1.00
    AGESA version OrochiPIV1.2.9.0

Próbowa³em zrobiæ update biosu v1.00 -> 1.10

http://europe.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%20990FX%20Killer/?cat=Download&os=BIOS

i dokonaæ tego wybryku pod Windowsem. Przywróci³em dzia³anie systemu z hibernacji, pobra³em z/w linka odpowiedni± rzecz, odpalam... proces przebiega z miganiem ekranu na czarno... raz czarne migniêcia s± krótsze (2-5 sek) - raz d³u¿sze (nawet i po kilkadziesi±t sekund), a¿ w koñcu kiedy z powrotem dostajê obraz Windowsa muszê siê ponownie do niego ca³kowicie zalogowaæ. Po zalogowaniu nie mam ju¿ przed sob± aplikacji flashuj±cej. No nic.. zamiast ponowiæ proces tak na wszelki wypadek - no ale sk±d mog³em zak³adaæ, ¿e proces siê nie powiód³ - zrobi³em restart systemu. Komputer siê nie w³±cza, dwa krótkie beepniêcia. Nastêpnie (te¿ jak siê okazuje niepotrzebnie) zrobi³em clear CMOS. Brak zmian, komputer dalej siê nie w³±cza.

Sprawdza³em czy mo¿e istnieje "system ratunkowy" który to od razu uruchamia system z USB/DVD (kiedy¶ spotka³em siê z takim tworem na p³ytach ECS) - niestety, tutaj albo czego¶ takiego nie ma, albo to nie dzia³a.

Mam taki plan: znajoma osoba posiada drug± tak± sam± p³ytê g³ówn±. Plan polega³ by na wyjêciu kostki BIOS'u z jego p³yty, prze³o¿eniu jej do mnie. W³±czeniu komputera, odpaleniu systemu DOS, nastêpnie przy w³±czonym komputerze podmianie ko¶ci flash BIOS'u i odpaleniu w tym momencie aplikacji flashuj±cej - niech j± nadpisze star± wersj± BIOS'u pobran± równie¿ z tej w/w strony. Wariat drugi polega³ by na zgraniu BIOS'u z dzia³aj±cej kostki do pliku... .
    Pytanie brzmi czy kto¶ z was próbowa³ dokonywaæ tego typu zabiegów?

Pytanie kolejne: czy w Warszawie s± ciut bardziej profesjonalne serwisy komputerowe posiadaj±ce programatory tego typu ko¶ci do "tych" p³yt g³ównych?

Pytanie koñcz±ce w±tek: jakim prawem operacja flashowania przebieg³± niepomy¶lnie? To przez t± hibernacjê? Z³± wersjê biosu? WTF?
    sokar78
    Level 22  
    Patrzy³e¶ na swoj± p³ytê? Ja tam nie widzê "kostki" biosu któr± mo¿na wyj±æ z postarwki jak to by³o w starych p³ytach. Zapewne jest przylutowana do p³yty a to wi±¿e sie z wylutem, zaprogramowaniem w programatorze i ponownym wlutowaniu.
    dawciobiel
    Level 12  
    sokar78 wrote:
    Patrzy³e¶ na swoj± p³ytê? Ja tam nie widzê "kostki" biosu któr± mo¿na wyj±æ z postarwki jak to by³o w starych p³ytach. Zapewne jest przylutowana do p³yty a to wi±¿e sie z wylutem, zaprogramowaniem w programatorze i ponownym wlutowaniu.

A jak my¶lisz - patrzy³em czy nie patrzy³em? Pracowa³em w serwisie komputerowym, a ze sprzêtem komputerowym mam do¶wiadczenie od ponad 20 lat.
    Takich elementów jak kostki flash siê nie przylutowuje na sta³ê tylko zawsze w podstawkach - po to aby mo¿na je by³o zawsze wyci±gn±æ i przeprogramowaæ w programatorach lub zwyczajnie podmieniæ na inn±.

Tutaj pod linkiem zaznaczy³em w którym miejscu znajduje siê ta kostka.
    Usuniêto niew³a¶ciwie zamieszczony obrazek

Panowie, ja nie pytam o to gdzie szukaæ biosu na p³ycie, tylko czy kto¶ z was próowa³ j± wyci±gaæ i podmieniaæ w trakcie dzia³ania komputera. Bo to jest g³ówne pytanie. Zanim tego dokonam, wolê zapytaæ czy s± przeciw wskazania.

Proszê o zamieszczanie grafiki na forum zgodnie z t± instrukcj±:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [dt1]

Update autora postu:
    przeprosiny za (...), linku nie wklejam, dlatego, ¿e tematu uwa¿am za zamkniêty i rozwi±zany. Grafika pod linkiem jest ma³o zwi±zana z tematem, tym bardziej, ¿e dok³adne po³o¿enie ukladu jest wskazane w instrukcji obs³ugi p³yty g³ównej.
    User removed account
    User removed account  
    dawciobiel
    Level 12  
    infografek wrote:
    ¯eby dokonaæ tego o czym piszesz czyli wyjêcia ko¶ci biosu i w³o¿enia jej do innej p³yty g³ównej potrzeba drugiej identycznej p³yty g³ównej.
    Poza tym trzeba w³o¿yæ t± ko¶æ podczas pracy komputera bo inny komputer z niej siê nie uruchomi skoro nie robi tego twój.
    W jednym z artyku³ów jakiej¶ gazety komputerowej by³a o tym mowa.

No i w³a¶nie dok³adnie tak chcia³em tego dokonaæ (drug± tak± sam± p³ytê ma mój brat)
    Ale!!! uwaga uwaga... panowie i panie... uda³o siê naprawiæ bez podejmowania dodatkowego ryzyka!!

Otó¿ w/w pyta ma system bios recovery (lub jaka¶ inna nazwa wymy¶lona przez specjalistów od marketingu). Nale¿y:
    - na pendrivie USB FAT-32, rozmiar mniejszy ni¿ 4 GB umie¶ciæ rom biosu,
    - pendrive umie¶ciæ w z³±czu USB 2.0 (a nie 3.0!)
    - nastêpnie po uruchomieniu komputera wciska¿ klawisz F6

powinien w³±czyæ siê system od flashowania biosu.

U mnie siê udalo.

Dlatego te¿, dziêkuje wszystkim za pomoc i pamiêtajcie nie róbcie upgradu biosu za pomoc± Windows Flash Tool'ów.