Poszukałem trochę po stronie komendy i tam znalazłem takie o to informacje:
W ramach projektu zbudowany ma zostać system łączności pomiędzy Powiatowym Stanowiskiem Kierowania, a samochodami ratowniczo-gaśniczymi wykorzystujący łączność cyfrową oraz system GPS. W samochodach zainstalowane zostaną terminale cyfrowe z dotykowymi monitorami LCD wraz zainstalowana mapą cyfrową połączoną z systemem nawigacji.
System komunikacyjny to nowoczesne rozwiązanie integrujące w sobie funkcjonalność Terminali Statusów, nawigacji samochodowej oraz lokalizacji pojazdów. Za pomocą dotknięcia odpowiedniego pola na 7 calowym ekranie załoga pojazdu w szybki sposób informuje dyspozytora o statusie pojazdu, np. czy wyjechał z bazy, czy wraca lub udaje się do akcji. Aby pojazd mógł bez przeszkód trafić do celu wyznaczonego przez dyspozytora (np. miejsca wypadku) na ekranie terminala nawigacja satelitarna wyznacza trasę i prowadzi pojazd dokładnie pod wskazany adres. Dodatkowo dzięki odbiornikowi GPS aktualna pozycja pojazdu może być cały czas monitorowana przez dyspozytora, aby ułatwić mu zarządzanie pojazdami. Cała łączność między terminalem, a dyspozytorem odbywa się w cyfrowej technologii GPRS. Istnieje możliwość wykorzystania alternatywnego medium transmisji za pomocą cyfrowego radiotelefonu.
Na terminalach zainstalowane ma zostać oprogramowanie specjalistyczne do wizualizacji zagrożeń w pojazdach samochodowych. Dowódca jadąc do wypadku może na ekranie monitora obejrzeć wirtualnie samochód, który uległ wypadkowi. Może zlokalizować miejsca niebezpieczne stwarzające zagrożenie dla ratownika i ratowanego takie jak poduszki powietrzne, instalacje paliwowe oraz stwierdzić gdzie w pojeździe zlokalizowane są konstrukcyjne miejsca do cięcia konstrukcji (tzw. osłabienia konstrukcyjne nadwozia). Terminale wyposażone zostaną w oprogramowanie do szybkiej identyfikacji substancji toksycznej. Każdy pojazd przewożący substancje niebezpieczną dla środowiska ma obowiązek, aby pojazd był specjalnie oznakowany. Dowódca odczytując kod z tabliczki może wpisać go do programu i natychmiast otrzyma informację o substancji oraz wskazówki o sposobie postępowania.
I co to z tego wynika?
Dodano po 3 [minuty]:
Bo nie wiem czy jest sens bo mi tylko na nich zależy a jak mają kodo... to nie ma sensu kupować.Ale to w takim razie OSP też by miało? I nie pójdzie nic usłyszeć wgl. ?
Dodano po 1 [sekundy]:
Bo nie wiem czy jest sens bo mi tylko na nich zależy a jak mają kodo... to nie ma sensu kupować.Ale to w takim razie OSP też by miało? I nie pójdzie nic usłyszeć wgl. ?
Dodano po 1 [sekundy]:
Dodano po 5 [minuty]:
Chce uzyskać jak najwięcej informacji na ten temat żebym go nie kupił i kasa w błoto bo nie będę mógł odbierać.